Fen Bilimleri Enstitüsü Anlatıldı
“Üsküdar ile Daha ‘Yüksek’ Bir Gelecek Seni Bekliyor” mottosu ile yola çıkan Üsküdar Üniversitesi, lisansüstü buluşmalarına devam ediyor. Farklı alanlara yönelik geniş yelpazedeki yüksek lisans ve doktora programlarına ilişkin adayların sorularının yanıtlandığı buluşmaların ikincisinde Fen Bilimleri Enstitüsünün programları anlatıldı.
Üsküdar Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Mesut Karahan’ın katıldığı programın moderatörlüğünü Eğitim Kurumları ve Rehberlik Hizmetleri Yöneticisi Ece Tözeniş üstlendi.
Zoom Webinar üzerinden gerçekleşen programda aynı zamanda Üsküdar Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Nuri Bingöl, Enstitü sorumlusu Aslı Işık ve Öğrenci Muhasebesi Sorumlusu Şeyma Kaya da yer aldı.
Doç. Dr. Mesut Karahan: “Çalışmalarını bizimle sürdürmek isteyen öğrencilerimizi heyecanla bekliyoruz”
Üsküdar Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Mesut Karahan, yüksek lisans ve doktora programı ile ilgili katılımcılarla bilgiler paylaştı. Karahan; “Düzenlediğimiz bilim sınavını öğrencilerimiz kaçırabiliyorlar. Bu nedenle iki sınav düzenliyoruz. Ve iki sınavın değerlendirilmesi sonucunda listelerimizi oluşturuyoruz. Tam burslu olma imkânı açısından bilim sınavı çok önemli. Lisans ortalamaları ve bilim sınavı notları ile tam burslu öğrencilerimizi sıralıyor olacağız. Üsküdar Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde yüksek lisans veya doktora yapmayı hedefleyen öğrencilerimiz için gerekli başvuruları yaptık, kontenjanları genişlettik. Bizimle çalışmalarını sürdürmek isteyen herkesi heyecanla bekliyoruz. Gelin konuşalım, hayatınıza birlikte yön vermeye çalışalım. Pandemi döneminin en büyük katkısı uzak mesafe olsa bile sohbet edebiliyor hale geldik. Dezavantajı elbette var ancak biz avantajlı yönlerini kullanalım, öğrencilerimizle mutlaka görüşelim.” İfadelerini kullandı.Karahan: “Öğrencilerimizin isteğini ön planda tutuyoruz”
Karahan, sözlerinin devamında lisansüstü eğitimde Üsküdar Üniversitesinin sunduğu olanaklara değinerek; “Biz çoğunlukla Mühendislik ve Sağlık Bilimleri Fakültesi ile çalışıyoruz. Öğrencilerimizin arzu ettiği konularda tez yapmayı önemsiyoruz. Birçok üniversitede konular hocalar tarafından belirlenir ve öğrenci o konuda tez hazırlamak zorundadır. Ancak biz Üsküdar Üniversitesi olarak öğrencilerimizin hangi alana ilgi duyduğu, hangi alanda tez hazırlamak istediğini ön planda tutuyoruz. Makale yazmanın bir eğitimi yoktur. Ancak yüksek lisans yapıyorsanız makaleyi yazarak öğreniyor olacaksınız. Bilimsel derslerimizde konumuz aslında bağımsız olmasına rağmen bizler özel olarak bir makale nasıl yazılır, bir proje nasıl yürütülür bunların eğitimini veriyoruz. Çünkü yüksek lisans öğrencisi olup bir proje nasıl yazılır, yürütülür bilinmiyorsa çok büyük kayıp var demektir. Bizim hedefimiz bu kaybın önüne geçebilmektir.” Şeklinde konuştu.Dr. Öğr. Üyesi Nuri Bingöl: “Akademik unvan her zaman avantajlıdır”
Fen Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Nuri Bingöl ise katılımcılarla tezli ve tezsiz öğrenim hakkında bilgiler paylaştı. Bingöl; “Öğrencilerimiz, tezsiz yüksek lisanstan tezli yüksek lisansa geçiş yapabiliyorlar. Üniversite - sanayi iş birliği henüz yeni yeni başladı. Önceki senelerde böyle bir anlayış yoktu. Özellikle bu konuda başka hiçbir üniversite bu anlayışa sahip değilken Üsküdar Üniversitesi olarak oldukça çabaladık. Şimdi yavaş yavaş hükümetin de çabalarıyla bir geçiş dönemine girdik. Artık sanayide de doktora ünvanlı çalışanları görmeye başladık. Dolayısıyla akademik unvan almak her zaman daha avantajlı olacaktır.” Dedi.Bingöl: “Siber Güvenlik Yüksek Lisans programı başlattık”
Lisans, yüksek lisans ve doktora alanlarında yenilikleri sıkı sıkıya takip ettiklerini dile getiren Bingöl; “Siber güvenlik hayatımıza yeni aktif olmaya başladı fakat bir on beş senelik geçmişi var. Özellikle son zamanlarda iş güvenliği önem kazanmaya başladı. Siber güvenlikle ilgili standartlar gelişmeye başlamasıyla kişisel verilerin korunması gibi kanunlar çıkarılmaya başlandı. Bizler de bir yerlerden başlamamız gerektiğiniz düşünerek Siber Güvenlik Yüksek Lisans programını başlatmış olduk. Kripto paralar, adli bilişim gibi konularda gündemimize yer almaya başladı. Bu bölümler yeni çıkan bölümler gibi gözükse de daha eskiden beri varlığını hissettiren bölümler. Ancak şu an daha güncel ve daha popüler bu nedenle ileriye daha hızlı gitmemiz açsından bizleri umutlandırıyor. Eğitim alanındaki gelişmeler bizim ilerlememizi sağlıyor.” İfadelerini kullandı.Yüksek lisans yapabilmek için hangi şartlar gerekli?
Enstitü sorumlusu Aslı Işık ise Fen Bilimleri Enstitüsü yüksek lisans şartlarını anlatarak; “Öğrenciler kesin kayıt evraklarıyla başvurmalıdır. Bunlar tezli öğrenciler için ALES sınav sonucu, transkripti, mezuniyet belgesi, kimlik fotokopisi ve fotoğraflardan oluşuyor. Tezsiz öğrencilerden ALES puanı aramıyoruz fakat diğer tüm şartları kesin kayıt sırasında yanlarında bulundurmaları gerekiyor. İngilizce programlara katılmak isteyen öğrenciler, yabancı dil puanı bulunması gerekiyor.” Dedi.Yüksek lisans ve doktora programları mali işlemleri neler?
Mali işlemler hakkında bilgi veren Öğrenci Muhasebesi Sorumlusu Şeyma Kaya; “Ücretler tezli programlarda dört dönemi, tezsiz programlarda üç dönemi, doktora programlarında ise sekiz dönemi kapsamaktadır. Ücretlere tez ve proje ücretleri dâhildir. Programda alınması gereken bilimsel hazırlık süreci varsa bu ayrıca ücretlendirilmektedir.” Dedi.Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)