Diş teknisyenliği güncel bakışla ele alındı…

DOI : https://doi.org/10.32739/uha.id.45022

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Diş Protez Teknolojisi Programı tarafından “Diş Teknisyenliğine Güncel Bakış” adlı etkinlik düzenlendi. Etkinliğe konuk olarak Dental Teknisyen Coşkun Kasapoğlu katıldı. Coşkun Kasapoğlu, mesleki anlamdaki tecrübelerini ve mesleğin dün ile bugününü öğrencilerle paylaştı. Verdiği eğitimlerin en büyük katkılarından birinin daha iyi öğrenmek olduğunu söyleyen Kasapoğlu; “Eğitmenlik sürecinde hem ben eğitim görüp hem de eğitim almaya devam ediyordum.” dedi.

Üsküdar Üniversitesi Çarşı Yerleşkede düzenlenen etkinliğin moderatörlüğünü Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Diş Protez Teknolojisi Program Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Damla Yılmazoğlu yaptı.

“Çok fazla insan tanıyorsunuz ve ileride işinize yarıyor”

Mesleki anlamda insan tanımanın önemli olduğuna dikkat çeken Dental Teknisyen Coşkun Kasapoğlu; “Girdiğim bazı laboratuvarlar gerçekten çok pisti. Tabi bunlar içerisinde iyi ve temiz olanlar da vardı. Hatta bir gün Kayseri’de bir laboratuvardaydık gelen iş böyle pislik içerisinde falandı haliyle biraz sevimsiz gözüküyor diyebilirim. Daha sonra çeşitli laboratuvarlarda çalışmanın faydasını tabi ki gördüm çünkü çok fazla insan tanıyorsunuz ve ileride işinize yarıyor. Bir süre sonra o laboratuvarda eğitim alırken eğitmen olarak da görev yapmaya başladım. Bu eğitmenlik sürecinde aslında hem ben eğitim görüp hem de eğitim almaya devam ediyordum. Bizim bu eğitimlerimiz 1-2 günlük eğitimler olmasına rağmen bir baktık beş bin beş yüz kişiye eğitim vermişiz ki bu çok ciddi bir rakam. Bu eğitimlerin katkılarından biri de teknik bilgileri çok iyi öğrenmem oldu. Ben ürün anlatırken daha deneyimli teknisyenlerde bana teknik bilgiler anlatıyordu.” şeklinde konuştu.

“Estetik diş hekimliği diye bir kavram da var”

Dişin insanların üzerindeki estetik anlamından bahseden Kasapoğlu; “Mesleğin içerisinde ihtiyaçtan protez diye bir kısım var. Baktığımızda insanların diş kayıpları olabiliyor. Bazen travmalardan bazen çürük diş gibi nedenlerden olabiliyor. Biz bir protez yapıyoruz, ağıza yaptığımız protezin temel amacı hastanın eksik olan o uzvunu geri kazandırmak. Bunu yaparken gerçeğe ne kadar yakın yaptığımız da çok önemli.  Diş çekildiği zaman doku kaybı gidiyor ve görünürlük azalıyor. Operasyonlarda diş işin içerisine girdiği zaman çok daha genç bir görünüm elde edilebiliyor. Hatta estetik diş hekimliği diye bir kavram da var. Özellikle Hollywood’un başlattığı bir akım bu. Oyunculara sadece o film için geçici dişler yapılıyor sonrasında ise daimi yapılabildiği görülüyor. Sonrasında da dişlerin estetiğe ne kadar katkısı olduğu görülüyor.” dedi.

“Çok iyi teknisyen arkadaşlarla tanıştım fakat dil bilmiyorlar”

Meslekte deneyim ve bilgi kadar kendini geliştirmenin de önemli olduğunun altını çizen Kasapoğlu; “Meslekte dilin önemi çok büyük. Çok iyi teknisyen arkadaşlarla tanıştım fakat dil bilmiyorlar. Dil bilmedikleri için de belli kapılar açılmamış. Çok iyi paralar kazanmışlar ve kendi laboratuvarları dahi var. Benim onlardan farklılaşmam belki dil biliyor olmam. Fotoğrafın önemi meslekte gerçekten çok büyük. Kendim profesyonel olarak dental fotoğrafçı ve amatör olarak doğa fotoğrafçısıyım.” ifadelerini kullandı.

Geçmiş ile bugün arasındaki ihtiyaçlar dahi değişti…

Her şeyde olduğu gibi meslekte de değişimlerin gerçekleştiğini söyleyen Kasapoğlu; “Dişleri ne kadar doğru incelersek o kadar farklı yaklaşabiliyoruz. Aslına bakarsanız hedefimiz ne? Doğada farklı olan dişi yapabiliyor olmak. Kullandığımız malzemeleri iyi tanıyor olmak. Kullandığımız porselen sistemlerinin tabakalanma sistemi var. Bazıları cam gibi bazıları daha gri gibi ve bunların hepsinin doğada bir karşılığı var. Son dönemde bir trend var. Herkes daha beyaz bir diş istiyor. Ben mesleğe başladığımda en çok doğal dişleri yaparken hangi malzeme ve teknikleri kullanıyorsunuz sorusu soruluyordu. Son dönemde ise en çok sorulan soru en az zamanda en hızlı dişi nasıl yaparım oluyor. Bu süreçlerde de hızlı olmak lazım çünkü bazen çok ciddi başarısızlıklarda ortaya çıkabiliyor.” diyerek sözlerini noktaladı.

Etkinlik toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.
 

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)