Meşkûre Sargut Hâtırasına Programında ‘Mana Eri Mesnevihan Şefik Can Dede’ anıldı



Üsküdar Üniversitesi Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü ve Kerim Vakfı işbirliği ile gelenekselleşen “Meşkûre Sargut Hâtırasına” programına bu yıl da katılım oldukça yoğun oldu. Önemli isimlerin konuşmacı olarak katıldığı programda “Mana Eri Mesnevihan: Şefik Can Dede” paneli de gerçekleştirildi. Lâ Edrî Tasavvuf Mûsikisi Konseri ise ilgiyle dinlendi.

Her yıl tasavvuf kültürü ve literatürüne katkı sağlamış önemli şahsiyetleri anma, bu şahsiyetleri kamuoyunun dikkatine sunma gayesi ile hazırlanan program, Mana Eri Mesnevihan Şefik Can Dede Paneli ve “La Edri” tasavvuf musikisi konseri olmak üzere iki ayrı bölüm halinde gerçekleşti.

Merkez Yerleşke Nermin Tarhan Konferans Salonunda düzenlenen programın açılış konuşmasını, Üsküdar Üniversitesi Rektör Danışmanı Cemalnur Sargut ve kız kardeşi Dr. Asuman Sargut Kulaksız yaptı.



Cemalnur Sargut: “Derviş olmayı öğretmen olmaya tercih eden annenin evlatlarıyız”

Cemalnur Sargut ilk olarak program ile ilgili duygularını paylaştı. Sargut, “Bugün bizim en güzel günümüz. Büyük bir lütuf olarak derviş olmayı öğretmen olmaya tercih eden, hiçliği ve yokluğu bize öğretmeye çalışan bir annenin evlatlarıyız. Bize dert öğretmekten çok hal öğretmeyi tercih eden, her an örnek olan bir anne ile yetiştik. Annem kötü davranana iyi davranmayı, daima affetmeyi, sevmeyi ve daima mutlu olmayı öğretti. Biz onu hiç sıkıntılı hiç acılı görmedik.” şeklinde konuştu.



“Annemin de en istediği şey bütün yolların birleşmesi”

Annesi Meşkûre Sargut ile yaşadığı anılardan bahseden Cemalnur Sargut, programın amacına değindi. Sargut, “Bugün bu topluluk onu anıyorsa halinin ve öğrettiklerinin etrafa ne kadar yayıldığını bize tekrar tekrar gösteriyor. Dervişlik çok hızlı yayılan bir enerjidir. Pozitif enerji kadar insanı mesut eden bir şey yok. Biz hep güldük, hep eğlendik acıların içinde mutlu olmayı annem öğretti. Yine annemin bize öğrettiği bir şeyi yaşıyoruz. Birlik olun, beraber olun, farklılıklara hürmet edin, daima herkesi sevin, düşmanınızı bile sevin ama dostlarınıza sıkı sarılın çünkü bu yol tevhit, birlik ve dervişlik yoludur. Bugün büyük bir sultan olan Şefik Can hocamı anacağımız için çok mutluyum. Her halde annemin de en istediği şey bütün yolların birleşmesiydi” ifadelerini kullandı.



Hümeyra Livatyalı: “Estetik iman, kaynağını yalnız hakkın cemal ve kemal sıfatlarından alır”

Meşkûre Sargut Hatırası Anma Konuşmaları bölümünün ilk konuşmasını Hümeyra Livatyalı yaptı. Livatyalı, estetik iman kavramına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Livatyalı, “Meşkûre Sargut’ un bütün vasıflarına yansıyan bir estetik hal estetik iman vardı. İman, ancak Allah’ın cemaline duyulan aşkın neticesinde teşekkür eden her türlü ahlaki sosyal ve sanatsal güzelliklerin ortaya çıkmasıdır. Estetik iman taklidi tahkiki aşamaları geçip korku ve ümit gibi duyguları geride bırakan ve kaynağını yalnız hakkın cemal ve kemal sıfatlarından hatta zatından alan içselleşmiş bir imandır. Estetik iman sahibi insan rakip kalbin yumuşaması demek olan merhamet duygusunu, cömertliği, hem ruh inceliği ve maddi temizlik demek olan nezaketi hem de manevi temizlik olan nezaheti birleştirmiş olan insandır” dedi.



