Prof. Dr. Arıboğan: “İnsana anlam katacak şey kötülük ve iyiliğin farkında olmaktır”



Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan, Beşiktaş Sakıp Sabancı Anadolu Lisesi öğrencilerine “Çölleşen Dünyada İyiliği Yeşertebilmek”  konusunda sunum yaptı. Arıboğan, gelişmekte olan dünyada hayata anlam katabilmenin önemli olduğunu vurguladı.

“İnsanoğlu sevgiye muhtaç”

İnsanoğlunun sevgiye muhtaç olduğunu söyleyen Arıboğan, dünyaya hâkim olmuş kötülükten kendimizi uzak tutmanın içimizdeki sevgi ve kendimize olan öz saygıdan geçtiğini belirtti. Arıboğan, “İnsanoğlu sevgiye muhtaç. Sevgisiz ve kendi kendinize olan öz saygı duymayı başaramadan yaşayamıyoruz. Bizi biz yapan bizi anlamlı kılan kendimize saygı duymamız bizi kötülükten uzak tutan şey iç dünyamızda sevginin kuvvetli bir biçimde gömülü olmasıdır” şeklinde konuştu.



“İnsana anlam katacak şey kötülük ve iyiliğin farkında olmaktır”

Dünyadaki teknolojik gelişmelere değinen Arıboğan, doğadan elde edilen her şeyin üretilebileceği yeni bir dünya sisteminde yaşadığımızı belirtti. Arıboğan, “Endüstri 4.0 insanlık tarihinin en büyük devrimi. Yapay zekâ, yapay süper zekâya geçerse bunlardan doğacak kötülüklerin önünü alma imkânı yok. İnsanlık robotlardan gelecek kötülüklere ancak iyilikle sahip olabilir. Robotların olduğu dünyada insana anlam katacak şey kötülük ve iyiliğin farkında olmaktır” dedi.

“Kötülüğün önüne vicdan geçer” 

Arıboğan, kötülük ve iyilik kavramının kültürler ve olaylar arası değişiklik gösterdiği, bir bomba patlamasının kötülük olarak adlandırılırken, savaş sırasında atılan bombaların kötülük olarak algılanmadığını ifade etti. Arıboğan, “Kötüyü ve iyiyi belirleyen şey dünyanın efendileridir. Tüm yargıları onlar belirler. İnsan, evrensel kadim değerlerden uzaklaşmaya başladığı andan itibaren günün egemenleri kontrolü altına girmeye başlıyor. Kötülük aslında hepimizin içerisinde olan bir şey fakat bu kötülüğün önüne vicdan geçer” şeklinde konuştu.



“Güzelliğin ne olduğunu en çirkini ortaya çıkartarak öğretiyorlar”

Kapitalizm şartlarının insanlar üzerinde iyi ve kötü baskısını şekillendirdiğini söyleyen Arıboğan, güzelliğin, kapitalizmin insanlara telkin ettiği bir takım estetik standartları olduğunu, belli bir güzellik algısı oluşturup kadınları estetik yapmaya mecbur kıldıklarını ve tek tip kadın oluşturulduğunu belirtti. Arıboğan, “Güzellik bir dönem şişmanlık ve orta boylu olmaktı son yıllarda ise aşırı zayıf ve uzun boylu olarak adlandırılıyor. Belki de güzelliğin ne olduğunu bize en çirkini ortaya çıkartarak öğretiyorlar” dedi.



Konferans sonunda Beşiktaş Sakıp Sabancı Anadolu Lisesi Değerler eğitiminden sorumlu Coğrafya Öğrt. Şükran Özer ve Rehberlik Öğrt. Reyhan Eskiçırak, konuşmasından dolayı Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan’a çiçek takdim etti.

Toplu fotoğraf çekimi ardından etkinlik sona erdi.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)