3 Mart Dünya İşitme Gününde binlerce Üsküdarlıya işitme taraması yapıldı

Haber ile ilişkili SDG etiketleri

DOI : https://doi.org/10.32739/uha.id.59440

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Odyoloji Bölümü ile Üsküdar Belediyesi iş birliğiyle 3 Mart Dünya İşitme Günü kapsamında “İşitme Taraması Etkinliği” düzenlendi. İlgiyle karşılanan etkinlik kapsamında işitme testi yapıldı. İşitme sağlığı konusunda farkındalık oluşturulmasının yanı sıra, işitme kaybının erken teşhisi ve önlenmesine yönelik bilinçlendirme çalışmaları gerçekleştirildi. 

Üsküdar meydanında gerçekleşen etkinliğe Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Odyoloji Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Didem Şahin, Öğr. Gör. Yeter Saçlı, Öğr. Gör. Gökçe Gültekin, Ar. Gör. Busemnaz Avşar Aksu ile bölüm öğrencileri katıldı. 

Dr. Öğr. Üyesi Didem Şahin: “Amacımız sosyal farkındalık oluşturmak”

Etkinlikte konuşan Odyoloji Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Didem Şahin, etkinliğin amacının sosyal farkındalık oluşturmak olduğunu belirtti. Şahin; “Bu etkinlikteki temel hedefimiz, işitme kaybını önlemenin yanı sıra işitme kaybı olan bireyleri tespit ederek gerekli tetkikler için uygun merkezlere yönlendirmektir.” dedi.

“Kulaklık kullanımının daha küçük yaşlarda kullanımı, işitme kaybı riskini ciddi oranda artırıyor”

Dr. Şahin, işitme kaybının farklı yaş gruplarında ortaya çıkabileceğini vurgulayarak; “Bin doğumdan üçü işitme kayıplı bebek olarak doğuyor. Biz 24 saatlik bebeklere bile işitme değerlendirmesi yapabiliyoruz. Doğumdan hemen sonra tespit edilebilen vakaların yanı sıra bazı genetik faktörler veya orta kulak problemleri gibi hastalıklar çocukluk döneminde işitme kaybına neden olabiliyor. Ayrıca günümüzde çocuklar ve gençler arasında kulaklıkla yüksek sesle müzik dinleme- film izleme alışkanlığı oldukça artıyor. Kulaklık kullanımında yaş ortalamasının düşmesi, işitme kaybı riskini ciddi oranda artırıyor. Zaten 30 yaşların ortalarında yaşa bağlı işitme kaybı da başlıyor. Dolayısıyla işitme problemleri yenidoğanlardan yaşlı bireylere kadar geniş bir yelpazede görülebiliyor.” ifadelerini kullandı.

"İşitme cihazlarına olan önyargıyı kırmaya çalışıyoruz"

Estetik kaygılar nedeniyle işitme cihazlarının yeterince kullanılmadığına dikkat çeken Dr. Şahin; “İşitme kaybı görünmeyen bir engel olduğu için gerekli önlem ve tedaviler aksatılıyor, ihmal ediliyor. İhmal etmeyenler ise estetik kaygılarından dolayı işitme cihazı kullanımını reddediyor. Halbuki bu cihazların gözlük gibi kabul edilmesi gerekiyor. Bu farkındalık projesi ile hem işitme kaybı olan bireyleri tespit etmeye hem sağlıklı işitmeyi koruma yöntemlerini aktarmaya hem de işitme cihazlarına olan önyargıyı kırmaya çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.

Üsküdar Üniversitesi ve Üsküdar Belediyesi iş birliği ile düzenlenen etkinlikte işitme sağlığı konusunda farkındalık oluşturuldu. 

Ayrıca işitme kaybının erken teşhisi ve önlenmesine dair de önemli bilgiler verildi. 

Yoğun ilgi gören etkinlikte birbirinden farklı yaş gruplarına işitme taraması yapıldı.
 

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)