“Optisyenlik Ticari Sektör Olarak Görülmemeli”
Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Optisyenlik programı “Mikrofon Sende” etkinliği düzenledi. Online olarak gerçekleştirilen etkinlik, alanında uzman birçok ismi konuk etti. Optisyenlik alanındaki son gelişmelerin konuşulduğu etkinliğe öğrencilerin de katılımı yoğun oldu.
Etkinliğe, Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Şahbaz, Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Optisyenlik programı Dr. Öğr. Üyesi Aykut Demirkol, Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Optisyenlik programı Öğr. Gör. Ayhan Demircan ve Acıbadem Üniversitesi Optisyenlik programı Öğr. Üyesi Turgut Çakar katıldı.
“Yaptığımız işi tamamlayacak tek bir sektör var; Optisyenlik”
Dr. Öğr. Üyesi Aykut Demirkol optisyen ve göz hekimlerinin takım arkadaşı olduğunu belirtti. Demirkol, “Biz doktor olarak hastayı muayene ediyoruz ve bir gözlük reçetesi oluşturuyoruz. Bu gözlük reçetesini oluşturmak hastaya bir fayda sağlamıyor. Gözlüğü almaz ya da kendine uygun bir gözlüğü almadıktan sonra göz doktorunun yaptığı şeylerin hiçbir anlamı yok. Bizim yaptığımız işi tamamlayacak tek bir sektör var o da optisyenlik. Benim göz doktoru olarak doğru reçeteyi vermem haricinde gözlüğün doğru olarak da yapılması gerekiyor. Burada da optisyenlik devreye giriyor. Biz birbirini tamamlayan iki sektörüz” ifadelerini kullandı.“Optisyenliğin ticari sektör olarak görülmemesi gerekiyor”
Optisyenlik bölümünün geleceği ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Şahbaz, “Optisyenlik sağlık ile ilgilenen bir branş. Göz sağlığı ile de ilgilenen üç branş var. Göz doktoru, optisyen ve odyometrist. Türkiye’de odyometrist sistemi yok dolayısıyla optisyenlik çok önemli. Türkiye’de normalde optisyenler şu anda yerini bulmuş değil. optisyenin benim sağ kolum olması lazım. Bir ticari sektör olarak görülmemesi gerekiyor. Optisyenler bizatihi göz hekimlerinin yaptığı bir operasyon gibi optik cihazlarla operasyon yapar. Onun için ileride optisyenliğin layık olduğu yere geleceğini düşünüyorum” dedi.“Göz hekimleriyle biz aynı takımın bir parçasıyız”
Acıbadem Üniversitesi Öğr. Gör. Turgut Çakar, iyi bir gözlük ortaya çıkarabilmek için yapılması gerekenleri anlattı. Çakar, “İlk önce sağlıklı ve düzgün bir muayene gerekiyor. Ondan sonra mühendislik ve meslek ahlakına uygun çalışan optisyenlik işletmesinin çalışan grubunun olması gerekiyor. Bu bir takımdır ve birbirinden ayrılamaz bir şeydir. Ben optisyenliğin geleceğini çok çok iyi görüyorum. Her alanda optisyenlik mesleği şu anda Türkiye’de kabul görebilecek en iyi mesleklerden bir tanesidir. Göz hekimleriyle biz aynı takımın bir parçasıyız. Kazanırsak birlikte kazanacağız, kaybedersek de birlikte kaybedeceğiz” şeklinde konuştu.Müşteri mağazaya girer girmez dezenfektan verilmeli
Dr. Aykut Demirkol, Covid-19’un gözle ilgili durumuna ilişkin bilgi verdi. Demirkol, “Müşteri optik mağazaya girer girmez hiçbir gözlüğe dokunmadan ilk önce dezenfektan verip elini dezenfekte ettirmeniz lazım. Kesinlikle hem müşretinin hem de çalışanların maske takması lazım onun dışında mümkün olduğunca müşteriden müşretiye geçerken ya da aralarda kendi ellerinizi dezenfekte etmeniz gerekiyor. Bu önlemler alındıktan sonra hiçbir sorun yaşanmaz diye düşünüyorum” ifadeleri kullandı.Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)