Prof. Dr. Ebulfez Süleymanlı, göçmen grupların uyum süreçlerinin değerlendirdi
Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ebulfez Süleymanlı, “Küresel Göç ve Psiko-Sosyal Sağlık Güvenliği” ana temalı uluslararası konferansa konuşmacı olarak katıldı. Harran Üniversitesi Göç Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin ev sahipliğini üstlendiği, İç İşleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, Uluslararası Sosyal Bilimler Federasyonu ve Sağlık Güvenliği Ortakları iş birliğiyle düzenlenen konferansta Süleymanlı önemli bilgiler paylaştı.
Harran Üniversitesi Göç Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Fen-Edebiyat Fakültesi konferans salonunda gerçekleşen programda Prof. Dr. Ebulfez Süleymanlı “Farklı Sosyo-Kültürel Özelliklere Sahip Göçmen Grupların Uyum Süreçlerinin Karşılaştırılması: Kazakistan’daki Oralmanlar ve Turkiye’deki Suriyeliler” konusunda değerlendirmelerde bulundu.
Göç eden etnik Kazakların ve Suriyeli mültecilerin topluma uyum süreçleri tartışıldı
Üsküdar Üniversitesinin de iki tebliğle hazır bulunduğu konferansta Prof. Dr. Ebulfez Süleymanlı “Farklı Sosyo-Kültürel Özelliklere Sahip Göçmen Grupların Uyum Süreçlerinin Karşılaştırılması: Kazakistan’daki Oralmanlar ve Turkiye’deki Suriyeliler” yerleştikleri ülke açısından farklı sosyo-kültürel özelliklere sahip iki göçmen grubu değerlendirdi. Süleymanlı, 1991 yılından sonra Kazakistan yönetimin çağrısı üzerine ülkeye gönüllü olarak göç eden ve ‘Oralman’ olarak isimlendirilen etnik Kazakların ve 2011 yılından sonra iç savaş nedeniyle Türkiye’ye göç etmek zorunda kalan sayıları 3 milyon 700 bini bulan Suriyeli mültecilerin topluma uyum süreçleri ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
“Uyum süreci için hem ev sahibi toplumun hem de göçmenin karşılıklı katkı sunması gerek”
Göç ile birlikte farklı kültürlerin karşılaştığını söyleyen Süleymanlı, göçmenlerin uyum süreci ile ilgili bilgi verdi. Süleymanlı, “Göç eylemiyle birlikte farklı kültürlerin karşılaşması söz konusu olmakta ve bu sayede insanların bir arada hayatlarını sürdürme isteği uyum sağlama süreciyle bir arada gerçekleşmektedir. Günümüzde göçmenlerin gittiklere yerlere uyum süreçlerinin gerçekleşmesi; hem ev sahibi toplumun hem de göçmenin karşılıklı olarak katkı sunması gereken bir süreç” dedi.
Göç yaşamış çocuklara oyunla ruhsal destek sağlanabilir
Üsküdar Üniversitesi Psikoloji Doktora programı öğrencisi Alev Elmas “Göç Yaşamış Çocuklara Oyunla Ruhsal Destek” başlıklı sunumunda oyunla terapinin göç yaşamış çocukların duygularını ve yaşadıkları sorunları dışa vurmalarına, çocuğun kendisini etkileyen durumlarla ilgili farkındalığın artmasında etkili olduğunu vurguladı.
Üsküdar Üniversitesi mensupları 12 bin yıllık geçmişiyle dünyanın en eski anıtsal mabedi olan Göbeklitepe’yi de ziyaret etti.
Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)