1 Konu 1 Konuk Etkinliğinin 28’inci Oturumu Gerçekleştirildi

Dr. Ali Osman Bahçevan

Üsküdar Üniversitesi İş Güvenliği, İş Sağlığı ile Çevre Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi ÜSGÜMER'in düzenlediği 1 Konu 1 Konuk etkinliğinin 28’inci oturumu online olarak gerçekleştirildi. Programın konuğu İş yeri Hekimi – Sağlık Koordinatörü Dr. Ali Osman Bahçevan oldu.

28’incisi düzenlenen online programda Dr. Ali Osman Bahçevan “Salgın Hastalık Sürecinde İşyerlerinde Uygulama ve Örnekleri” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi.

“Yaşlıları dışarı çıkartmayarak başarı kazandık”

Dr. Ali Osman Bahçevan belli yaşlara uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasının ölüm oranlarını olumlu yönde etkilediğini söyledi ve “Yaşlıların sokağa çıkmasını kısıtlayan genelgeler sayesinde ölüm oranlarını önemli ölçüde azalttık. Aslında biz hekimler olarak bu genelgelerin tüm yaş gruplarına uygulanmasını belli dönemlerde şiddetle önerdik. Ama bir yandan da ekonomiyi gözetmek gerekiyordu.” sözlerini kullandı.

“Bu süreçte pozitif ayrımcılık yapmak zorundayız”

Dr. Ali Osman Bahçevan “İş yerlerinde hala daha en boş gündem maddemizi hamileler, engelliler ve kronik hastalar oluşturuyor. Biz bu kapsama giren çalışanların idari izinli sayılmaları taraftarıyız. Fakat iş yerleri bu konuda ikiye bölünmüş durumda. Önemle söylemek gerekiyor ki hamileler, engelliler ve kronik hastalara bu sürede pozitif ayrımcılık yapmak zorundayız. Bu süreçte biz iş yeri hekimleri kronik hastalıkları da belli dönem sonrasında gruplandırmaya başladık. Şu anda Cumhurbaşkanlığı bu özel durumlu çalışanlar için yeni bir genelge yayınladı. Biz iş yeri hekimleri de bu genelgeye göre uygulama yapıyoruz. Hala daha kronik hastalarla ilgili sürece devam ediyoruz. Hamileler konusunda ise çalışmalara devam ediyoruz. Özellikle 24 hafta ve sonrası hamilelerin idari izinli sayılması gerektiğini söylüyoruz.” dedi.

İş yerinde vaka yönetimi

İş yerinde rastlanan herhangi bir pozitif vakada izlenmesi gereken yollara değinen Dr. Ali Osman Bahçevan, “Böyle bir durumda yakın temaslı ve temaslı ayrımı yapılması gerekiyor. Pozitif vakayla direkt temas eden, bir metreden yakınında on beş dakikadan fazla yüz yüze kalan, pozitif vakayla aynı uçakta seyahat eden, pozitif vakayla aynı evde yaşayan kişiler yakın temaslıdır. Sağlık bakanlığının yayınladığı genelgeye göre yakın temaslı kişiler on dört gün izole olmalı. On dört gün boyunca belirti yoksa teste de gerek yok. Fakat bulgu varsa test yapılmalı. Temaslı olan kişiler ise pozitif vakayla aynı ortamda bir metreden uzak mesafede bulunan kişilerdir. İş yeri hekimleri bu iki ayrımı iyi yapmalı. Çalışanlar bu seçeneklere göre iki sınıfa ayrılmalı.” dedi.

“Klima hastalığı bulaştırma konusunda büyük rol sahibi”

Dr. Bahçevan, virüsün damlacık yoluyla çok hızlı yayıldığına dikkat çekti. Bahçevan, “temastan ziyade ağız ve damlacık yoluyla bulaşıyor. Klimalarında kendine has riskleri var. Klima hangi tip olursa olsun içerideki hava hareketini arttırıyor. Klimanın çalıştığı ortamda da damlacıklar sürekli ortamda kalıyor. Klima hastalığı bulaştırma konusunda büyük rol sahibi. İş yerlerinde yaz aylarının gelmesiyle birlikte klima konusu sorun teşkil ediyor. Biz hekimler olarak özellikle toplu çalışılan ortamlarda klima kullanılmasını önermiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Online söyleşi soru cevap bölümünün ardında sona erdi.
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)