Psikolojik otopsinin anahtarı kişinin ruhsal öyküsüdür…
Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Otopsi Yardımcılığı Programı tarafından ‘Psikolojik Otopsi’ başlıklı etkinlik gerçekleştirildi. Çevrimiçi düzenlenen etkinliğe Uzman Psikolog, Psikoterapist Ayşe Ümet konuk oldu. Etkinlikte Psikolojik otopsi ve nasıl yapıldığına dair birçok konu ele alındı.
Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Otopsi Yardımcılığı Program Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Buse Sabiha Bozaslan moderatörlüğünde gerçekleşen çevrimiçi etkinliğe katılımcıların ilgisi yoğun oldu.
“Psikolojik otopsi kapsamlı bir şekilde yürütülür…”
Psikolojik otopsinin ikiye ayrıldığına dikkat çeken Uzman Psikolog Ayşe Ümet; “Psikolojik otopsi iki şekilde yapılır; Birincisi intiharlarda, ölüm şeklinin intihar olup olmadığı kesin olarak kabul edildiğinde yapılır. Diğeri ise eş değer ölüm. Ölüm şeklinin ansızın ve belirsiz olduğu durumlarda yapılır. Psikolojik otopsinin ana prensibi, analiz edilen ilgili veri miktarı arttıkça araştırmaların verdiği sonuçların daha doğru olması muhtemeldir. Psikolojik otopsi kapsamlı bir şekilde yürütülür ve tamamlanması ortalama 20 ila 50 saat sürer. Bazen daha da uzun sürebilir.’’ şeklinde konuştu.
“İlaç kullanımı çok önemli”
İntihar için özel bir kastı olup olmadığını belirlemenin önemine değinen Ayşe Ümet; “ ‘Benim için endişelenmenize gerek yok, benim adıma parti verin.’ gibi ifadelerin kullanılması. İntihardan önce söylemlerinde herhangi bir değişiklik olup olmadığı, hastalıklı bir durumu saptamak için dilin analizini yapmak, toplamak, kayıtlar ve yazılarına bakılır. İlaç kullanımına da bakılır. Kurban tarafından kullanılan tüm ilaçları belirlemek önemli. Çünkü ilaçların yan etkileri var, ağrı kesicinin bile. Herkes üzerinde farklı bir yan etki de bırakabiliyor, o yüzden ilaç kullanımı çok önemli.’’ ifadelerini kullandı.
“Psikolojik otopsinin anahtarı kişinin ruhsal öyküsüdür”
Ölen kişinin ölüm öncesi psikolojik ve zihinsel durumunun incelenmesinin önemli olduğuna dikkat çeken Ayşe Ümet; “Psikolojik otopsinin anahtarı kişinin ruhsal öyküsüdür. Kişinin ruhsal öyküsü ise önceki intihar girişimlerini araştırmaktır. ‘Yapmış mı? Kaç kere yapmış? Ne şekilde yapmış?’ bu çok önemli bir konudur. Terapi için gerektiren sebebi belirlemek de önemlidir. Neden terapiye gitmiş? Neden ihtiyaç duymuş? Depresyon, manik depresyon, bipolar bozukluk… Bipolar bozukluk çok fazla duygu geçişleri yaptığı için bir anda coşkuluyken bir anda diplerde hissettiği için mani döneminde yapmadığında şüphe bulunur.” dedi.
“Uzmanlara psikolojik otopsi hakkında bilgi düzeylerini test etme anketi yapıldı”
Uzmanlara psikolojik otopsi ile ilgili bilgilerini ölçmek amacıyla anket testi yapıldığını ve çalışmanın sonucuna değinen Ayşe Ümet: “Ülkemizde intiharları araştırmak için yapılan sayılı çalışma dışında bugüne kadar yeterli ilgiyi hiçbir zaman görmemiştir. Adli alanda çalışan uzmanların psikolojik otopsi hakkında bilgi düzeylerini ölçmek amacıyla bir anket çalışması yapılmıştır. Bu çalışma Ankara, İzmir ve Aydın’da psikolog, psikiyatrist, adli tıp uzmanı, hakim, savcı, polis ve avukat olarak çalışan kişilerden 211 kişi katıldı. Bu çalışmanın sonunda çoğunluğun yüzde 63 oranında bu kavramı duymadığını, yüzde 52’nin ise ne anlama geldiğini bilmediği görülmüştür.” ifadelerini kullandı.
Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)