“Merak ve Hayret Girişimciliğin En Önemli Motoru”
Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Genç Beyinler Akademisi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Nebiye Yaşar’ın moderatörlüğünde gerçekleşen Başarılı Girişimciler Girişimcilikte Liderlik Instagram canlı yayınının konuğu oldu. İçinde bulunduğumuz yüzyılda bilimsel liderlik dışındaki liderlik çeşitlerinin zaman kaybı olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Nevzat Tarhan, meraklılık ve hayret duygularının girişimciliğin en önemli motoru olduğunu söyledi.“İnsanı insan yapan ön beyindir”
Prof. Dr. Nevzat Tarhan, liderlik özelliği ve beyin ile ilgili açıklamalarda bulundu. Tarhan, “Sağ beyinden hisler, sol beyinden düşünceler gelir ve ön beyin bütün bu verileri analiz ederek karar verir. Beynimizin sağ tarafı duygusal, sol tarafı ise mantıksal bir yapıdadır. İnsanı insan yapan ön beyindir” ifadelerini kullandı.“Bilimsel liderlik dışındaki liderlik çeşitleri zaman kaybıdır”
Klasik, bilimsel ve karizmatik olmak üzere üç çeşit liderliğin olduğunu belirten Tarhan, zaman zaman diğer liderlik çeşitlerine ihtiyaç olmasına rağmen, 21. yüzyılın liderlik çeşidinin bilimsel liderlik olduğunu ifade etti. Tarhan, “Bilimsel liderlik takım liderliğidir. Bilimsel liderlikte lider, fikir vermez onun yerine fikir ürettirir yani talimat vermez, üretkenliği körükler. İçinde bulunduğumuz yüzyılda bilimsel liderlik dışındaki liderlik çeşitleri zaman kaybıdır” dedi.“Girişimci liderlikte duyguların yönetimi önemli”
Güven kavramının liderliğin kalıcı olmasında çok önemli olduğunu söyleyen Tarhan, “İnsan liderine güvenmek istiyor. Bir kişi otobüse veya uçağa bindiği zaman kaptana güvenmesi lazım. Yoksa uyumakta oldukça güçlük çeker. Güvenin oluşması için iki şeyin bir araya gelmesi gerekir. Birincisi sevgi, ikincisi ise dürüstlük. Birisi olmayınca tutarsızlık oluşur. Dolayısıyla güven oluşunca korku gidiyor bağlılık artıyor. Güvenin olmadığı yerde ise sevgi dağılıp gidiyor. Sevgi artı iş birliği yanında aşkı getirmektedir. Sevgi ve iş birliğinin olduğu ilişkiler basit sevgiden aşk geçişini sağlar. Liderlikte de aynı şey geçerlidir. Girişimci liderlikte duyguların yönetimi önemli. Klasik liderlik anlayışında ise duygusallıktan ziyade bilimsel bir alan içerir. Oysa liderlikte duygu yönetimi çok önemlidir. Mesela bir şoför çok ustadır ancak arabanın motoru arızalıdır. Araba bir işe yaramayacağı için ancak ikisi birleştiği zaman araba hedefe gider” şeklinde konuştu.“Girişimci olmak isteyen kişi hayal kurmayı çok sevmelidir”
Prof. Dr. Nevzat Tarhan, kişinin girişimci olabilmesi için gerekli olan özelliklerin neler olduğu ile ilgili bilgi verdi. Tarhan, “Kişinin girişimci olabilmek için önce özgür düşüncenin olması gerek. Özgür düşüncenin, eleştirel düşüncenin olmadığı yerde girişimcilik olmaz. Aynı zamanda kişi girişimci olmak istiyorsa hayal kurmayı çok sevmelidir. Aslında bu bir enerjiyi yönetmek gibidir. Girişimcilikte esas iki nokta vardır. Bunlar merak ve hayret duygularıdır. Einstein’a sen çok dâhisin deniyor ve oda karşılık olarak sadece çok meraklı olduğunu dile getiriyor. Bu örnekten de gördüğümüz üzere meraklılık ve hayret duyguları girişimciliğin en önemli motorudur” dedi.Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)