Prof. Dr. Köksal Alver: “Tarih gibi sosyoloji de sonlanmayacak”



Üsküdar Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Direktörlüğü ile Sosyoloji Kulübü, Dünya Sosyologlar Günü dolayısıyla ”Sosyolojiyi Anlamak; Tarihsel Süreklilik ve Kopuş Noktaları” başlığında bir program düzenledi.

Merkez Yerleşke Ayhan Songar Konferans salonunda gerçekleşen etkinliğin konukları İstanbul Üniversitesi İktisat Sosyolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Veysel Bozkurt ve İstanbul Üniversitesi Kurumsal Sosyolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Köksal Alver oldu.



“İçinde yaşlandığımız dünyayı anlamanın zor olduğu dönemdeyiz"

Programın açılış konuşmasını İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan yaptı. Sosyolojinin sosyal bilim alanının en temel disiplinlerinden bir tanesi olduğunu söyleyen Arıboğan, teknolojinin gelişmesiyle birlikte bugün geldiğimiz endüstri 4.0, yapay zekâ dünyasının toplumsal değişim hızının belki tarihte hiç olmadığı kadar yüksek olduğunu belirtti. Topraksız tarıma geçildiği ve insan zekâsından çok yapay zekâdan söz edildiğini söyleyen Arıboğan, “Siz öğrencilerin yaşadığı, bizim içinde yaşlandığımız dünyayı anlamanın zor olduğu dönemdeyiz” şeklinde konuştu.



“Sosyoloji mesleğine duyulan ihtiyaç arttı”

Üsküdar Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ebulfez Süleymanlı da kısa bir konuşma gerçekleştirdi. İnsan yaşamını öğrenmeye yarayan bilimlere daha çok ihtiyaç duyulması sonucu sosyoloji mesleğine duyulan ihtiyaçtan bahseden Süleymanlı, mesleki bağlamda hususi oklarını günümüzle karşılaştırmak, sıkıntıları dile getirmek amacıyla böyle bir güne tahsis ettiğini belirtti.



“Dünya da en çok amatörü olan bilim sosyolojidir”

Açılış konuşmalarının ardından söyleşiye geçildi. Moderatörlüğünü Sosyoloji Bölümü Araştırma Görevlisi Berat Dağ’ın yaptığı programda Prof. Dr. Veysel Bozkurt, Sosyoloji bilimi tarihinin insanlık tarihi kadar eski olduğunu vurguladı. Bozkurt: “Dünya da en çok amatörü olan bilim sosyolojidir. Çünkü herkes farkında olmadan sosyolojik sorular sorar ve cevaplar arar. Bunun sistematik bir şekilde yapılması da sosyoloji biliminin içine girer" dedi.

“Sizi siz yapan içinde yaşadığınız toplumdur”

Bozkurt sosyoloji inceleme alanına sadece toplumun değil ilişkilerinin, kurumlarının ve toplumun yapısının da girdiğini söyledi. Sosyolojinin dünyaya yaklaşım biçimi olduğunu, dün olduğu gibi bugün de sosyolojiye ihtiyaç olacağını belirten Bozkurt “Sizi siz yapan içinde yaşadığınız toplumdur” ifadelerini kullandı.



“Tarihin sonlanmadığı gibi sosyoloji de sonlanmayacak”

Son olarak konuşan Prof. Dr. Köksal Alver ise küreselleşmenin sosyolojinin nesnesi olduğunu ve bunun sosyolojinin bittiği anlamına gelmediğini belirtti. Bu parçalanma sürecinde mikro ilişkisel yapıların nasıl geliştiğini anlamak için hâlâ sosyologlara ihtiyaç olduğunu da ifade eden Alver “Tarihin sonlanmadığı gibi sosyoloji de sonlanmayacak” dedi.

“Ne kadar çok şeyle yüzleşirsem, evrensellik ve esnekliğim o denli artabilir”

Prof. Dr. Köksal Alver tarihin sonlanmadığı gibi sosyolojinin de sonlanmayacağını, küreselleşmenin sosyolojiye kötü sonuçlar doğurmadığını ifade etti. Alver, yaptıkları en normal şey olarak yemek yemek gibi bir olay hakkında 2 saat sosyoloji yapabileceklerini belirterek “Başka açılar başka deneyimler getirir. Ne kadar çok şeyle yüzleşirsem, evrensellik ve esnekliğim o denli artabilir” dedi.



Soru ve cevap bölümünün ardından katılımcılara plaket takdim edildi.



Toplu fotoğraf çekiminin ardından program sona erdi.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)