Üsküdar Tıpta “Sağlıkta İnovasyon için Yapay Zekâ ve Veri Bilimi Dersi” dikkat çekiyor…

Haber ile ilişkili SDG etiketleri

DOI : https://doi.org/10.32739/uha.id.48447

Sağlık Bilimlerinde yapay zekâ uygulamaları ile kurulduğu 2011 yılından itibaren akademik çalışmaları ile dikkat çeken Üsküdar Üniversitesi bir yıldır Tıp Fakültesi öğrencilerine “Sağlıkta İnovasyon için Yapay Zekâ ve Veri Bilimi" başlıklı dersi veriyor… Böylece, Tıp Fakültesi öğrencileri özellikle büyük veri analizinde kullanılan modelleme yaklaşımlarını proje uygulamalı olarak görebiliyor. 

Kişiye Özel Tıp Uygulamalarında Paradigma Değişimi 

Sağlık Bilimlerinde, büyük veri ve yapay zekâ (AI), inovasyon, hastalık tanılama, takip ve tedavi cevabı öngörü potansiyeli ile önemli rol oynarken, sağlık hizmetlerinin sunulma şeklini de dönüştürüyor. Yüksek çözünürlüğü ve gelişen veri toplama araçları ile de sağlık verileri başta biyobelirteç tespiti olmak üzere klinik anlamlandırma süreçlerinde birçok heyecan verici yeni keşfin yolunu açıyor. AI uygulamaları ile yüksek hızlı makinalar ve büyük veri ile hassas tıbba (precision medicine) doğru paradigma kayması son yıllarda daha da görülür hale geldi. Tüm bu süreçte eski nesil yüzeysel öğrenme algoritmalarının yerini alan derin öğrenme algoritmaları ile oluşturulan öngörü modelleri ham veri ile hekimlere tanı, takip ve tedavi süreçlerinde daha yüksek doğruluk sağlıyor.

Tanı ve tedavide yüksek doğruluklu modellerin yaygınlaşması sağlanacak…

Üsküdar Üniversitesi, Prof. Dr. Nevzat Tarhan önderliğinde, "Yapay Zekâ ve Akıllı Sistemler Uygulama ve Araştırma Merkezi" ile disiplinlerarası çalışmaları yaparak psikiyatri, psikoloji, moleküler biyoloji, genetik, biyoteknoloji ve mühendislik alanlarının birlikte çalıştığı "Tedavisel beyin haritalama, biyolojik psikiyatri ve nöroteknoloji çalışma grubu" ile bu vizyonu 10 yılı aşkındır sürdürüyor. 

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, "Yapay zekâ teknolojileri hekimin bilgeliği ihtiyacını ortadan kaldıracak." ifadeleriyle konunun önemine dikkat çekerken, hekimin bilgi birikimi ile klinik tecrübesini bir araya getiren, hızlı karar verebilen, tanı ve tedavi süreçlerinde yüksek doğruluklu modellerin sağlık bilimlerinde yaygın kullanımı amaçlanıyor...

Klinik anlamlandırma projesinin tamamlanması hedefleniyor…

Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesinde açılan ve tüm öğrencilerin 4’üncü sınıftan itibaren aldığı "İnovasyon için Yapay Zeka ve Veri Bilimi" dersi ile hekim adaylarına, programlama dili ile temel kod becerileri geliştirme, büyük veri, makina öğrenme, görüntü işleme, optimizasyon, modelleme kavramlarını öğrenme ve uygulama araçları ile kullanabilme ve yorumlayabilme becerisi kazandırılıyor. Hâlihazırda bilim ve uygulama ortağı NPİSTANBUL Hastanesi ile birlikte büyük veri analizi çalışmalarını yürüten ve bu süreçte geliştirilen uygulamayı uluslararası patent başvurusu ile özgünleştiren Üsküdar Üniversitesi, 16 haftalık müfredat sonunda öğrencilerin ham nörogörüntüleme verisi analizi yaparak büyük veri ile elde edilen model sonucunun klinik anlamlandırma projesini tamamlıyor. 

Yapay zekâ ve veri odaklı dersler klinik yetkinliğe katkı sağlıyor…

Yapay Zekâ ve Akıllı Sistemler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Türker Tekin Ergüzel, Harvard, Stanford, Imperial College London gibi üniversitelerin Tıp Fakültelerinde de verilen yapay zekâ ve büyük veri odaklı derslerin, öğrencilerin temel ve klinik yetkinliklerinin gelişmesi, çeşitlenmesinde bütünleyici beceri kazandırdığına inandıklarını söyledi.
 

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)