Prof. Dr. İbrahim Öztek: “Sigaraya harcadığımız parayı havaya üflüyoruz”



Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Öztek ve Öğretim Görevlisi Eda Yetimoğlu, Üsküdar Üniversitesinde sigara ile savaş başlattı. Öztek, öğrencilere yönelik verdiği konferansta sigaranın zararlarına değindi.

Dünya Uyuşturucu ile Mücadele Eden Sporcular Federasyonu Onursal Başkanı, Uluslararası Sigara Alkol Uyuşturucu ve Spor Platformunun başkanlığını yürüten Prof. Dr. İbrahim Öztek önemli paylaşımlarda bulundu.

“Sigara ile başlayan uyuşturucu kahredici bir canavardır”

Sigara ile savaşın diğer üniversitelerde de başlatılması gerektiğini ifade eden Öztek, gerekirse arzu eden tüm eğitim kurumlarında konferans vermeye hazır olduklarını bildirdi. Öztek, “Sigara ile başlayan uyuşturucu, insan eli ile üretilen, insanı insanlığından eden, insanın masumiyetini yok eden, insanın özgürlüğünü, hür iradesini, insani yüksek değerlerini ve erdemlerini elinden alan en acımasız ve kahredici bir canavardır” ifadelerini kullandı.

“Akciğer kanserinin bir numaralı nedeni sigara dumanıdır”
 
Sigaranın insan sağlığına verdiği zarara değinen Öztek, “Akciğer kanserinin bir numaralı nedeni sigara dumanıdır. İçimize çektiğimiz bu dumanın içinde bulunan radyoaktif madde de içeren binlerce zehirli madde önce solunum yollarını tahrip ediyor. Sonra tahrip ettiği bu alanlara zehirli maddelerini sıvazlıyor. Bu zehirli maddelerin altındaki hücreler yavaş yavaş kötü yönde şekil değiştiriyor. Bu değişiklikle hücreler kanser hücresi halini alıyor ve buradan büyüyerek büyük kitleler oluşturuyor. Eğer zaman zaman geniş kapsamlı tıbbi muayenelerden geçmiyorsak, bu kötü tümörlerin bir kısmı hiçbir bulgu vermeden portakal büyüklüğüne ulaşıyor ve tanımlandığı zaman da artık iş işten geçmiş oluyor” şeklinde konuştu.

“Sigara nedeni ile yaklaşık 150 bin kişi hayatını kaybediyor”
 
Günde bir paket sigara içen insanın hiç sigara içmeyenlere oranla en az on misli akciğer kanserine yakalanma riski taşıdığını ifade eden Öztek, sigara dumanının neden olduğu hastalıkları belirtti. Öztek, “Sigara dumanı ile temas etmeyen pankreas, karaciğer ve idrar kesesi gibi organlarda da sigaranın sebep olduğu kanserlere sıkça rastlanıyor. Türkiye’de sigara içimine erken yaşta başlandığı için buna bağlı ölümler en çok ortalama 50 yaşında görülüyor. Gelişmiş batı ülkelerinde ise en çok ölüm 60-65 yaşlarında oluyor. Geç tanımlandığı için de hastalar ameliyat şansını kaybediyor. Bunun yanı sıra yine ülkemizde sigaraya bağlı akciğer kanseri ile sigaranın sebep olduğu kalp damar hastalıklarından yılda yaklaşık yüz elli bin kişi hayatını kaybediyor. Amerika’da bu rakamın iki yüz bin kişi olduğu belirtiliyor” dedi.

“Emziren anne sigara içiyorsa bebek sigara tiryakisi oluyor”
 
Sigara içen annelerde sigaranın bebeğe etkisi ile ilgili önemli paylaşımlarda bulunan Öztek, “Sigara içen annelerde, sigara etkisi ile bebeğe giden damarlar daralıyor. Öyle olunca da bebeğe az miktarda oksijen ve az miktarda hayati besinler ulaşabildiği için bebek zekâca geri, yapı taşları eksik ve hatta sakat olarak dünyaya geliyor. Emziren anne sigara içiyorsa nikotin sütten çocuğa geçiyor ve süt emme yaşındaki bebek sigara tiryakisi oluyor” şeklinde konuştu.

“Her yıl 7 yüz bine yakın çocuk sigaraya başlıyor”

Çocuklarda sigara içme yaş aralığı ile ilgili istatistikler paylaşan Öztek, “Çocukların % 27’ si 7-13 yaşında, % 37’ si ise 14-16 yaşında sigarayı deniyor. Bu çocukların % 15’i, 13 yaşında, %29’u ise 14-16 yaşında sigara içicisi oluyor.  Ortaokul ve lise öğrencileri arasında yapılan resmi bir araştırmanın sonuçlarında ise; 2007 yılında bunların ’i, 2008 yılında ’i, 2017 yılında ise %25’i sigara içiyor. Her yıl yedi yüz bine yakın çocuk sigaraya başlıyor” ifadelerini kullandı.

