Prof. Dr. Ebulfez Süleymanlı, Azerbaycan’da konferansa katıldı

Haber ile ilişkili SDG etiketleri

DOI : https://doi.org/10.32739/uha.id.56838

Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ebulfez Süleymanlı, “Yurt Dışındaki Azerbaycanlı Bilim İnsanlarının 1. Konferansı”na davetli konuşmacı olarak katılım sağladı. Bir süredir yurtdışı görevlendirmesiyle Kazakistan’ın başkenti Astana’da Türk Akademisinde bulunan Süleymanlı, Azerbaycan’ın bilim diasporasının mevcut durumunun tespiti hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Konferans 9-11 Eylül 2024 tarihlerinde Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de Gülüstan Sarayında düzenlendi. İlgiyle karşılanan konferansa 200 kişi katılım sağladı. Bu kişiler arasında 23 ülkeden 80  Azerbaycanlı bilim insanı ile Azerbaycan’dan üst düzey yetkililer, rektörler ve devlet kurumu yöneticileri yer aldı.

4 ayrı oturum düzenlendi

Azerbaycan Cumhuriyeti Diaspora İşlerinden Sorumlu Devlet Komitesi, Azerbaycan Eğitim ve Bilim Bakanlığı ve Yurt Dışındaki Azerbaycanlı Bilim İnsanları Birliği’nin ortaklaşa düzenlediği konferans yoğun ilgi gördü. Sağlık, mühendislik ve sosyal bilimler alanlarında dört ayrı oturumda önceden hazırlanmış konular ışığında fikir alışverişi yapıldı. 

Bilim ve ekonominin gelişimi için yapılabilecekler konuşuldu

Oturumlarda yurt dışında görev yapan Azerbaycanlı bilim insanlarının deneyim ve gözlemlerinden Azerbaycan’ın biliminin ve ekonomisinin gelişimi yönünde nasıl faydalanabileceğine yönelik görüş ve teklifler dile getirildi. Bu kapsamda kalıcı işbirliklerinin kurulması ve kuvvetlendirilmesine yönelik değerlendirmeler ve öneriler sunuldu.

Azerbaycan’ın bilim diasporasının mevcut durumunun tespiti yapıldı

Prof. Dr. Ebulfez Süleymanlı yapmış olduğu değerlendirmede Azerbaycan’ın bilim diasporasının mevcut  durumunun tespiti hakkında değerlendirmelerde bulundu. Süleymanlı aynı zamanda ileriye dönük bu doğrultuda stratejinin geliştirilmesine yönelik sosyolojik araştırmaların yapılmasının öneminden de bahsetti.

Öte yandan Süleymanlı, Azerbaycan televizyonuna "Yurt Dışındaki Azerbaycanlı Bilim İnsanlarının 1. Konferansı"na ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Hankendi ve Şuşa şehri ziyaret edildi

Konferansın son gününde büyük bir heyetle işgalden yeni kurtarılmış Hankendi ve Şuşa şehri ziyaret edildi. 

Daha sonra 2024-2025 eğitim-öğretim yılında faaliyete başlayacak olan Karabağ Üniversitesinin akademik kuruluyla bir buluşma düzenlendi. 

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)