Bilgelerin İzinde Prof. Dr. Nevzat Tarhanı Ağırladı
Gençlik ve Spor Bakanlığı projesi Bilgelerin İzinde psikiyatri üzerine yaptığı çalışmalarla bilinen Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhanı ağırladı.
Gençlik ve Teknoloji - Problemler ve Çözüm Önerileri konulu panele katılan diğer konuşmacılar ise Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Mustafa Baloğlu, Hacettepe Üniversitesinden Prof. Dr. İbrahim Yıldırım ve Prof. Dr. Tuncay Ergene, Atatürk Üniversitesinden Doç. Dr. Adnan Küçükoğlu ve Üsküdar Üniversitesinden Yrd. Doç. Dr. Nadire Gülçin Yıldız oldu.
Geleceğe yönelmiş en büyük tehdit sanal tehdittir
Panel, Eğitim, Kültür ve Araştırma Genel Müdürü Abdulkadir Mahmutoğlunun konuşması ile başladı. Özellikle internet üzerinden ulaşılan zararlı içeriklerin çok büyük bir tehdit olduğunun altını çizen Mahmutoğlu, Bu ülkenin geleceğine yönelmiş en büyük tehdit, sanal tehdittir. Ülkenin milli kültürüne, ahlakına, bilimine, psikolojisine, ruh sağlığına, maddi sağlığına gelen en büyük tehdit, sanal tehdittir. ifadelerini kullandı.
Sanal zannettiklerimiz, sonuçları gerçek şeyler
Genel Müdür Mahmutoğlunun ardından konuşmasına başlayan Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, internet bağımlılığının diğer bağımlılıklara oranla ulaşımının daha kolay, ucuz ve sürekli olduğunu ifade etti. Tarhan, internetin en büyük zararının sanal kimlikler aracılığı ile insanları yalan söylemeye alıştırması olduğunu belirterek,
İnternet ortamında aslında sanal olduğunu zannettiğimiz şeyler, sonuçları bakımından gerçek olan şeyler ve internet, yalan söyleme alışkanlığı kazandırarak toplumsal ahlakı bozmakta ve etik değerlerimizi yıpratmakta. dedi.
İnternetin bu tarz özellikleri nedeni ile çocukların evin güvenli ortamında dahi birçok tehditle karşı karşıya olduğunu söyleyen Prof. Dr. Tarhan, Aile bağları zayıf olan ve ilgi alanı sadece internet olan çocuklar bağımlı olmakta. İnternetin yanında spora ve arkadaşlıklara da ilgi duyan çocuklar hatasından daha çabuk dönebilmekte. diye konuştu.
Sorun kontrolsüz ve bilinçsiz kullanım
Prof. Dr. Nevzat Tarhanın ardından söz alan Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Mustafa Baloğlu oldu. Baloğlu konuşmasında, internet bağımlılığının tanımı, yaygınlığı ve sonuçları üzerinde durdu. İnternet bağımlılığı üzerine çalışmalardan ve araştırmalardan bahseden Baloğlu ihbar edilen internet sitelerinin %50den fazlasının müstehcenlikle ilgili olduğunu belirtti. İnternetin tek başına tehdit olmadığını söyleyen Baloğlu, Asıl sorun internetin kendisi değil, kontrolsüz ve bilinçsiz kullanımı. dedi.
Panele konuşmacı olarak katılan diğer konuklar ise Gençlik ve Teknoloji - Problemler ve Çözüm Önerileri konulu sunumlarını gerçekleştirdiler. Yrd. Doç. Dr. Asil Özdoğru okul dışı zamanın önemiyle ilgili konuştu. Özdoğru, çeşitli araştırma ve kuramlardan bahsederek Türkiyedeki internet kullanımı ile ilgili istatistiki bilgiler verdi. Hacettepe Üniversitesinden Prof. Dr. Tuncay Ergene ise konuşmasında internetle ilgili yasaklar getirilmesi yerine bir düzenleme ve organizasyon getirilmesi gerektiğini vurguladı. Konuşmacıların genel olarak görüşleri ise, sorunun teknoloji değil onun nasıl kullanıldığı noktasında birleşti.