Korona Günlükleri: Ergoterapi Müdahaleleri Etkinliği Gerçekleşti

Dr. Öğr. Üyesi Çiğdem Çekmece

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ergoterapi Bölümü ve Ergoterapi Kulübü, Prof. Dr. Sevda Asqarova’nın öncülüğünde her dönem düzenlemiş olduğu İnterdisipliner Etkinlikleri, birincisini online olarak gerçekleştirdi. “Korona Günlükleri: Ergoterapi Müdahaleleri” konulu etkinlik Zoom Webinarı ile çevrimiçi olarak gerçekleşti.

Programda Kocaeli Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Çiğdem Çekmece, "Duyu Çocuk" Rehabilitasyon Merkezi Kurucusu paydaşımız Uzm. Fzt. Onur Aşkar, "Duyusal Akademi" Rehabilitasyon Merkezi Kurucusu, Uzm. Fzt. Ebru Sidar, "PsikoMola" Danışmanlık Merkezi Kurucularından Uzm. Psk. Hüma Çolakoğlu Zengin konuşmacı olarak katıldı.

Dr. Öğr. Üyesi Çiğdem Çekmece: “Rehabilitasyon, temasın eksik olmadığı bir süreç”

Dr. Öğr. Üyesi Çiğdem Çekmece, “Pandemi sürecinde Pediatrik Vakalarda El Kullanımının Arttırılmasına Yönelik Uygulamalar” konulu sunumunu yaptı. Dr. Öğr. Üyesi Çekmece, “Bu pandemi sürecinden çok etkilendik. İlan edildiğinden beri aktif hasta alımlarımız durdu. Yatıştaki hastalarımızı da taburcu etmek durumunda kaldık. Şu aşamada aktif hasta almıyoruz. Bu yeni normalleşmeyle birlikte hasta alımlarımız başlayacak. Tabi bu durum bizi çok düşündürüyor. Şöyle ki; zaten rehabilitasyon çok temassal bir şey. Çok yan yana, temasın eksik olmadığı bir süreç. Pek çok önlemler almaya çalışıyoruz hem klinik olarak hem de üniversite olarak. Ama bundan sonra önümüzdeki haftadan itibaren hasta alımlarımız konusunda ne yapacağımızı bizlerde çok iyi bilmiyoruz.

Bu süreçte neredeyse üç aydır insanlar evde ve tedavi ihtiyacı olan pek çok hastamızın tedavisinde ailenin de çok önemli bir yerde olduğunun fazlasıyla farkındayız. Aileyi her zaman en üst noktada tuttuk. Çünkü biz rehabilitasyonu sadece klinik içerisinde sınırlı kalmadığına inanan insanlarız. Bu rehabilitasyon sürecinin her aşamada her saatte hatta çocuğun gerçek dünyasında, değer ortamında evinde sürdürebiliyor olması son derece kıymetli. Bu süreç bize uzaktan da olsa hastalarımızla hiç olmazsa korumuş oldukları yani var olan potansiyellerini korumak adına yapabilecekleri basit bir takım aktiviteler önermeye çalıştık. Bu süreçte en azından biraz daha farklı kayıplar yaşamaksızın bir takım problemler yaşamayalım diye uzaktan da olsa hastalarımıza ulaşmaya ve onlara yardımda bulunmaya çalıştık. Elimizden geldiği kadarıyla ailelerin dikkat etmeleri ve özellikle yapmaları gereken aktiviteler konusunda her zaman yardımcı olmaya çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.

Uzm. Fzt. Onur Aşkar,

Uzm. Fzt. Onur Aşkar:Duyusal çeşitliliğin azalması motor becerisini sekteye uğratıyor”

Uzman Fizyoterapist Onur Aşkar,” Koronavirüs Sürecinde Ergoterapi Temelli Motor Öğrenmenin Önemi” konusuna değindi. Aşkar motor öğrenme becerisini Covid-19 süreci içerisinde değerlendirdi. Aşkar, “Sokak ve çevre yoksunluğu yaklaşık 1990’lardan sonra özellikle 1995 itibariyle doğan çocuklarda gitgide artmaya başladı ve bunun sonuçlarını çok net bir şekilde görmeye başladık. 2011 yılında yapılan bir çalışmaya göre çocukların güncel olarak yüzde on altı ila yirmi dördünde duyu bütünleme bozukluğu görülüyor. 1980’lerde yapılan çalışmalardaki oranlar ise sadece yüzde iki - üç arası. Bunun artmasının sebebi tamamen sokak ve çevre yoksunluğu.

