Küresel COH-FİT Araştırmasında Üsküdar'da Yer Alıyor

Prof. Dr. Nesrin Dilbaz

Üsküdar Üniversitesi, Küresel Covid-19 salgınının etkilerini ölçmek amacıyla dünya çapında gerçekleştirilen COH-FİT çalışmasında Türkiye’yi temsil ediyor. Dünya Psikiyatri Birliği, Avrupa Psikofarmakoloji Enstitüsü, Avrupa Psikiyatri Birliği tarafından tüm dünyada 112 ülkede yapılan çalışma, ülkemizde Prof. Dr. Nesrin Dilbaz başkanlığındaki ekip tarafından yürütülüyor. Prof. Dr. Nesrin Dilbaz, halen devam eden çalışmaya şu ana kadar dünyadan 47 bin kişinin, ülkemizden ise bin 200 kişinin katıldığını kaydetti.

Dünya Psikiyatri Birliği, Avrupa Psikofarmakoloji Enstitüsü ve Avrupa Psikiyatri Birliği tarafından gerçekleştirilen COH-FİT çalışması, küresel Covid-19 salgınının ruh sağlığı üzerindeki etkilerini araştırıyor. Tüm dünyada 112 ülkede 200 üzerinde bilim insanının katıldığı çalışma ülkemizde de Üsküdar Üniversitesi tarafından gerekleştiriliyor.

Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, NPİSTANBUL Beyin Hastanesi AMATEM Koordinatörü ve Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Nesrin Dilbaz’ın başkanlığında bir ekip tarafından gerçekleştirilen COH-FIT çalışması, Koronavirus salgını sırasında ruh sağlığımızın ne kadar etkilendiğini ölçmeyi amaçlıyor.

Ülkemizden bin 200 kişi katıldı

Dünya çapındaki çalışmaya şu an itibarı ile dünyadan 47 bin kişinin, ülkemizden ise 1200 kişinin katıldığını kaydeden Prof. Dr. Nesrin Dilbaz, “Bu çalışma, aylardır hayatımızın gündemindeki Koronavirüs salgınının (COVID-19) dünyanın her yerinden 7’den 70’e bireylerin fiziksel ve ruhsal sağlığına etkilerini araştırmayı hedeflemektedir” dedi.

Dalgaların etkileri tespit edilecek

COH-FİT çalışmasının amaçlarına da değinen Prof. Dr. Nesrin Dilbaz, “Bu uluslararası çalışmanın amacı, içinde bulunduğumuz salgında şimdi (1. Dalga), salgından 6 ay sonra (2. Dalga) ve salgından 12 ay sonra (3. Dalga) erişkinlerden çocuk ve ergenlerden elde edilecek veriler ile fiziksel ve ruhsal sağlık açısından risk ve koruyucu faktörlerin belirlenmesidir. Böylece şimdiki Koronavirüs salgınında, bitiminde ve daha sonra yaşanabilecek salgınlarda fiziksel ve ruhsal sağlık için riskleri belirleyebilecek, koruyucu önlem ve yaklaşımları oluşturabileceğiz” diye konuştu.

Detaylı ve karşılaştırmalı analizler yapılacak


Analizlerin tüm katılımcı ülkeler/bölgeler, bölgeler ve kıtalar içinde ve arasında gerçekleştirileceğini kaydeden Prof. Dr. Nesrin Dilbaz, “Analizler ayrıca farklı yaş gruplarının (çocuklar, ergenler, genç, orta yaşlı veya daha büyük yaşlılar, yaşlılar) ve veli-çocuk / ergen birimleri içinde ve arasında gerçekleştirilecektir. Ayrıca, aynı evde yaşayan bireyler içinde ve arasında analizler yapılacaktır.

Buna ek olarak, sağlık çalışanları ve sağlık çalışanı olmayanlar içinde ve arasında ve COVID-19 enfeksiyonu olan hastalara ve COVID-19 ile ilişkili ölüme doğrudan veya doğrudan olmayan maruziyeti olanların analizleri yapılacaktır. İkincil sonuçlar, fiziksel sağlık ve psikiyatrik semptomlar, madde veya bağımlılık davranışlarının özel ölçümlerinin yanı sıra, tıbbi ve psikiyatrik durumlar için devam eden farmakolojik ve farmakolojik olmayan tedavilere uyum gibi, COVID-19 ile ilgili stres ve zorluklar ile baş etme konusunda hafifletici ve ağırlaştırıcı faktörleri içerecektir” diye konuştu.

Çalışmaya siz de katılabilirsiniz

Prof. Dr. Nesrin Dilbaz, çalışmaya katılmak isteyen herkesin aşağıdaki linkten araştırmaya katılabileceğini ifade etti.

COH-FİT çalışmasına ulaşmak için:

https://www.coh-fit.com/
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)