Amacı olan faaliyetler mutluluğun yüzde 40’ını oluşturuyor

Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Sosyoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Zülfikar Özkan, Akça Koca Kültür Platformu Başkanlığında düzenlenen konferansa konuşmacı olarak katıldı. Dr. Öğr. Üyesi Zülfikar Özkan “Nasıl Mutlu Olabiliriz?” konusunda paylaşımlarda bulundu.

“Mutluluğun %50’si genetik faktörlere bağlı”

Mutluluğun %50’sinin genetik faktörlere bağlı olduğunu söyleyen Özkan, mutluluğun doğuştan geldiğini ve değiştirmeye imkân olmadığını belirtti. Özkan, “Mutluluğun %50’sinin genetik faktörlere bağlı ve bunu değiştirmeye imkân yoktur. Mutluluğun % 10’u içinde bulunulan şartlara bağlıdır. Bu şartlar iş durumu, maddi şartlar gibi şartlardır. Mutluluğun % 40’ı amaçlı faaliyetlere bağlıdır. Ne düşündüğünüz, nasıl düşündüğünüz ve ne yaptığınız amaçlı faaliyetlerdir. Bir çaba, bir faaliyet sonucu kendini işe yarar hale getirmek mutlu olmak için gereklidir.

“Mutluluğun % 40’ını amacı olan faaliyetler oluşturuyor”

Mutluluğun % 40’ının amaçlı faaliyetler olduğunu belirten Özkan, amacı olan faaliyetleri şu şekilde sıralıyor:

1.Şükretmek
2.Pozitif olmak
3.Sosyal karşılaştırmalar yapmaktan kaçınmak
4.Nezaket içeren davranışları artırmak
5.Sosyal ilişkileri beslemek ve zenginleştirmek
6.Zorluklarla başa çıkma stratejileri geliştirmek
7.Affetmeyi öğrenmek
8.Akışı artıran deneyimler edinmek
9.Mutluluk ve sevinçlerin tadını çıkarmak
10.Hedef belirlemek
11.Manevi değerlere önem vermek
12.Vücudunu sağlıklı tutmak

Katılımın yoğun olduğu etkinlikte Özkan katılımcıların sorularını da cevapladı.

Program sonunda konuşmasından dolayı Özkan’a; Kuruçeşme Belediye Başkanı Ali Kahraman, Aneztezist Dr. Ayşe Zeynep Turan, Elektrik Elektronik Mühendisi Harun Reşit Kocagöz, Çevre Yüksek Mühendisi Banu Çevikel, Ziraat Mühendisi ve Platform Başkanı Hasan Uzunhasanoğlu tarafından teşekkür plaketi takdim edildi.