Prof. Dr. Özekes: “Koronavirüs, Temassız Ödemeyi 2 Kat Arttırdı”

Prof. Dr. Serhat Özekes

Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Prof. Dr. Serhat Özekes A PARA ’nın canlı yayın konuğu oldu. Özekes, “Koronavirüs sonrası dijital para ve ödeme alışkanlıklarında yaşanan değişim" konularına ilişkin paylaşımlarda bulundu.

“Koronavirüs ile birlikte temassız ödeme 2 kat arttı”

Prof. Dr. Serhat Özekes, Dünya Sağlık Örgütünün nakit paraların enfekte olma ihtimali ve bunların elden ele dolaşması durumunda virüsünde yayılacağı açıklamasında bulunmasının ardından Türkiye’nin temassız ödeme yöntemlerine olan ilgisinin arttığını söyledi. Prof. Dr. Serhat Özekes bankalar arası kart merkezinin yapmış olduğu bilgilendirmeye değindi. Özekes, “Mart ayında temassız ödeme yönteminin kullanımında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre 2 kat oranında bir artış oldu. Bu artış halkın ne kadar bilinçli olduğunun bir göstergesi” dedi.

“Alışverişte kullanılmayan 3 milyon kart kullanılmaya başlandı”

Prof. Dr. Serhat Özekes, yapılan analizlere bakıldığında geçen yıl aynı süreçte temassız ödeme özelliği bulunmasına rağmen kullanılmayan iki buçuk milyon kartın bu dönemde kullanılmaya başladığının ve internet üzerinden satın alma alışkanlığının arttığını belirtti. Özekes, “İnternet üzerinden alışverişte kullanılmayan 3 milyon kart koronavirüs sürecinde devreye girdi” şeklinde konuştu.

Kart ile ödeme güvenli mi? 

Kısa vadede kartsız toplumdan bahsetmenin pek mümkün olmadığını söyleyen Prof. Dr. Serhat Özekes, kartın fiziksel olarak pos makinasına takılıp şifrenin girilmesi durumunun ortadan kalkacağını belirtti. Özekes, kartla ödemede bir güvenlik durumunun söz konusu olduğunu, halkın bu konuda endişe yaşadığına dikkat çekerek, temassız ödeme kanallarının yakın alan iletişim adı verilen bir teknoloji kullandığını ve tamamen güvenli olduğunu da ifade etti.

“Nakit para kullanımında sona yaklaşıyoruz”

Dijital paranın önümüzdeki dönemde öneminin artacağını vurgulayan Prof. Dr. Serhat Özekes, koronavirüs sürecinde internet kullanımının ve temassız ödemelerin arttığını, nakit paranın kullanımının ise her geçen gün daha da azaldığını belirtti.
Özekes, “Dijitalleşme artık tüketim alışkanlıklarını değiştiriyor. Nakit paranın kullanımında sona yaklaşıyoruz. Online alışverişin artığını görülüyor. Buna göre gelecekte temassız ödeme daha da yaygınlaşacak” dedi.
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)