14 Mart’tan beri sokağa çıkmıyoruz ve çevreden mahrumuz. Buradaki olay aslında sadece çocuğun motor becerileri değil. Çocuğun aldığı görsel uyaranın, işitsel uyaranın çeşitsizliği ve statikleşmesi, koku uyaranının sabitlenmesi, dokunsal uyaranının sabitlenmesi, çocuğun ileriki dönemlerde farklı problemlere maruz kalabileceğini gösteriyor. Burada olay şu; duysal çeşitliliğin azalması ile motor yanıt çeşitliliğindeki üretimin azalması sonucu motor öğrenmedeki transfer basamağı bir sonraki motor yanıt becerisinin başlangıcı olan iyileştirmeyi sekteye uğratabilir. Sözün özü, duysal çeşitliliğin azalması motor yanıtlardaki çeşitliliği azaltacak, motor yanıtlardaki çeşitliliğin azalması çocuğun üretme becerisini zayıflatacak. Üretme becerisinin zayıflaması yeni becerilere transferi zayıflatacak. Bunun sonucunda iyileştirmeye geçme yani yeni bir oyun, beceri üretme basamağında zorlanmaya başlayabiliriz bu süreçte” dedi.

Duyu Büt. Uzm. Ebru Sidar

Pandemi sürecinde seanslara online olarak devam ediliyor!

Duyu bütünleme problemleri ve duyusal kalıplardan bahseden Duyu Bütünleme Uzmanı Ebru Sidar, çocukların duyusal problemlerine yönelik oluşturduğu dört tane çeşitli davranışsal kalıpların olduğunu ve bunların duyusal reaktivite, duyusal algılama, vestibuler postral bileterel integrasyon ve praksis olduğunu belirtti. Sidar, “Dört senedir online seans yapıyorum. Pandemi sürecinde de duyu bütünleme ile ilgili online seanslar almaya devam ettim.

İlk önce çocuk olmadan aile görüşmesi yapıyorum. Duyu bütünlemede belli bir süre tecrübeli olduktan sonra aslında sadece ailede gelen geri bildirimler ile çocuğun profiliyle ilgili fikir sahibi olabiliyorsunuz. Aile görüşmesinin ardından bir seans çocukla yapıyorum aileyle birlikte. Onda da çocuk beni görmüyor ve duymuyor. Beni duyduklarında her seferinde kaygıları artıyor. Ebeveyn kablosuz kulaklık ile iletişim kuruyoruz. Özellikle çocukların beni görmesini ve duymasını istemiyorum. Çünkü böylelikle çocuk ebeveyninin onunla oynadığını, onunla zaman geçirmek istediği için bu oyunları oynadığını düşünüyor.” şeklinde konuştu.

zm. Psk. Hüma Çolakoğlu Zengin

Uzm. Psk. Hüma Çolakoğlu Zengin: “Mizacı değiştirmek çok sınırlı bir alan”

Uzm. Psk. Hüma Çolakoğlu Zengin “Covid-19 Salgını Süresince Ergoretapi Müdahalelerinde Ailelere Psikolojik Destek” konusuna ilişkin paylaşımlarda bulundu. Zengin, “Ne olursa olsun siz bir çocuğa birçok beceri kazandırabilirsiniz, birçok aktiviteye yönlendirebilirsiniz ama bir çocuğun mizacını değiştirmek için yapabileceğiniz şeylerin sayısı son derece az. Mizacı değiştirmek çok sınırlı bir alan. O mizaca yönelik yapacağınız değişiklikleri çocuğun mizacına uygun ve şevkle dâhil olabileceği aktiviteleri çeşitlendirerek yapabilirsiniz.” ifadelerini kaydetti.

Ergoterapi öğrencileri etkinliğe yoğun ilgi gösterdi. Her hafta farklı disiplinlerden de yararlanılacak olan canlı yayınların ilki online olarak yapıldı. Devam edecek online yayınlarda her hafta hem Ergoterapistler, hem de farklı alanlardan uzmanlar Ergoterapi Kulübü ev sahipliğinde canlı yayında bir araya gelecek.


 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)