Dr. Öğr. Üyesi Mert Akcanbaş: “Psikolojik ilkyardım terapi değildir”

Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Mert Akcanbaş, Güngören, Bağcılar ve Eyüp Rehberlik Araştırma Merkezleri bünyesindeki eğitimcilerle bir araya geldi.  Zoom üzerinden gerçekleşen programda Akcanbaş, “Psikolojik İlkyardım” konusuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

“Psikolojik ilkyardım terapi değildir”

Psikolojik ilkyardımın terapi olmadığını vurgulayan Akcanbaş; “Psikolojik ilkyardım terapi değildir. Travmatik olaylarla karşılaşan herkese yapılır. Bu ilkyardımda temel amaç olay yerinde mağdurlarla tehdit içermeyen, rahatsızlık yaratmayan bir ilişki kurarak fiziksel güvenlik sağlamak, o an kişinin neye ihtiyacı varsa onu gerçekleştirmek ve travmatik olaylardan sonra kişilerin yakın çevresi ile iletişim kurmalarını sağlamaktır.” İfadelerini kullandı.

“Her olay travma değildir!”

Aniden ortaya çıkarak insanın temel korkularını tetikleyen, dışarıdan yardım almadıkça iyileşemeyen yaralanmalara travma dendiğini belirten Akcanbaş; “Her olay travma değildir. Travma aniden ortaya çıkar. Travmalar da stresin ortaya çıkmasına sebep olur. Bireyler travma sonrası bazı reaksiyonlar gösterir. Sürekli o olayı hatırlar, yaşadıkları travmayı hatırlatacak her şeyden kaçınırlar. Sürekli gergin durumda olurlar. Uyku ve konsantrasyon bozukluğu da yaşarlar.” Dedi.

“Psikolojik ilkyardımda en önemli kural güvenli bağ kurmaktır”

Akcanbaş, psikolojik ilkyardımın kurallarını ise şu şekilde belirtti: “En önemli kural güvenli bir bağ kurmaktır. Travma geçirmiş kişiyle konuşurken anlayacağı şekilde, en basit cümlelerle iletişim kurulması önemlidir. Onlarla konuşurken odaklanma ve çok iyi dinlemek gerekir. Travma geçirmiş kişilerde suçluluk duygusu bulunur. Bu yüzden travma sırasında yaptıklarını takdirle karşılamak gerekir.” Dedi.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)