İSG Yönetim Sistemi Uygulamaları ele alındı
Üsküdar Üniversitesi İş Güvenliği, İş Sağlığı ile Çevre Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi ÜSGÜMER'in düzenlediği 1 Konu 1 Konuk etkinliğinin 65. Oturumu gerçekleştirildi. Programın konuğu Farmasi SEÇ Müdürü Remzi Yurtseven oldu.
Online gerçekleştirilen etkinlikte Farmasi SEÇ Müdürü Remzi Yurtseven “Entegre Tesislerinde İSG Yönetim Sistemi Uygulamaları” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi.
“Riskleri kabul edilebilir seviyeye çekmeye çalışıyoruz”
Zarar verme potansiyelini düşürmeye ve riskleri kabul edilebilir seviyeye çekmeye çalıştıklarına dikkat çeken Farmasi SEÇ Müdürü Remzi Yurtseven; “Çalıştığım iş yerinde panolarımız, yangın tüplerimiz vardı. Yangın tüpü sayımız o zamanlar tam olanaklı sayıda değildi. Yangın tüpü sayısını biraz artırmak istedik ve artırdık. Pano odalarının daha iyi izole olmasını istedik, büyük pano odalarının özellikle daha sonra bu odalara kendiliğinden patlayan yangın söndürme sistemleri monte ettik. Daha sonrasında pano içerisine, sigortaların içerisinde otomatik söndürme sistemleri var ve bu sistemleri geliştirdik. Birleşebilecek IT odaları oluşturduk. Bu sürekli geliştirmede Kaizen bir örnektir. İşletmeniz ne kadar büyük olursa olsun hepsini aynı anda yapmanız mümkün değil. Üzerine koyarak ilerletmeniz gerekiyor ve sürekli daha iyisini yapmanız lazım. Bu sistemimizi geliştirdikten sonra çok daha iyi sistemler geliştireceğiz. Dolayısıyla tehlike vardı, zarar verme potansiyeli vardı. Bunun olma ihtimali, olma olasılığını düşürmeye çalışıyoruz. Riskleri kabul edilebilir seviyeye çekmeye çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.
İSO İyileştirme Sisteminin en önemli maddesi: PUKO Sistemi
PUKO döngüsünden ve bu döngü sisteminde İSO Yönetim Sistem kurulduğundan bahseden Yurtseven; “İSO iyileştirme sisteminin en önemli maddesi PUKO Sistemidir. Planla, uygula, kontrol et, önlem al dediğimiz bir sistem var ve bu sistemle çalışıyor. Planlama yapacağımız zaman ne, nasıl, nerede, ne zaman, kim tarafından yapılacak sorularının cevabını vermesi gerekir. Özellikle kim sorusu çok önemlidir. Çok iyi bir plan yapabilirsiniz ama bunu sahiplenen birisi olmayabilir. Böyle durumlarda iyi bir plan yapılması gerekiyor. Uygulama, planın uygulanabilir hale gelmesi demektir. Planın iyi uygulanıyor olması gerekecek. Uygulamada takip edeceğiz ve buna da kontrol diyeceğiz. Kontrol ettiğimiz zamana aksayan, uzayan yanlar varsa önlem alarak bunları gidermeye çalışacağız. Eğer yerindeyse, sistem çok güzel ilerliyorsa o zaman Kaizen sürekli iyileştirme sisteminden devam edeceğiz.” dedi.
“Bir insan tek başına bir sistemi geliştiremez”
Alan içinde uygunsuzluk görüldüğü zaman bunun anında giderilmesi gerektiğinin altını çizen Yurtseven; “Belirli konuların ben tabi ki takibini yapıyorum, kontrolünü sağlıyorum, uyarılarda bulunuyorum ama bunu her zaman yanında olan kişi yani alan sorumlusu yapmalıdır. Çünkü benim daha önce anlatmak istediğim alan yetkilisi 10- 20 kişiyle çalışıyor. Sürekli işi dolayısıyla o alanda 10 kişiye hakimiyet sağlaması, yönlendirmesi çok daha kolay. Bunun üzerindeki alan şefi çift alana bakıyor olsun, o da hepsine sahip, kontrole hâkim olmalı ama sistemi en tepedeki kişiye verirseniz tek başına yapamaz. İş güvenliği uzmanı da olsa, iş veren de olsa, direktör, koordinatör de olsa tek başına bir insan bir sistemi geliştiremez. Bu yüzden destek gerekiyor. Alan içinde uygunsuzluk gördüğümüz zaman bunu anında gidermemiz gerekiyor. Tabi ki çok önemli olmayan kayıt altına alınması gereken uygunsuzluklar oluyor. WhatsApp grubunda paylaşarak bunun çözümünü bekliyoruz ve bunlar haftalık rapor olarak bize geliyor. Haftalık raporlarımız dijital olarak geliyor ve çıktısını da alıyoruz. Haftalık raporlarımızda uygunsuzlukların bir hafta içerisinde giderilmesi konusunda hassasız ve bu raporları aylık haline dönüştürdükten sonra bunun kritiğini yaparak özellikle kurullarda gündeme getirerek çözüyoruz. ‘Ne yaptık, planladık, uyguladık, kontrol ettik ve önlem aldık.’ Bunlar, Kaizen’in temelini oluşturuyor.” ifadelerini kullandı.
Online gerçekleştirilen etkinlik katılımcıların sorularının cevaplandırılmasının ardından sonra erdi.
Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)