Prof. Dr. Sevil Atasoy; “Eğitimimiz ABD ile Aynı”

Üsküdar Üniversitesinin aday öğrencilere yönelik düzenlediği “Tercih Buluşmaları” devam ediyor. Programın ikinci konuğu Rektör Yardımcısı ve Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sevil Atasoy oldu. Atasoy, “Delil Avcıları” başlıklı konuşmasında aday öğrencilere önemli tavsiyelerde bulundu. Bizim verdiğimiz eğitim, ABD’de okutulan lisans eğitiminin birebir aynısıdır diyen Atasoy, bir ülkede adaletin tecellisi için iyi bir otopsi, iyi bir olay yeri incelemesi ve çok iyi bir kriminal laboratuvar çalışmasının olması gerektiğine de dikkat çekti.

Üsküdar Üniversitesi Kurumsal Instagram hesabından gerçekleştirilen programın moderatörlüğünü Kurumsal İletişim Medya PR Birim Yöneticisi - Gazeteci Şaban Özdemir üstlendi.

“Adli bilimlerde mucizeler yaratacak insanlar oluşturmak istiyoruz”

Prof. Dr. Sevil Atasoy, adli bilimler eğitimine büyük önem verdiğine dikkat çekerek; “Her yıl dünya genelinde yarım milyon insan öldürülürken bir milyon insan intihar ediyor. Milyonlarca insan da bir kazaya kurban gidiyor. Bunların arasından biri olma ihtimalimiz var. Bir cinayet kurbanı olabilir, intihar süsü verilmiş bir cinayete kurban gitmiş olabilir ya da bir kaza sonucu ölmüş olabilir. Dolayısıyla iyi bir otopsi, iyi bir olay yeri incelemesi ve çok iyi bir kriminal laboratuvar çalışmasını dilememiz gerekir. Bir ülkede bu üçünün çok iyi olması lazım. Neden? Adaletin tecellisi için. Çünkü maalesef işi biliyorum zannedip yanlış yapanlar, yanlış yapmayı bilerek yapanlar veyahut işi hiç bilmeyenler olduğu gibi iyi bilenlerin yarattığı mucizeler de vardır. Biz adli bilimlerde mucizeler yaratacak insanlar oluşturmak istiyoruz Türkiye için. Çünkü hedefimiz devraldığımızdan daha adil bir dünyayı torunlarımıza bırakabilmek. Biz otopsi yapmıyoruz. İşte bunun için iyi bir otopsinin yapılıp yapılmadığını anlayabilecek şekilde öğrenci yetiştiriyoruz, olay yeri incelemenin iyi olması için bilgilerle donatılan öğrenciler yetiştiriyoruz. Ve hayalimiz bu insanların günün birinde gerçek olay yerlerinde delil toplayan insanlar olmasıdır.” Dedi.

“Verdiğimiz eğitim ABD’deki ile aynı”

Atasoy, adli bilimlerde Türkiye’de ilk ve tek lisans eğitimini Üsküdar Üniversitesine olduğunu belirterek; “Türkiye’de şimdilik rakibimiz yok ama kendimize rakibiz. Her yıl, bir önceki yıldan daha iyi bir eğitim vermek için uğraşıyoruz. Bizim verdiğimiz eğitim, ABD’de okutulan lisans eğitiminin birebir aynısıdır. Avrupa’da, Çek Cumhuriyeti’nde ve İsviçre’de olmak üzere adli bilimler var. Bunun dışında adli bilimler lisans eğitimi hiçbir yerde yok. ABD polisini bile adli bilimler alanından mezun olanları alıyor. Son sınıfa gelindiğinde de onların Board sınavı gibi bir sınav yaptıracağız kendimize. Ve de bir mezun verdiğimiz anda da onlara akredite olmak istiyoruz.” İfadelerini kullandı.

“Adli bilimler interdisipliner bir alan”

Adli bilimlerin diğer disiplinlerle iç içe olduğunu söyleyen Prof. Dr. Sevil Atasoy; “Adli bilimlerin diğer branşlardan farkı var. Mühendislik fakültesinin altındaki diğer branşlardan biraz daha fazla uygulamaya yönelik olduğu için ve adalet sistemine de doğrudan katkısı bulunduğu için farklı bir branş. Aynı şekilde farklı insanlara da ihtiyaç var. Biz burada merak, ayrıntı düşkünlüğü, sabır istiyoruz ve de gerçeği bulmak için büyük bir dürtü istiyoruz. Gece gündüz bu işi düşünmek zorundasınız. Gün yirmi dört saat ve geceler boyu çalışılmak istenen bireyselliğin olmadığı, mutlaka birlikte çalışmanın gerektiği, farklı disiplinlere saygı gösterilmesinin icap ettiği bir alan. Bugün bir polisle, yarın bir savcıyla, avukatla, arkeologla beraber çalışabilirsiniz.” Şeklinde konuştu.
Programda aynı zamanda katılımcıların soruları da cevaplandırıldı.
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)