Türkiye’nin 21. Yüzyılda Deniz Jeopolitiği Konuşuldu
Üsküdar Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü tarafından “Türkiye’nin 21. Yüzyılda Deniz Jeopolitiği” konulu etkinlik gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler İngilizce Bölüm Başkanı Prof. Dr. Havva Kök Arslan’ın yaptığı etkinliğin konuğu Emekli Amiral Cem Gürdeniz oldu. Gürdeniz, Türkiye deniz jeopolitiğinin 3 tane ağırlık merkezi bulunduğunu bunların; Türk boğazları, mavi vatanımız ve KKTC olduğunu söyledi.
“Türkiye'nin deniz jeopolitiğinin 3 tane ağırlık merkezi var”
Doğu Akdeniz’de Türk Jeopolitiği konusuna değinen Gürdeniz; “Türkiye'nin deniz jeopolitiğinin 3 tane ağırlık merkezi var. Yani şartlar ne olursa olsun her durumda göz önünde tutmamız gereken bir de Türk boğazları ki, Türkiye coğrafyasının bana göre incisi, jeopolitik değerimizin en büyük elması diyebiliriz. Diğeri mavi vatanımız. Türkiye’nin deniz yetki alanlarının diğeri de tabi ki KKTC. Türkiye’nin Anadolu yarım adasının güneyden kuşatılmışlığına son veren yapılanma. Şimdi baktığımız zaman bu 3 tane çok kıymetli hedefin yanı sıra bölgenin jeopolitik etkileşimler içerisinde olduğunu da görüyoruz.” dedi.
Türkiye bu bölgede neden önemli?
Gürdeniz, Türkiye’nin kenar kuşak parçası olduğunu belirterek; “Kenar kuşak jeopolitiğinden çok etkilenen bir coğrafyamız var. Çünkü Türkiye 1945’ten itibaren Truman Doktrini ile kenar kuşağı parçasıydı. Türkiye 1945’ten hemen hemen FETÖ darbe girişimi olan 15 Temmuz 2016’ya kadar buradaki görevine atlantik bir sadakatle yaptı. Bu ABD ve NATO için çok kıymetliydi. Çünkü Rusya’nın çevrelenmesi, Çin’in bir kuşak, bir yol projesinin Türkiye üzerinden geçen bacağının çevrelenmesi açısından çok önemliydi. Türkiye’nin en kritik ülke olarak yani Rusya’nın yüzde 65 dış ticaretinin Türk boğazlarından geçtiğini düşünecek olursak bu bölgede Türkiye’nin tutulması için her şey yapıldı. Çünkü Türkiye’nin kaybı 79’da İran, 90’dan sonra Çin’in Rimland’daki kaybı ABD ve Atlantik sistem için çok büyük oldu. Doğu Akdeniz veya Türkiye’nin deniz jeopolitiğini çalışacak biri önce jeopolitik bu tezi çok iyi bilmeli.” Şeklinde konuştu.
“İsrail, Afrika’nın güneyinde olsaydı bu kadar etkilenmezdik”
Emekli Amiral Cem Gürdeniz; “İsrail'in Doğu Akdeniz’de olması her şeyi değiştiriyor. İsrail orada değil de Afrika’nın güneyinde bir ülke olsaydı bu kadar etkilenmezdik ama İsrail’de Doğu Akdeniz’deki gelişmeleri kendi güvenlik kuşağını yaratması ve kendi jeopolitiğinin Kıbrıs’tan Doğu Akdeniz’deki sahildarlardan geçtiği nedenler de bizi çok etkileniyor. Buna da dikkat etmemiz lazım.” Dedi.
“ABD gaz tekelini kırmak istiyor”
Rusya’nın doğalgazının Avrupa ülkelerinde kullanılmasının ABD’yi rahatsız ettiğini söyleyen Cem Gürdeniz; “Şu anda Atlantik sistemin en büyük derdi Avrupa’nın çok büyük bir yüzdeyle Rus doğalgazına bağlı olmasıdır. Kenar kuşakta sıkıştırmaya çalışıyor. Aynı ülkeyi sıkıştırmaya çalışanların enerjisini temin ediyor ve para kazanıyor. Tabi ABD buna katlanamıyor. O nedenle ABD gaz monopolünün tekelini kırmak istiyor. Orada Doğu Akdeniz’in muazzam büyüklüğünün gaz potasyum nedeniyle ortaya çıktığını görüyoruz.” İfadelerini kullandı.
Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)