Lisansüstü Tanıtım Günleri Adli Bilimlerle Başladı



“Üsküdar ile Daha ‘Yüksek’ Bir Gelecek Seni Bekliyor” mottosu ile yola çıkan Üsküdar Üniversitesi, lisansüstü tanıtım günlerine başladı. Farklı alanlara yönelik geniş yelpazedeki yüksek lisans ve doktora programlarına ilişkin adayların sorularının yanıtlandığı programın ilkinde Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü ele alındı. 

İlk olarak, Prof. Dr. Sevil Atasoy önderliğinde Türkiye’de sadece Üsküdar Üniversitesinde eğitim veren Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans ve Doktora programları konuşuldu. Üsküdar Üniversitesi Eğitim Kurumları ve Rehberlik Hizmetleri Yöneticisi Ece Tözeniş moderatörlüğünde Üsküdar Üniversitesi Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sevil Atasoy soruları yanıtladı.

Ayrıca programda Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü öğretim üyesi Doç. Dr. Aylin Yalçın Sarıbey, Enstitü sorumlusu Aslı Işık ve Öğrenci Muhasebesi Sorumlusu Şeyma Kaya da yer aldı. Program, Zoom Webinar üzerinden gerçekleşti.

Prof. Dr. Sevil Atasoy: “Üsküdar Üniversitesi Adli Bilimlerde bir ilk”

Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı, Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sevil Atasoy, Adli Bilimler yüksek lisans ve doktora programı ile ilgili katılımcılarla önemli bilgiler paylaştı. Atasoy; “Üsküdar Üniversitesi her ne kadar sağlık alanında tematik bir üniversite olsa da adli bilimlerle ilgili suç delillerin araştırılması ve suçun önlenmesi konusunda çok geniş bir portföye sahip. Türkiye’de sadece Üsküdar Üniversitesi Adli Bilimler lisans eğitimi vermektedir. Ceza adaleti anabilim dalında da Türkiye’de ilk ve tek olarak Üsküdar Üniversitesi eğitim vermektedir. Adli bilimler son yüzyılın en değerli mesleklerinden. Bu nedenle lisans eğitimini şiddetle tavsiye ediyoruz.” Şeklinde konuştu.

Atasoy: “Herkes okuduğu mesleğin bilirkişisi olmalı”

Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsünün bağımlıları tedavi etmek için çalışan bir meslek grubu olmadığını söyleyen Atasoy; “Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü her ne kadar adında bağımlılık barındırsa da bizler bağımlıları tedavi için uğraşan meslek grupları değiliz. Bizler uyuşturucu madde suçları üzerine araştırmalar ve uyuşturucu suçların önlenmesini hedefliyoruz. Temel olarak bizler adli bilimler işi yapıyoruz. Adli bilimler iki anabilim dalına ayırıyoruz. Birincisi adli bilimler ana bilim dalı, ikincisi ise ceza adaleti anabilim dalı olarak ayrılıyor. Adli bilimler anabilim dalı altında çok sayıda programımız var. Çok sayıda olmasının sebebi farklı mesleklerden gelenlerin oluyor olması ve herkese aynı içeriği öğretmiyoruz. Örneğin tarih bölümünden veya ilahiyat bölümlerinden gelen çok birey var. Bu bireyler kendi alanlarının suç önlemleri ile ilgili ciddi bağlantıları olmaktadır. Derdimiz herkesin kendi mesleğinin resmi bilirkişisi olmasını sağlamaktır. Herkes okuduğu mesleğin bilirkişisi olmalı. Bu nedenle programları mesleklere göre ayırıyoruz.” İfadelerini kaydetti.

“Neden Adli Bilimler alanını seçtiğiniz bizim için çok önemli”

Sözlerinin sonunda bilim sınavı ile ilgili bilgi veren Atasoy; “Bilim sınavında bilgi ile soru sormak yanlış olur. Bu alanla ilgili bilginiz olmadığı için size sadece neden bu alanı seçtiğinizi sormak doğru. Uzun bir paragrafla neden bu alanı seçtiğinizi yazmanızı istiyoruz. Bu sınavda sizin ne kadar iyi Türkçe bildiğinizi ve bir fikri savunma durumunuzu, kendinizi ne kadar iyi ifade edip edemediğinizi ölçümleyeceğiz. Bu meslek, bu kriterleri taşıyacak bireyleri gerektirir. Eğer Türkçe ile ilgili sıkıntınız varsa bilirkişi raporu yazmakta zorlanırsınız. Bu nedenle mutlaka neden Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsünde yer almak istediğinizi ifade etmeniz gerekmektedir. Şu anda online bir başvuru var. Bilim sınavı dediğimiz sınav farklı iki günde yapılacak. Her iki günde bir ikişer oturum yapacağız. Yani sınava girmek için dört farklı şansınız olacak.” Bilgilerini paylaştı.



Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü yüksek lisans şartları anlatıldı

Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitü sorumlusu Aslı Işık ise Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü yüksek lisans şartlarını anlatarak; “Bilim sınavı bizim için önemli. Bilim sınavı kazanan öğrencilerimiz mali işlerle kaydını tamamlayarak öğrenci olma hakkı kazanmış oluyor. Şartlarımız genel olarak değişmektedir. Tezli yüksek lisansta 15, tezsiz yüksek lisansta da 30 kontenjanımız oluyor. Kesin kayıt hakkı kazanan öğrenciler için lisans mezuniyet belgesi ile beraber ALES şartımız var 55 puan üzeri olmak durumunda. Tezsiz yüksek lisans programında ALES sınavı şartı aramıyoruz. Doktora programında ise lisans ve yüksek lisans mezuniyet belgeleriniz ile ALES puanı ve yabancı dil puanı şartlarımız arasındadır. Bu gerekliliklerden bir tanesi bile eksik olması durumunda süreç olumsuz olacaktır.” Dedi.



Yüksek lisans Mali işlemleri hakkında bilgi verildi

Yüksek Lisans ve Doktora Programları mali işlemleri hakkında bilgi veren Muhasebe Yönetici Yardımcısı Öğrenci Muhasebesi Sorumlusu Sevim Şeyma Kara; “Ücretler tezli programlarda dört dönemi, tezsiz programlarda üç dönemi, doktora programlarında ise sekiz dönemi kapsamaktadır. Hazırlık programı ayrıca ücretlendirilmektedir. Tüm programlarda çalışan öğrencilerde kurum bursu uygulanır.” Şeklinde konuştu.
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)