Hemşireliğin Bakım Gücü Konuşuldu…

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü tarafından “Pandemi Sürecinde Hemşireliğin Bakım Gücü” başlıklı etkinlik gerçekleştirildi. Programda, hemşirelik ve hemşireliğin bakım gücü birçok yönüyle ele alındı. 

Moderatörlüğünü Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Besti Üstün’ün yaptığı etkinliğin konukları Bilgi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Süreyya Karagöz ve Akdeniz Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Emine Kol oldu.

Prof. Dr. Süreyya Karagöz: “Hemşirelik Tanımını Ezber Olmaktan Çıkartıyorum”

Hemşirelikte bakımın anlamına değinen Prof. Dr. Süreyya Karagöz: “Hemşireliği anlamak için ‘İnsan nasıl sağlıklı olur?’ öncelikle bu sorunun cevabını almak gerekiyor. İnsan neden hasta olur? Bakım nedir? Bakım ile insanları sağlıklı kılmak mümkün mü? Bunu yapabiliyor muyum? Yapmıyorsam neden yapmıyorum? Diye sormak gerekiyor. Bu soruların cevabını verdiğim zaman aslında ben yaptığım işi daha iyi anlayabiliyorum. Hemşirelik tanımını ezber olmaktan çıkartıyorum.” Dedi.

“Dünyayı anlamak için işe kendimizden başlamamız gerekiyor”

Hemşireliği anlamanın hayatı anlamaktan geçtiğini ve hayatı anlamak için önce kendimizden başlamamız gerektiğini ifade eden Karagöz: “Anlamak ve anlam bulmak insan olmaya dair bir özelliktir. Bizler insan olmak için dünyaya gelen varlıklarız bu nedenle de hayvanlardan farklılıklarımız var. Çünkü bizler kendimizi, işlerimizi, içinde yaşadığımız dünyayı ve bu dünyada olan biten her şeyi anlamak ve anlamlandırmak istiyoruz. Çünkü hiçbirimiz anlamsız bulduğumuz bir ilişkiyi, işi, dünyayı istemiyoruz. Dolayısıyla anlamak ve anlam bulmak insan hayatında önemli bir yere sahip. Anlamaya ve anlam bulmaya çalıştığımız her şeyin birbiri ile ilişkili olduğunu görüyoruz. Örneğin, ben kendimi anlarken insanı anlıyorum. İnsanı anlarken mesleğimi anlıyorum. Aslında dünyayı anlamak için işe kendimizden başlamamız gerekiyor.” İfadelerini kullandı.

Doç. Dr. Emine Kol: “Özümsenmiş bakıma geçildi”

‘Hemşirelik Bakımının Görünürlüğü’ konusunda söylemlerde bulunan Doç. Dr. Emine Kol: “Bakım çok yol kat etti. 96-97’li yıllara göre çok ilerideyiz. Önce bizim bakımımız görev odaklı gibiydi. Bize çevrenin düzenlenmesi, hasta odasının temiz tutulmasından tutun her şey hekimler tarafından bize görev olarak veriliyordu. Yöneticiler tarafından da bizim güler yüzlü olmamız, kliniği çekip çevirmemiz, malzemelerde hata yapmamız gibi verilen görevlerimiz vardı. Biz de hiç düşünmeden ezber gibi bunları yapıyorduk. Fabrikada vida bükmek gibi. O zamanlar bunları hiç düşünmek gerekmiyordu birileri söylüyor sizde yapıyordunuz sorumluluk almanız gerekmiyor. Böylece yapılan hatalardan da sorumlu olmuyorsunuz. Fakat bir süre sonra özümsenmiş bakıma geçildi. Hemşireler yavaş yavaş sorgulamaya başladılar.” Şeklinde konuştu.

“Hemşireliği Çocuğum Gibi Görüyorum”

 Doç. Dr. Emine Kol Bakımın gücünden ve imkânlarından bahsederek; “Yasa ve yönetmeliğimiz, uzmanlık alanlarımız, örgütlü yapılarımız, lobiye uygun çalışma alanlarımız ve daha birçok şey bizim gücümüz. Bugün yasa ve yönetmeliği olmayan birçok disiplin var. Bunu almak için uğraşıyorlar fakat biz bunu çok çok önce almışız. Hatta kendimize göre revize etmişiz nelerle ilgileniyoruz, hangi alanlar bizim uzmanlık alanımız bunları bile belirlemişiz. Örgütlü yapılarımız var ve bu bizim çok büyük bir gücümüz. Fakat eğer bunu kullanmayı başarabilirsek. Lobiye uygun çalışma alanlarımız var. Lobiciliği ben çok önemsiyorum. Hemşireliği sanki çocuğum gibi görüyorum ve her yerde aslında hemşirelik mesleğini övüyorum.” Dedi.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)