Dış Politika Okulunda ‘Dünya Barışı’ Konuşuldu

Prof. Dr. Havva Kök Arslan

Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümü tarafından düzenlenen, 4 hafta sürecek Dış Politika Okulu etkinliğinin ikinci dersi yapıldı. Dış Politika etkinliğinin ikinci haftasının konusu “Dünya Barışı” idi.

“İnsanlar insani açıdan bir arpa boyu yol kat edemedi”

Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Havva Kök Arslan’ın konuşmacı olarak katıldığı programda Arslan, Dünya barışı ile ilgili önemli paylaşımlarda bulundu. Arslan, “20. yüzyıl bir utanç abidesi olarak bütün dünyanın belleğine kazındı. En kanlı yüzyıl olarak tarihe geçti. 1’inci Dünya Savaşı, 2’inci Dünya Savaşı ve diğer savaşlar neticesinde sayısız insan öldü ve hala bu çatışmalar devam ediyor. Günümüzde 70 milyon insan savaş yüzünden evlerini terk etmek zorunda. Her gün insanlar açlıktan ölüyor. İnsanlık teknolojide çok büyük ilerlemeler kaydetti fakat insani açıdan bir arpa boyu yol kat edemedi.” İfadelerini kullandı.  

Prof. Dr. Havva Kök Arslan

“Başlangıç noktası değişmeli”

Prof. Dr. Havva Kök Arslan barışa bakış açısının değişmesi gerektiğini belirterek, barışa nasıl ulaşabileceğini, çatışma, şiddet ve savaşın nasıl ortadan kaldırılabileceğine ilişkin paylaşımlarda bulundu. Arslan, “Barışa ulaşmak için yeni normatif bir yaşam gerekli, çok disiplinli çok güzel yaklaşım gerekli. Tüm bunlar bir zihniyet değişikliğini gerekli kılıyor.” Dedi.

“Durup düşünme zamanı”

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Sözcüsü Guterres’in korona geçene kadar barış olması gerektiği yönünde olan barış çağrısını yetersiz gördüğünü belirten Arslan, “Savaşa ve şiddete dair zihniyetimizi ve düşünce tarzımızı radikal bir şekilde değiştirmek zorundayız. Sürekli silaha yatırım yaparak barışın sağlanmasını bekleyemeyiz. Barış istiyorsak barışa yönelik yatırımlar yapmalıyız. Dünya üzerinde Hala 15 bin nükleer silah var, kitle imha silahları bütün bir insanlığı ortadan kaldıracak düzeyde. Her gün 25 bin kişi açlıktan ölüyor, her beş saniyede bir çocuk açlıktan ölüyor.” Şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Havva Kök Arslan

“Koronavirüs dünyada barış olmasının gerektiğini herkese hissettirdi” 

Prof. Dr. Havva Kök Arslan koronavirüsün dünyaya etkilerine ilişkin; “Ekonomik krizler, salgın hastalıklar, kuraklık, çevre sorunları, internet teknoloji gibi olgular bütün dünyanın bir olduğunu gösteriyor. Kafa yormamız gereken şey barışın ne olduğu, barışı nasıl sağlayacağımız. Savaş tabanlı bir dünya görüşünden barış tabanlı bir dünya görüşüne doğru ilerlememiz gerekir. Acilen insanların ben merkezli ve sorun üreten yapıdan çıkmaları gerekiyor.” İfadelerini kullandı
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)