“Elektronik sigaranın normal sigaradan hiçbir farkı yok”

Bir nargilenin 40 sigara zararına eşit olduğunu söyleyen Öztek, Elektronik sigaraların ise sadece avutma aracı olduğunu ifade etti. Öztek, “Elektronik sigaranın normal sigaradan hiçbir farkı yok. Sigara bağımlılık yapan bir maddedir. Kişinin özellikle merkezi sinir sistemini, yani beynini etkiler. Beyinde kimyasal olaylara neden olur. Bir iki saat sigara içemeyen tiryaki çıldıracak gibi olur. Oruç tutan bir sigara tiryakisi on sekiz saat kendini tutar ama iftar eder etmez sigara yakar. Bunun psikolojik etkisi irade ile yenilebilir” şeklinde konuştu.

“Tütünün genetiği değiştirildi”
 
Öztek, tütün ekimi ve genetiği değiştirilmiş tütün ile ilgili bilgi verdi. Öztek, “Bugün tütün ekimi ve sigara imalatımızın büyük bir kısmı Amerikalıların eline geçmiştir. Tütünümüz artık genetiği değiştirilmiş tütün haline gelmiştir. Bu da bu sigarayı içen insanlarımızın kısa bir zaman sonra kısırlaşacaklarına işarettir” dedi.  

“Sosyal ve ekonomik düzeyleri düşük toplumlar kötü alışkanlıklara yöneltmektedir”

Günümüzde devletlerin bozulmuş insan sağlığını düzeltmek için bütçelerinden çok büyük pay ayırdığını belirten Öztek, insan sağlığının korunması için aynı duyarlılığın gösterilmediğini vurguladı. Öztek, “Sosyal ve ekonomik düzeyleri düşük toplumlarda, aynı zamanda eğitim ve kültür eksikliği, insanları suç işlemeye ve kötü alışkanlıklara yöneltmektedir. Yine bu toplumlardaki ortam koşulları, uyuşturucu alışkanlığı ve kullanımını da teşvik etmektedir. Aile ve arkadaş ortamları konuya sahip olma alanlarıdır. Bu konuda basın yayın organlarımıza sinema film ve dizilerine, öğretmenlerimize büyük iş düşmektedir” şeklinde konuştu.

“Sigaraya harcadığımız parayı havaya üflüyoruz”

Öztek, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütünün (OECD) sigaraya yönelik verilerini paylaştı. Öztek, “Türkiye’de küçük büyük on beş milyon insan sigara içiyor. Bunun % 38’i erkek, ’i kadın. Bir yılda sigaraya 22 milyar lira ve sigaranın yol açtığı hastalıkların tedavisine en az 10 milyar olmak üzere, toplam 32-35 milyar lira harcıyoruz. Bu parayı havaya üflüyoruz. Bu para ile her yıl İstanbul hava limanından üç tane, Marmaray Çanakkale veya Yavuz Sultan Selim köprüsünden dört tane, hatta iki tane nükleer santral yapmak mümkün.” ifadelerini kullandı.

“Sigaraya karşı en önemli kalkan spordur”

Sigaraya karşı en önemli gücün spor olduğunu belirten Öztek, çocukları erken yaşta spora yönlendirmenin önemine değindi. Öztek, “Özellikle yüzme, jimnastik ve atletizm ile mücadele sporları onlara temel spor bilgisini kazandıracaktır. Sporla birlikte müzik, resim, folklör, okuma ve kültürel etkinliklerde çocuğu kötü alışkanlıklardan uzak tutacaktır” dedi.

Öztek, akciğer kanserinin klinik bulguları ile ilgili bilgi verdi;

Akciğer filmlerinde daha önce olmayan bir lekenin tespit edilmesi.
Öksürük.
Akciğerden gelen kanama.
Hırıltılı, ıslık çalar şekilde nefes alıp verme (wheezing).
Gırtlakta darlık oluşması ve bu darlıktan dolayı sesli soluk alma (stridor).
Nefes darlığı.
Çabuk yorulma.
Halsizlik.
İştahsızlık.
Kilo kaybı.
Sebepsiz omuz ve sırt ağrıları.
Boynun şişmesi.
Ses kısıklığı.
Boyun bezelerinin ele gelmesi.
El parmak uçlarının, trampet çubuğu gibi topaklaşması.
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)