Z Kuşağına Teknolojinin Doğru Kullanımı Öğretilmeli

Prof. Dr. Nevzat Tarhan

Teknolojinin hızlı gelişimi nedeniyle sağlıktan eğitime kadar her alanda değişiklikler olduğunu belirten Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, günümüzde aktif öğrenme modelinin geçerli olduğunu kaydetti. Teknolojinin içerisinde doğan Z kuşağına teknolojinin doğru kullanımının mutlaka öğretilmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Teknolojiyi doğru kullanmazlarsa yalnızlık ve teknoloji bağımlılığı ortaya çıkıyor” uyarısında bulundu.

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, içerisinde bulunduğumuz dijital çağın hızlı bir çağ olduğunu belirterek eğitimin de bu durumdan etkilendiğini söyledi.

Yeni sorulara yeni cevaplar vermemiz lazım

Tıpkı sağlık alanında olduğu gibi eğitim alanının da bu değişimden payını alacağını kaydeden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Sağlık alanında nasıl yenilikleri takip etmek zorundayız. Mesela 50 yıl önce tedavide uyguladığımız tedaviyi uygulayamayız. Eğitimde de böyle. Yeni sorulara eski cevaplar veremeyiz. Yeni sorulara yeni cevaplar veremezsek gençleri yakalayamayız” dedi.

Şimdi aktif öğrenme var

Bu hız ve değişimin eğitim alanında da değişiklikler yapılmasını mecbur kıldığını kaydeden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Eski doğrularda pasif öğrenme vardı. Bu klasik öğrenme modelidir. Öğretmen anlatır, öğrenci dinler ve biterdi. Şimdi aktif öğrenme var. Öğrenci kendi deneyerek, deneyimleyerek öğreniyor. Her bilgiyi sınıfta öğrenmiyor şu an çocuklar. Bu tarz öğrenme bize nörobilimin getirdiği bir kolaylık. Kuma yazılan bilgi kaybolup gider ama taşa yazılan bilgi kalır. Görme ve duymayla edinilen bilgi unutulur. Ama beş duyunun içinde bulunduğu öğrenme kolay kolay unutulmaz” diye konuştu.Eğitimde daha önce hep bireyselliğin ön plana çıkarıldığını, şimdi ise bireyden çok takım başarısı, uyumlu iş birliği kurabilmenin eğitimde daha önemli hale geldiğini ifade eden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Objektivizm var. Kişinin olayları adaletli bir şekilde ele alması. Kapital sistem bize çıkarcı olmanın daha karlı olduğunu empoze etti. Ama şu an erdemli olmak daha önemli. Erdemli olan kişi orta ve uzun vadede kazanıyor. Şimdiki ilişkilerde güven odaklı olma önemli” dedi.

21. yüzyıl becerileri önemli

21. yüzyıl becerisindeki yeni doğruların kişinin objektif olabilmesi, erdemli olması olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Modernzimde narsistik davranışlar çok empoze edildi. Ama başarılı olamadı. Relativizm var mesela. Kişiye çift bakış açılı olmayı öğretiyor. Emotivzm de duyguları göz önüne alarak karar vermek gerekiyor. Duyguların nörobilimi ortaya çıktıktan sonra duygu ile ilgili araştırmalar arttı. Nöropazarlama mesela. Satın alma davranışında psikolojik etmenleri araştırılıyor. Alışveriş yaparken mesela kişiyi birçok duygu etkiliyor” dedi.

Teknolojinin doğru kullanımını öğretmek gerekiyor

Bilginin bir hazine olduğunu belirten Prof. Dr. Nevzat Tarhan, teknolojinin doğru kullanımının mutlaka öğretilmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi:
“Şu anda bilgiye ulaşmak kolay ama doğru bilgiye ulaşmak zor. Öğretmene düşen görev de çok burada. Teknolojiyi çıkarlarımız doğrultusunda kullanmamız gerekiyor. Teknolojinin nesnesi olmaktansa öznesi olmamız gerekiyor. Açık sınıf uygulaması var mesela. Çocuk sınıfta bacaklarını uzatıyor, istediği zaman sınıfa girip çıkıyor kimse buna karışmıyor, özgürlük diyorlar. Bunun ucu kaçtı biraz. Hayatın yaşam standartlarını, kurallarını öğrenmesi gerekiyor herkesin. Öğretmenin de çocuklara davranışı önemli. Öğretmen, öğretmen rolünü kaybetmeden, çocukla birlikte yürüyecek. İçinde korku olan değil, sevgi olan eğitimin hayata geçmesi gerekiyor. Öğretmenin de yatay eğitim şeklini benimsemesi gerekiyor. Öğrencilerin de biraz sıkıntı stres çekmesi gerekiyor. Çile çekmeden güzel şeyler öğrenilmiyor.”

Z kuşağı, sosyal medya kuşağı

Kuşak farklılıklarına da değinen ve 2000’lerden sonra dünyaya gelen Z kuşağının farklı olduğunu kaydeden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bu neslin yalnızlık ve teknoloji bağımlılığı tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çekti.
Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Eskiden dede, baba ve torun arasında oluşan kuşak farkı şimdi birinci çocuk ve ikinci çocuk arasında bile oluşuyor. Şu an bu süre kısıtlı. Şu an dijital bir nesil var. Dijital dünyanın içine doğuyor bu çocuklar. Sosyal medya kuşağı da denilebilir. Hayatın çoğu alanında bununla ilişki kuruyorlar. Teknolojiyi doğru kullanmazlarsa teknoloji bağımlılığı ortaya çıkıyor. İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre gençlerin çoğu yalnız. Dijital yalnızlık çekiyorlar. Bu gençler özgürlük ve adalet düşkünleri. Biz gençlerle aynı dili konuşamazsak onlarla anlaşamayız. Onların sorularına cevap vermemiz, bunu da yeni yöntemlerle yapmalıyız. Onları karşımıza almak yerine, yanımıza alıp öyle iletişim kurmalıyız. Eğitimcilerin de buna ayak uydurması gerekiyor. Eğer ayak uydurulmazsa gençler küsüyor ve başka birini rol model almaya başlıyor” uyarısında bulundu.
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)