Aşağılamaya Rağmen Mesleğinden Vazgeçen Eczacı Olmadı
Üsküdar Üniversitesi Rektör Danışmanı ve Tıp Fakültesi Dâhili Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tayfun Uzbay, Novartis tarafından düzenlenen “Eczacı Olmak” programına katıldı. Prof. Dr. Tayfun Uzbay, “Eczacıların pandemi sürecindeki sorunlarını, sahada verdikleri mücadeleleri ve bunun getirdiği sıkıntılar” konusunda paylaşımlarda bulundu.
“Eczane bir noktada hastane gibi oldu”
Prof. Dr. Uzbay, eczanelerin Covid-19 sürecindeki hizmetleri ve sorunları hakkında değerlendirmelerde bulundu. Uzbay, “Kronik hastaların ilaç tedariki için son derece önemliydi. Her zaman olduğu gibi bu dönemde önemleri daha da arttı. Çünkü sağlık merkezlerinde, aile hekimlerinde olacak ilaçların yazılması veya bazı ilaçların tekrar hastanede yapılması gerekirken bütün işlem eczaneye geldi. Yani eczaneler bir noktada hastane gibi oldu ve çok fazla sayıda hasta yüküyle karşı karşıya geldi. Diğer taraftan COVİD testi pozitif çıkan biri de elinde reçetesiyle eczaneye geldi. Şimdi burada eczacılar aynı hekimler gibi birinci derecede ciddi bir riskle karşı karşıya kaldılar” dedi.“Eczacılar kendi başlarına kaldı!”
Türkiye genelinde eczacılar ve eczane sahipleri içerisinde karışıklıklar olduğunu belirten Prof. Dr. Tayfun Uzbay, “Türkiye çapında 27 bin eczane şöyle bir beklentiye girdi; ortak olarak kendimizi nasıl koruyacağız? Yani maskemi takacağız, maske takacaksak hangi tip maske takacağız, içeriye kaç tane hasta alacağız, içerden mi hizmet vereceğiz dışarıdan mı hizmet vereceğiz, tulum mu giyeceğiz, gözlük mü takacağız bunların hepsi bir kaos yarattı. Burada beklenen meslek örgütünden, Türk Eczacılar Birliği’nin ortak bir şey yayınlaması gerekiyor. 27 bin eczacıya şu şekilde korunmalısınız gibi söylemlerin yayınlanması gerekiyor. Burada biraz eczacılar kendi başlarına kaldılar ve kendi başlarına kalmakla kalmadılar herkes kendi başına bir çözüm üretti.” ifadelerini kullandı.“Aşağılamaya, baskıya rağmen mesleğinden vazgeçen eczacılar olmadı”
Prof. Dr. Tayfun Uzbay, eczacıların koronavirüs sürecinde ilaç tedariki yerine bir anda maske ve dezenfektan konusuyla karşı karşıya kaldığını belirtti. Uzbay, “Bir anda maskelerin fiyatları arttı, kolonyaların dezenfektanın fiyatı çok yükseldi ve halk bunun sorumlusu olarak doğrudan doğruya eczacıyı gösterdi. Ve buna da net bir açıklama medya kanallarından gelmedi. Böyle olunca halk ile eczacı karşı karşıya geldi. Ben bunu çok yakın çevremde de gördüm. Meslektaşlarım ‘Eskiden tanesini yirmi beş, elli kuruşa aldığımız maske dört liradan eczaneye giriş yapıyor biz bunu beş liraya veriyoruz ve bir anda fırsatçı damgası yiyorum. Ben bu değilim.’ diyor. Bu süreçte eczanelere ticaret bakanlığından falan cezalar kesildi. Bunların daha sonra haksız olduğu anlaşıldı. Eczacılar bu süreçte gerçekten ciddi bir şekilde sıkıntı yaşadı. Zaman içerisinde bazı şeyler düzeldi.
Ancak maske satışının yasaklanarak maske işinin bu sefer yine eczacıya yüklenmesiyle eczacının diğer işini yapamamasına neden oldu. Bunun da altını çizmek lazım. Bunları hep yaşayarak aştık. Meslektaşlarımız her şeye rağmen eczanesini bırakıp giden, tezgâhını terk eden, hizmet sunmaktan vazgeçen veya ben bunu yapmayacağım diyerek her türlü aşağılamaya, baskıya, sosyal medyadaki çirkin saldırılara rağmen mesleğinden vazgeçen eczacılar olmadı. Aksine bu süreç içerisinde verdikleri mesajla toplum sağlığının emrinde ve hizmetinde olduklarını söylediler” şeklinde konuştu.
Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)