Dijitalle mi şekilleniyoruz?

Haber ile ilişkili SDG etiketleri

DOI : https://doi.org/10.32739/uha.id.57831

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü ve Sosyal Hizmet Kulübü tarafından “Dijital Dünya Bizi Nasıl Şekillendiriyor?” başlıklı etkinlik düzenlendi. Çevrimiçi düzenlenen etkinliğe Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Yeni Medya ve İletişim Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Şehidoğlu konuk olarak katıldı. Şehidoğlu, dijital teknolojilerin birey ve toplum üzerindeki etkilerine değindi. Teknoloji bağımlılığına karşı dijital detoks önerisinde bulunan Şehidoğlu; “Eğer teknolojiyi doğru bir şekilde araç olarak kullanmayı öğrenebilirsek, hayatımızı kolaylaştırabilir ve daha sağlıklı bir dijital dünya inşa edebiliriz.” dedi. 

Çevrimiçi düzenlenen etkinliğin moderatörlüğünü Sosyal Hizmet Kulübü Başkanı Elif Büşra Bal yaptı. 

Prof. Dr. İsmail Barış: “Dünyada bir dijitalizm süreci yaşanıyor”

Etkinliğin açılış konuşmasını Üsküdar Üniversitesi Rektör Danışmanı, Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Barış yaptı.

Dünyada dijitalizmin yaygınlaştığına dikkat çeken Barış; “Dünyada bir dijitalizm süreci yaşanıyor ve bu süreç insani değerlere, insan onuruna özellikle sosyal medya üzerinden ciddi etkiler yapıyor. Ancak sizin gibi gençlerin bu mecralarda olumlu etkiler bırakma niyetleri beni umutlandırıyor. Bu tür seminerlerin öğrencilere ve katılımcılara ulaşması konusunda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Ayrıca bu etkinliğin çeşitli platformlarla desteklenmesi ve seslerin senkronize bir şekilde insana hizmeti, nasıl daha iyi yapabileceğimizi tartışması beni memnun ediyor…” şeklinde konuştu. 

Basit bir alışkanlıktan öte, hayatın merkezi haline gelen bir ihtiyaç…

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Yeni Medya ve İletişim Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Şehidoğlu, dijital teknolojilerin birey ve toplum üzerindeki etkilerine değindi. Şehidoğlu; “Yeni medya teknolojileri hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Teknoloji başlangıçta bir araç olarak hayatımızı kolaylaştırmayı hedeflerken, günümüzde bireyleri dönüştüren bir güç haline geldi. Sabah uyandığımızda ilk işimiz telefonumuza bakmak. Gün içinde telefonsuz ne kadar süre geçirebiliyoruz? Bu basit bir alışkanlık değil, hayatımızın merkezi haline gelen bir ihtiyaç…” dedi. 

Dr. Şehidoğlu: “Bir gün boyunca telefonsuz kalmayı deneyin”

Teknoloji bağımlılığına karşı dijital detoks önerisinde bulunan Şehidoğlu; “Belli aralıklarla dijital araçlardan uzak kalmak, bireylerin kendi gerçekliklerini daha iyi anlamalarını sağlar. Örneğin, bir gün boyunca telefonsuz kalmayı deneyin. Bu süreçte en çok hangi uygulamayı özlediğinizi fark edin ve bu alışkanlıkların sizi nasıl şekillendirdiğini gözlemleyin. Sosyal medyada binlerce takipçiniz olabilir ancak bu ilişkilerin çoğu yüzeysel. Elektrikler kesildiğinde veya sosyal medya hesapları kapandığında, bu bağların da bir anda yok olduğunu fark ediyoruz.” ifadelerini kullandı. 
Şehidoğlu ayrıca, dijital platformlarda kurulan sanal ilişkilerin gerçek dünyadaki sosyal bağları zayıflattığını ifade ederek, bireyleri daha fazla yüz yüze iletişim kurmaya davet etti.

“Teknoloji ne tamamen kötü ne de tamamen iyi”

Teknolojinin doğru kullanımıyla hayatın kolaylaşabileceğini dile getiren Şehidoğlu; “Teknoloji ne tamamen kötü ne de tamamen iyi. Önemli olan bizim onu nasıl kullandığımız. Eğer teknolojiyi doğru bir şekilde araç olarak kullanmayı öğrenebilirsek, hayatımızı kolaylaştırabilir ve daha sağlıklı bir dijital dünya inşa edebiliriz.” şeklinde konuştu. 
 

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)