“Pandemi Sonrası Maske Takmaya Devam Edeceğiz”


Prof. Dr. Ebulfez Süleymanlı

Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ebulfez Süleymanlı A Haber’de Gökhan Kunt’un sunduğu Haber Bültenini canlı yayın konuğu oldu. Prof. Dr. Ebulfez Süleymanlı, Koronavirüsün toplumsal hayatı nasıl değiştirdiği konusuna ilişkin paylaşımlarda bulundu.

Pandemi sürecinin ilişkilerimize etkilerinden bahseden Süleymanlı, içinde bulunduğumuz koronavirüs döneminin insanları daha organik ve samimi ilişkiler kurmaya yönelttiğini söyledi. Prof. Dr. Ebulfez Süleymanlı, Üsküdar Üniversitesi’nin gerçekleştirdiği Türkiye’nin hemen hemen her ilini kapsayan 3000 kişilik ankette Korona virüsün etkileri ile ilgili araştırma sonuçlarına değinildi.

“Pandemi döneminde evimizi yeniden keşfettik”

Prof. Dr. Ebulfez Süleymanlı, Pandemi sürecinin toplumumuza yeni alışkanlıklar kazandırdığını belirtti. “Pandemi sürecinde aile içi ilişkilerimizde de farklılaşmalar meydana geldi. Bir anlamda evimizi yeniden keşfetmiş olduk. Bu süreçte online alışveriş, uzaktan eğitim gibi pek çok konuda dijitalleşme sağlandı. Bunun yanı sıra aile içi ilişkilerimiz ise yüz yüze, daha samimi ve organik bir ilişki sürecine dönüştü” dedi.

Türk toplumu evde kal çağrısını sorun etmeden farkındalık bilinci geliştirdi”

Prof. Dr. Ebulfez Süleymanlı, Üsküdar Üniversitesi’nin gerçekleştirdiği Koronavirüslü Günlerde Hayat Araştırması ile ilgili paylaşımlarda bulundu. Süleymanlı: “Koronavirüsün neden kaynaklandığı, evde kal çağrısına uyulması, uzaktan eğitim ve ev içerisinde yapılan aktivitelerle ilgili olarak çok çeşitli sorular sorduk. Türkiye’nin hemen hemen bütün illerini kapsamaya çalıştığımız yaklaşık 3000 kişilik bir anketti. Genel olarak Türk toplumu evde kal çağrısını sorun etmeden farkındalık bilincini geliştirmeyi başardı. Yaklaşık %20’lik az bir kesim bu konuda sorunlar yaşadı” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Ebulfez Süleymanlı

Pandemi sonrasında maske takmaya devam edeceğiz”

Prof. Dr. Ebulfez Süleymanlı,  Akdeniz toplumu olduğumuz için yüz yüze daha samimi ilişkileri önemsediğimizi ifade ederek Koronavirüs ile birlikte insanların yaşamına giren değişikliklerden bahsetti. Süleymanlı, “Pandemi sonrası süreçte maske takmak gibi alışkanlıklarımızı devam ettireceğiz bir süre. Daha öncede yaşanan salgınlar sonrasında insanların eski alışkanlıklarına uzun süre devam ettirdikleri, maske takmadan kendilerini rahatsız hissettikleri gözlemlenmiştir. Ama tabi ki zaman itibari ile özellikle aşının bulunmasından sonra bu alışkanlıklarımız ile ilgili bir takım gevşemeler ortaya çıkacak. Tamamen eskisi gibi olmasak bile bir anlamda ilişki biçimimizde bir takım farklılaşmaların ortaya çıkabileceğini söylemek mümkün” dedi.

İş ortamını sadece mekanik bir ortam olarak değerlendirmemek gerekir”

Süleymanlı, insanların davranış biçimlerinin çok kolay bir biçimde değişmediğini belirterek yapılan araştırmaya göre insanların iş ortamını özlediğini belirtti. Süleymanlı, “İş ortamını sadece mekanik bir ortam olarak değerlendirmemek gerekir. Aynı zamanda sosyalleşmenin de gerçekleştiği mekânlardır. Bu açıdan insanların sadece uzaktan çalışmayı deneyimlemekle kalmayıp yakından çalışma deneyimlerini de tekrar kazanacağını söyleyebiliriz. Bunun dışında insanların bulaşma riskinin var olduğu sürece daha çok kapalı alanlarda vakit geçirebileceğini söyleyebiliriz” dedi.
 
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)