Dikkati nereye vereceğimizi seçebiliyoruz!

Haber ile ilişkili SDG etiketleri

DOI : https://doi.org/10.32739/uha.id.43544

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Perfüzyon Bölümü tarafından ‘Mindfulness ve Stres Yönetimi’ konulu etkinlik düzenlendi. Çevrimiçi düzenlenen etkinlikte Perfüzyon Bölümü Arş. Gör. Ece Dereağzı sunum gerçekleştirdi. Mindfulness’ın strese karşı bir destek olarak etkili olduğuna dikkat çeken Dereağzı; “Zihnimizi hiçbir şey düşünmemek üzerine eğitemeyiz ama dikkati nereye vereceğimizi seçebiliriz. Mindfulness, dikkati bilinçli bir şekilde belli bir yere yönlendirmektir.” dedi.

“İçsel ya da dışsal kaynaklarımız vardır”

Stresin pozitif veya negatif olduğundan bahseden Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Perfüzyon Bölümü Arş. Gör. Ece Dereağzı; “İçsel ya da dışsal kaynaklarımız vardır. Mental mücadele gücümüz, dünyayı nasıl algıladığımız bunlar kendi içsel kaynaklarımızı belirliyor. Dışsal kaynaklarımız ise bulunduğumuz yer, yaşadığımız çevremiz, destek alabileceğimiz insanlar, sevdiğimiz insanlar olabilir. Yaşadığımız durum ve bizim kaynaklarımız aşağı yukarı yakınsa biz bunu baş edilebilir görüyoruz. Arada uçurum varsa kaynaklarımızın çok üstünde bir problemse bunu başa çıkamayacağımız bir problem olarak görüyoruz.” dedi.

“Zorlu durumların içindeyken somut veriyi bize beden veriyor”

Birçok hastalığın stresle ilişkili olduğuna dikkat çeken Arş. Gör. Ece Dereağzı; “Zorlu durumların içindeyken somut veriyi bize beden veriyor. Çok korktuğumuzda kalbimiz hızlı çarpmaya başlar. Belki bazen çok stresli olduğumuzda da böyle oluyor. Birçok hastalığın bu sebeple stresle ilişkili olduğunu söyleyebiliriz. O yüzden stresli olduğumuzda bedende neler olduğunu da görmek önemlidir.” şeklinde konuştu.

Mindfulness dikkati bilinçli bir şekilde belli bir yere yönlendirmektir…

Dikkatin nereye verilmesi gerektiğini insanın seçebileceğinden bahseden Dereağzı; “Mindfulness, strese karşı bir destek olarak etkilidir. Mindfulness, dikkati bilinçli bir şekilde belli bir yere yönlendirmektir. Bütün meditasyon içeren benzer pratikler gibi doğrudan alınmış ancak batılılaştırılmış bir programdır. Beynimiz sürekli çalışmak üzerine programlı. Zihnimizi hiçbir şey düşünmemek üzerine eğitemeyiz ama dikkati nereye vereceğimizi seçebiliriz. Çalışmalarda yargısız olmaya bulunduğumuz yerde bulunduğumuz anda olmaya çalışıyoruz.” dedi.
Etkinlik, Mindfulness pratiği yapılmasının ardından sona erdi.
 

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)