Diş Protez Teknikeri kimdir, ne iş yapar?

Diş Protez Teknolojisi

Diş Protez Teknolojisi programı üniversitelerin 2 yıllık ön lisans eğitimi veren Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu bünyesinde yer alıyor. Programdan mezun olan öğrencilere “Diş Protez Teknikeri” unvanı veriliyor. Diş Protez Teknikerinin, ihtiyaç doğrultusunda diş protezleri geliştirme, diş hekimine yardımcı olma gibi görevleri bulunuyor.

Diş Protez Teknolojisi nedir?

Diş Protez Teknolojisi kaybedilen ya da işlevini yitiren dişlerin fonksiyonlarını yeniden oluşturmak için diş hekimi tarafından belirlenen çene ve yüz bölgesine uygulanan hareketli ve sabit protezleri son teknolojiyle yapacak ve bu alanda görev alacak teknik bilgi ve birikime sahip teknikerler yetiştirmeyi amaçlıyor.

Diş Protez Teknolojisi programını kimler okumalı?       

Diş Protez Teknolojisi programı; iletişim becerileri ve insan ilişkileri güçlü, dikkatli, özverili, disiplinli, titiz, planlama yapabilen ve diş hekimi tarafından verilen planlamalara uyabilen, ekip çalışmasına yatkın adayların tercih edebileceği bir alan.

Diş Protez Teknolojisi

Diş Protez Teknolojisi programında alınan dersler neler?

Diş Protez Teknolojisi programının 2 yıllık ön lisans eğitiminde teorik ve uygulamalı dersler birbiriyle bağlantılı olarak veriliyor. Diş Morfolojisi, Ağız Çene Anatomisi ve Çiğneme Fizyolojisi, Maddeler ve Alet Bilgisi, Hareketli Protezler, Sabit Protezler, Oklüzyon, Sterilizasyon, Ortodonti, Çene Yüz Protezleri, İmplant Üstü Protezler dersleri hem teorik hem de uygulamalı olarak okutuluyor.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Meslek Yüksekokulu Diş Protez Teknolojisi programı okuyan öğrenciler son teknoloji laboratuvarlarda son teknoloji aletlerle uygulama imkânı buluyor. Öğrenciler, Diş Protez Laboratuvarı sayesinde edindikleri teorik bilgiyi uygulama olanağı buluyor. Ayrıca öğrenciler, son yarıyılda staj uygulaması yaparak sektörde deneyimi elde ediyor.

Diş Protez Teknolojisi programı mezunları nerelerde çalışıyor?

Bu bölümden mezun olan öğrenciler, kamu ve özel diş hastaneleri ve klinikleri ile diş protez laboratuvarlarında, diş sağlığı ile ilgili teknik donanım sağlayan firmalarda çalışabiliyor.

Diş protez DGS ile nerelere geçiş yapabiliyor?

2 yıllık Diş Protez Teknolojisi programını kazanan öğrenciler Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren Sağlık Yönetimi bölümüne de geçiş yapabiliyor.

Diş Protez Teknolojisi programının özel koşulu var mı?

Diş Protez Teknolojisi programında özel koşul aranmıyor. Adayların TYT’de 150 barajını geçmeleri gerekiyor.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Diş Protez Laboratuvarı Sorumlusu Dr. Öğr. Üyesi Sultan Mehtap Büyüker, Diş Protez Laboratuvar ile ilgili bilgi veriyor.


 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)