İklim değişikliği biyoçeşitliliği azaltıyor!

Haber ile ilişkili SDG etiketleri

DOI : https://doi.org/10.32739/uha.id.57457

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO) Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Programı Dr. Öğr. Üyesi Tuğba Kaman, Azerbaycan Teknik Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi ve Bilim Sen Ol Platformu tarafından Azerbaycan’da düzenlenen “İklim Değişikliği Zirvesi” ne çevrimiçi olarak katılım sağladı. Kaman, “İklim Değişikliğinin Bitki Biyoçeşitliliği Üzerine Etkileri” başlığında sunum gerçekleştirdi. 

Düzenlenen zirveye çevrimiçi katılan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Programı Dr. Öğr. Üyesi Tuğba Kaman, “İklim Değişikliğinin Bitki Biyoçeşitliliği Üzerine Etkileri” başlığında sunum gerçekleştirdi. 

İklim değişikliği bitki türlerini tehdit ederek biyoçeşitliliği azaltıyor

Sunumunda bitki biyoçeşitliliğinin ekosistemin sağlığı ve sürdürülebilirliği için hayati öneme sahip olduğunu vurgulayan Kaman, iklim değişikliğinin bitki türlerini tehdit ederek biyoçeşitliliği azalttığını söyledi. Kaman, bu durumun ekosistemin dengesini bozarak besin zincirindeki ilişkileri etkileyebileceğine de vurgu yaptı. 

“Dar dağılıma sahip bitki türleri yok olma tehlikesiyle karşı karşıya”

Dr. Öğr. Üyesi Tuğba Kaman, düzensizliğin verimliliği azaltabileceğini dile getirdi. Kaman; “Aşırı sıcaklar, kuraklık ve düzensiz yağışlar bitkilerin büyümesini olumsuz etkiliyor. Bu durum tarım ürünlerindeki verimliliği azaltabilir. Özellikle dar dağılıma sahip bitki türleri iklim değişikliği nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir. Ormanların azalması ve bozulması karbon depolama kapasitesini azaltıyor…” dedi. 

“Farkındalık eğitimleri, toplumların bilinçlenmesine katkı sağlar”

İklim değişikliğine karşı dayanıklı uygulamaların hayata geçirilmesinin önemini dile getiren Kaman; “Tarımda iklim değişikliğine dayanıklı bitki türleri geliştirmek, tehdit altındaki türler için koruma alanları oluşturmak, tahrip olmuş ekosistemleri onarmak ve organik tarımla toprak sağlığını korumak önemlidir. Sürdürülebilir sulama ile su tasarrufu sağlamak ve polikültür uygulamalarını teşvik etmek de etkili yöntemlerdir. Bu konularda farkındalık eğitimleri, bireylerin ve toplumların bilinçlenmesine katkı sağlar. Doğru stratejilerle iklim değişikliğinin olumsuz etkileri azaltılabilir.” ifadelerini kullandı. 

İklim değişikliği ve bitki biyoçeşitliliğinin küresel anlamdaki önemine değinildi

Sunumunda, iklim değişikliğinin ve bitki biyoçeşitliliğinin küresel anlamda önemine dikkat çeken Kaman, hükümetlerin iklim değişikliği ile başa çıkmak için kapsamlı politikalar geliştirmesi gerektiğini, uluslararası iş birliklerinin ekosistemlerin korunmasını destekleyeceğini belirtti. Kaman, bu durumun hem sürdürülebilirlik hem de insan refahı için önemli olduğunu söyledi. 

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)