Prof. Dr. Sevil Atasoy, BM Uluslararası Narkotik Kontrol Kurulu'na katıldı

Haber ile ilişkili SDG etiketleri

DOI : https://doi.org/10.32739/uha.id.57496

Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sevil Atasoy, Birleşmiş Milletler Uluslararası Narkotik Kontrol Kurulu'nun (INCB) 28 Ekim – 15 Kasım 2024 tarihleri arasında gerçekleşen 141. oturumunda yer aldı.

Prof. Dr. Sevil Atasoy, “Uyuşturucu kontrolünü ilerletmek amacıyla kabul edilen ve evrensel olarak tanınan insan hakları normlarına aykırı olan tedbirler, uluslararası uyuşturucu kontrol sözleşmelerinin ihlalidir.” dedi.

Kurul, “İster doğal afetlerden ister silahlı çatışmalardan kaynaklansın, acil durumlarda hastaların kontrollü ilaçlara erişiminin sağlanması şart” olduğunu da açıkladı. 

2024 Yıllık Raporu, INCB 2024 Öncüller Raporu ile birlikte Mart 2025'te yayınlanacak.
 

Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sevil Atasoy, 2005 yılından bu yana üyesi bulunduğu ve Ekonomik ve Sosyal Konsey tarafından 3. kez seçildiği Birleşmiş Milletler Uluslararası Narkotik Kontrol Kurulu'nun (INCB) 28 Ekim – 15 Kasım 2024 tarihleri arasında gerçekleşen 141. oturumuna katıldı.  

Toplantı sırasında Kurul, uyuşturucu kontrolünün insan hakları boyutları konusunda üye devletlerle istişarelerde bulundu. İnsan haklarına saygı ve uyuşturucu kontrol sözleşmelerinin uygulanmasının birbirini güçlendirdiğini vurgulayan Prof. Dr. Sevil Atasoy, INCB'nin uyuşturucu kontrol politikasının geliştirilmesi ve uygulanmasında insan haklarına saygı gösterilmesi yönündeki çağrıları yineledi. 

İnsan hakları belgelerinden kaynaklanan yükümlülükler hakkında bilgi verdi

Sözlerini “Uyuşturucu kontrolünü ilerletmek amacıyla kabul edilen ve evrensel olarak tanınan insan hakları normlarına aykırı olan tedbirler, uluslararası uyuşturucu kontrol sözleşmelerinin ihlalidir.” şeklinde sürdüren Prof. Dr. Atasoy, kurul üyelerine, sağlık hakkı, uyuşturucu kullanan kişilere karşı eşitliğin ve ayrımcılık yapılmamasının teşvik edilmesi, keyfi tutuklama ve gözaltı yasağı, uyuşturucuyla ilgili suçlarda adil yargılanma hakkı ve her türlü zalimane ve insanlık dışı cezaya karşı koruma dahil olmak üzere insan hakları belgelerinden kaynaklanan yükümlülükler hakkında bilgi verdi. 

Prof. Dr. Atasoy, Viyana'daki Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği'nden 51 temsilci ve bir Daimi Gözlemci Kurul üyeleri ile gerçekleştirilen istişare toplantısına katılarak görüşlerini paylaşma fırsatı buldu.

Uluslararası iş birliği anlaşmaları 

141. Oturum sırasında Kurul ayrıca Uyuşturucu Maddeler Komisyonu (CND) Başkanı Philbert Abaka Johnson, Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi İcra Direktörü Bayan Ghada Waly, Dünya Sağlık Örgütü ve İnsan Hakları Yüksek Komiserliği ile de istişarelerde bulundu.

Oturum marjında Kurul, Uluslararası Hospis ve Palyatif Bakım Derneği (IAHPC) ile bir mutabakat zaptı imzaladı. Söz konusu iş birliği anlaşması, ulaşılabilirlik konusunda araştırma, veri ve analiz alışverişi yapılmasını ve bilgilerin uluslararası topluma yayılmasını öngörüyor. 

INCB ve IAHPC, kontrollü maddelerin tıbbi ve bilimsel amaçlarla bulunabilirliği ile ilgili konularda hükümetlere ve uluslararası topluma rehberlik ve destek sağlama konusunda ortak hedefleri paylaşıyor.

Kurul, uluslararası kontrollü ilaçların bulunabilirliğini teşvik etmek de dahil olmak üzere, uyuşturucu kontrol sözleşmelerinin sağlık ve refah hedeflerini ilerletmek için hükümetler, uluslararası ve bölgesel örgütler ve sivil toplumla sürekli iş birliği yapmaya kararlı. Bu aynı zamanda ister doğal afetlerden ister silahlı çatışmalardan kaynaklansın, hastaların kontrollü ilaçlara erişiminin sağlanması gereken insani acil durumları da kapsıyor.

2024 raporu Mart 2025’te yayınlanacak

15 Kasım'da sona eren oturum sırasında, sentetik ilaç üretimi, pazarlaması ve tüketimindeki hızlı artışa verilen tepkilere ilişkin tematik bir bölüm içeren 2024 Yıllık Raporu da tamamladı. Rapor, INCB 2024 Öncüller Raporu ile birlikte Mart 2025'te yayınlanacak.

INCB’nin görev ve yapısı…

Öte yandan, INCB, Hükümetleri üç uluslararası uyuşturucu kontrol sözleşmesine uyumunu teşvik etmek ve onları izlemekle görevli bağımsız, yarı-yargısal bir organ. Bunlar, 1961 tarihli Uyuşturucu Maddelere Dair Tek Sözleşmesi, 1971 tarihli Psikotrop Maddelere Dair Sözleşme ve 1988 tarihli Uyuşturucu ve Psikotrop Maddelerin Yasadışı Ticaretine Karşı Sözleşme’dir. Uyuşturucu Maddelere Dair 1961 tarihli Tek Sözleşmesi ile kurulan Kurulun on üç üyesi, Ekonomik ve Sosyal Konsey tarafından beş yıllık dönemler için kişisel sıfatla seçiliyor ve ülkelerini temsil etmiyorlar.
 

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)