1. Yıldönümünde Maraş Depremi…

Haber ile ilişkili SDG etiketleri

DOI : https://doi.org/10.32739/uha.id.44128

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO) İlk ve Acil Yardım Programı tarafından ‘6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremleri 1. Yıldönümü Anma Programı’ düzenlendi. Çevrimiçi gerçekleşen etkinliğe Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Acil Durum ve Afet Yönetimi Program Başkanı Öğr. Gör.  Dr. Ayşe Yıldırım ve İlk ve Acil Yardım Program Başkanı Öğr. Gör. Ayşe Bağlı katıldı. Program kapsamında bir yıl önce meydana gelen Kahramanmaraş depremleri hatırlatıldı ve katılımcılar bir kez daha deprem gerçeğiyle yüzleştirildi.

Çevrimiçi düzenlenen etkinlikte, muhtemel bir depremde alınması gereken önlemlere dikkat çekildi.

Öğr. Gör. Ayşe Yıldırım: “Türkiye bir kez daha deprem gerçeğiyle yüzleşti”

6 Şubat 2023 yılında yaşanan Kahramanmaraş Pazarcık merkezli depremin, Türkiye’yi bir kez daha deprem gerçeğiyle yüzleştirdiğine dikkat çeken SHMYO Acil Durum ve Afet Yönetimi Program Başkanı Öğr. Gör.  Dr. Ayşe Yıldırım; “Türkiye bildiğimiz gibi depremselliği yüksek bir ülkedir. Geçmişte yaşadığımız depremler ne yazık ki büyük kayıplarla sonuçlanmıştır. 1 yıl önceye kadar Türkiye’de yaşadığımız en büyük deprem yaklaşık 33 bin kişinin yaşamını kaybettiği 1939 yılında meydana gelen Erzincan depremi iken 6 Şubat Kahramanmaraş depremleri ne yazık ki asrın felaketi olmuştur. 6 Şubat 2023 tarihinde saat 04:17’de Kahramanmaraş Pazarcık merkezli 7.7 Mw büyüklüğünde meydana gelen depremin ardından 9 saat sonra saat 13:24’te Kahramanmaraş Ekinözü merkezli 7.6 Mw büyüklüğünde ikinci bir deprem meydana gelmiştir. Kahramanmaraş depremleri 11 ilimize doğrudan kayıplar yaşatan yaklaşık 55 bin kişinin yaşamını kaybettiği, pek çok yaralının olduğu ve hala da günümüzde bugün deprem bölgelerinde çalışmaların devam ettiği asrın felaketi olmuştur. Yaşanan bu felaketle birlikte Türkiye bir kez daha deprem gerçeğiyle yüzleşmiştir.” şeklinde konuştu.

Hazırlık çalışmalarını gerçekleştirmek afet yönetiminde büyük öneme sahip…

Deprem öncesi yapılması gereken çalışmalar, deprem esnasında yapılması gereken davranışlar ve deprem sonrası yapılması gerekenlere dair önemli bilgiler veren Öğr. Gör. Dr. Ayşe Yıldırım; “Afet Yöneticileri ve akademisyenler olarak deprem gerçeğini unutturmamak ve depremlerle mücadele etmeyi öğretmek adına Üsküdar Üniversitesi SHMYO olarak ‘6 Şubat Kahramanmaraş Depremleri 1. Yıl Anma Programı’ düzenledik. Etkinliğimizde ilk olarak Kahramanmaraş depremlerinde yaşananlara yer verdikten sonra ‘Deprem nedir? Depremler nasıl oluşur?’ gibi konulara açıklık getireceğiz. Ardından deprem öncesi yapılması gereken çalışmalar, deprem esnasında yapılması gereken davranışlar ve deprem sonrası yapılması gerekenlere dair önemli bilgileri aktaracağız. Özellikle depremselliği yüksek olan ülkemizde deprem öncesi zarar azaltma ve hazırlık çalışmalarını gerçekleştirmek afet yönetiminde büyük öneme sahiptir. Hazırlanan program kapsamında afet öncesi çalışmalara vurgu yapılacak ve evimizde, işyerimizde alabileceğimiz basit önlemlere yer verilecektir.” dedi.

“İlk yardımı iyi bilmek hayat kurtarabilmek için son derece önemli”

Deprem esnasında ilk yardım olarak neler yapılabileceğinden söz eden İlk ve Acil Yardım Program Başkanı Öğr. Gör. Ayşe Bağlı; “Deprem en çok zarar veren doğal afetlerden biridir. Deprem gibi afetlerde yaralıya müdahalede ilk yardımı iyi bilmek hayat kurtarabilmek için son derece önemlidir. İlk yardım, olay yerinde, orada bulunan kişilerce, mevcut olanaklarla yapılan yaşam kurtarıcı girişimlerdir.” ifadelerini kullandı.

Depremlerde ilk yardım yapılacağında genel olarak neler yapılması gerektiğinden bahseden Bağlı:

• Önce kendinizin ve çevrenizin can güvenliğini sağlayınız.

• Çevrede ilkyardım konusunda daha deneyimli birisi varsa, ana müdahaleyi ona bırakın ve yardımcı konuma geçin.

• Yaralıyı soğuk kanlı ve hızlı bir şekilde değerlendirin.

• Bilmediğiniz konuda müdahale etmeyin.

• Yaralıyı ve yakınlarını sakinleştirin.

• Olay yerine ulaşan sağlık personeline detaylı ve doğru bilgi verin.

Programın devamında ise depremde en sık yaralanmalardan olan kanama, kırık, yanık ve donuk hakkında bilgilendirmelerde bulundu ve program soru cevap sonrası sona erdi.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)