Arzu Karslıoğlu: “Haktan gelen her sıkıntıya sevgiliden diye rıza gösterirdi”

Meşkûre Sargut Hatırası Anma Konuşmaları bölümünün ikinci konuşmacısı Arzu Karslıoğlu oldu. Karslıoğlu,  Meşkûre Sargut’ un günlük hayatı ile ilgili paylaşımlarda bulundu. “Meşkûre Sargut hayatının her anının hakkını verirdi. Hiçbir zaman meydanda olmayı sevmezdi. Fakir diye kendisini tarif eder vazifelerini büyük bir gayretle yerine getirirdi. Mürşidinin Allah aşkından gayri gözünden bir damla yaş akmasın emrini sonuna kadar tuttuğunu gelen hadise ne kadar acı olursa olsun bir damla yaş aktığını görmedik. Eşinin vefatında torunun kaybında hep bu haldeydi. Haktan gelen her sıkıntıya sevgiliden diye rıza gösterirdi. Maddi veya manevi vazifelerin hakkını layıkıyla verirdi” ifadelerini kullandı.



Prof. Dr. Ömürlü: “Meşkûre Annem ve Şefik Can Dede manevi hayat ile hayattalar”

Prof. Dr. Vasfi Emre Ömürlü Meşkûre Sargut Hatırası Anma Konuşmaları bölümünün üçüncü konuşmasını yaptı. Ömürlü, Meşkûre Sargut ve Şefik Can Dede ile ilgili açıklamalarda bulundu. Ömürlü, “Bakara Suresi 154’üncü ayette ‘Allah yolunda ölenler için ölüler demeyin. Hayır, onlar diridirler, fakat siz bilemezsiniz’ dedikleri gibi gerek Meşkûre Annem gerek Şefik Can Dede manevi hayat ile hayattadırlar” dedi.



Kerim Güç: “Ananemin namaza ve ezana olan saygısı çok derindi”

Anma konuşmalarının son konuşmasını Kerim Güç yaptı. Ananesi Meşkûre Sargut ile yaşadığı hatıraları anlatan Güç, Ananesi Meşkûre Sargut’ un namaza ve ezana olan derin saygısından söz etti. Güç, “Ananemin namaza ve ezana olan saygısı çok fazlaydı. Zamanı kaçıracak diye elinde bir tane çalar saat tutardı.” şeklinde konuştu.



Prof. Dr. Emine Yeniterzi: Şefik Can Dede öğrenmeyi kendisine zevk edinmiş bir öğretmendi”

Anma konuşmaları ardından Mesnevihan: Şefik Can Dede Paneli gerçekleşti. Panelin Başkanlık görevini Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Emine Yeniterzi üstlendi. Şefik Can Dede’nin hayatı ile ilgili bilgi veren Yeniterzi, “Şefik Can Dede okumayı, öğrenmeyi, çalışmayı, yazmayı kendisine zevk edinmiş büyük bir öğretmendi” ifadelerini kullandı.

Şefik Can Dede’nin eserlerindeki özellikler anlatıldı

Panelin ilk konuşmacısı Televizyon Programcısı Araştırmacı Yazar Sadık Yalsızuçanlar oldu. Yalsızuçanlar “Sertarîk Mesevîhân Şefik Can’ın eserlerindeki özellik” başlıklı konuşmasını yaptı. Yalsızuçanlar, Şefik Can Dede’nin Mevlana, Mevlana’nın Hayatı, Eflatun kitabı ve diğer eserleri ile ilgili paylaşımlarda bulundu.

Şefik Can Dede’nin duygu derinliği ele alındı 

Şefik Can Uluslararası Mevlânâ Eğitim ve Kültür Vakfı Başkan Yardımcısı Bahar Can, “Şefik Can’da duygu derinliği” konusu ile ilgili konuşmasını gerçekleştirdi. Bahar Can, Şefik Can Dede’nin duygu derinliğine dikkat çekti.

Faruk Hemdem Çelebi: “İyiler ölmez ancak bir evden bir eve taşınırlar”

Hz. Mevlânâ’nın 22 kuşak torunu ve Uluslararası Mevlânâ Vakfı Başkanı Faruk Hemdem Çelebi, “Hocam Şefik Can” başlıklı konuşmasını yaptı. Çelebi, Şefik Can Dede’yi 7 – 8 yaşlarında tanıdığını belirterek kendisine hocalık yapan Şefik Can Dede ile ilgili hatıralarını anlattı. Çelebi, “İyiler ölmez ancak bir evden bir eve taşınırlar” dedi.

Şefik Can Dede’nin Muhammedî ahlakı anlatıldı

Şefik Can Uluslararası Mevlânâ Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı Hayat Nur Artıran, “Sertarîk Mesnevîhân Şefik Can’ın Muhammedî Ahlakı” konusu ile ilgili konuşmasını yaptı. Hayat Nur Artıran, Mevlana’nın 7 öğüdüne değinerek Şefik Can Dede’nin ahlakı ile ilgili paylaşımlarda bulundu.

Programın ikinci oturumda Prof. Dr. Vasfi Emre Ömürlü koordinatörlüğünde La Edri tasavvuf musikisi konseri gerçekleşti.



Program toplu fotoğraf çekimi ardından sona erdi.


 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)