Mehmet Gözetlik: “Tipografinin Süper Kahramanları ve Düşmanları var”

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Bölümü tarafından “Tipografi Söyleşileri, Tipografi 101: Fontlar Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey” etkinliği gerçekleştirildi. Etkinliğin konuşmacısı Tasarımcı- Tipograf Mehmet Gözetlik oldu. Gözetlek, etkinliğe katılan öğrencilere tipografi ve tipografi eğitimine dair önemli bilgiler aktardı.

Tipografinin süper kahramanları ve düşmanları var”

Tipografi öğrenmede en önemli unsurlardan birsinin de dil olduğunu vurgulayan Gözetlik; “Tipografi öğrenmek istiyorsanız mutlaka dil öğrenmeniz gerekiyor. Tipografinin de süper kahramanları ve düşmanları var. En basit tanımıyla tipografi yetenekleri olan, insanüstü tipografik güçlerle donatılmış kişi tipografik süper kahramandır. Bu süper kahramanlar kendilerinin tipografi dünyasındaki düşmanlarla savaşa alıyor. Tipografi dünyasındaki düşmanlar ise olağan şüpheliler. İnperkt, papirus gereğinden fazla kullanılan font, yazı karakterleri, yazı yüzleri bunların en belalılarından biri papirus ve papirus watch diye bir program.” İfadelerini kullandı.

“Bazen yürümeyi öğrenmeden koşmanız gerekir”

Konuşmasının devamında tipografik süper kahramana dönüşmek için yapılması gerekenlere değinen Gözetlik; “Doğuştan tipografik bilgilere sahip değilseniz kendinizi bu anlamda geliştirmeniz gerekiyor. Özellikle yüz yıllara dayanan tipografik bilgiye hâkim olmanız ve aynı zamanda yazı karakteri tasarımında hâkimiyet kazanmanız gerekiyor. Fark edilebilir bir bilgiye de sahip olmanız gerekiyor ki öne çıkabilesiniz. Bazen yürümeyi öğrenmeden koşmanız gerekir. Böylelikle tipografi konusunda bir süper kahramana dönüşebilirsiniz.” Şeklinde konuştu.

“Ben öğrenmeyi öğretmeye çalışıyorum”

Gözetlek, sözlerinin devamında şunları söyledi: “Ben derslerimde de eğitimlerimde de öğretmekten ziyade öğrenmeyi öğretmeye çalışıyorum. Size direkt bilgi vermektense bilgilerinizi nasıl geliştirirsiniz, nerelerden, hangi kanallardan öğrenebilirsiniz? Onu öğretmeye çalışacağım. Bizim en güçlü kaynağımız Google. Eğer tipografik kitaplarda ararsanız Desingers&Books listesine ulaşabilirsiniz. Eğer tipografi konusunda yeteneklerinizi arttırmak istiyorsanız internetle kısıtlı kalmayın. Çeşitli kitap listelerini araştırın. Günümüzde evimizden, oturulduğumuz yerden erişebileceğimiz çok bilgi var fakat kitaplar çok daha derin bilgilere sahiptir.” Dedi.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)