Ebelik bölümü akademisyenleri öğrenci aileleriyle buluştu

Haber ile ilişkili SDG etiketleri

DOI : https://doi.org/10.32739/uha.id.43525

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü tarafından ‘Ebelik Bölümü Aileler ile Buluşuyor’ başlıklı etkinlik düzenlendi. Çevrimiçi düzenlenen etkinlikte Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Güler Cimete önderliğinde bölüm öğretim üyeleri, Ebelik 1’inci sınıf öğrencileriyle bir araya geldi.

Ebelik bölümü öğretim üyeleri eğitim gören öğrencilerin aileleriyle bir araya geldi. Çevrimiçi gerçekleştirilen buluşmaya ailelerin ilgisi yoğun oldu.

Prof. Dr. Güler Cimete: “Klinik uygulamaları kaçırmamalılar”

Ebelik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Güler Cimete ilk olarak Ebelik bölümü hakkında öğrencilere ve ailelere bilgilendirmelerde bulundu. 

Cimete; “Birinci sınıfta öğrenciler derslikteki derslerle hem mesleği hem de insanı tanımaya başlıyorlar, çünkü insana hizmet vereceğiz. Doğal olarak önce insanı tanımaları gerekiyor. İkinci sınıfa geldikleri zaman bu defa meslekleriyle ilgili dersleri öğrenmeye başlayacaklar. Dahiliye, cerrahi hastalıklarının yanı sıra esas meslekleriyle ilgili sağlıklı bir gebe için ebelik bakımını öğrenmeye başlayacaklar. Yani ebelik mesleğine ikinci sınıfta girmeye başlayacaklar. ‘Sağlıklı bir gebeye ebeler nasıl bakım verirler? Neler yaparlar?’ konusunu hem derslikte hem de laboratuvarda öğrenecekler. Gelecek yıl da hastanelere klinik uygulamalar için gitmeye başlayacaklar. İkinci sınıfta sağlıklı ve problemli gebeliklere bakım vererek bilgi becerilerini kazanmış olacaklar. Üçüncü sınıfa geldiklerinde ise yine bazı destekleyici derslerle birlikte temel ebelikle ilgili ders olarak sağlıklı bir doğum ya da riskli olanlarda ise riskli gebelikte doğum dersleri alarak doğum bilgi ve becerilerini geliştirmeye devam edecekler. Tam o sırada yeni doğan bebekli çocuk dersi alacaklar. Klinik uygulamalar için hem doğum uygulaması hem de çocuk uygulamaları için hastanelere çıkacaklar. Dördüncü sınıfa geldikleri zaman ‘İntörn’ diyoruz biz onlara, artık temel bilgi becerileri kazanmış oluyorlar. Biraz daha bağımsız çalışabilmeleri gerekiyor. Hem gebelik hem de doğumla ilgili öğrendikleri kapsamlı bilgileri daha derinlemesine öğreniyorlar. Dördüncü sınıf biraz daha bilgili, becerili, deneyimli oldukları ve kliniklerde çok aktif öğrenmeye katıldıkları bir yıl olmuş olacak. Bizim öğrencilerden beklentilerimiz kesinlikle teorik derslerine katılmaları, laboratuvarları kaçırmamaları ve klinik uygulamaları kaçırmamaları yönünde.” dedi.

Dr. Öğr. Üyesi Tuğba Yılmaz Esencan: “Doğum becerilerinin gelişmesi konusunda öğrencilerimizin yanındayım”

Dr. Öğr. Üyesi Tuğba Yılmaz Esencan, doğum dersi için öğrencilerin yaşadıkları heyecandan bahsetti. Esencan; “Ebelik 3’üncü sınıfların doğum dersine giriyorum. Aynı zamanda doğum dersleri uygulamalarına da... Doğum becerilerinin gelişmesi konusunda öğrencilerimizin yanındayım. Doğum dersi ebelik öğrencilerinin en heyecanlandığı derslerden biri. Özellikle bazı öğrencilerimiz için bu dersi iple çeken, bekleyen hatta birinci sınıftan başlayarak doğum dersi nasıl olacak, doğumda neler oluyor heyecanı ve merakıyla geliyorlar. Bu yüzden öğrencilerimle birlikte bu yolda bu heyecanla ilerliyoruz.” şeklinde konuştu.

Dr. Öğr. Üyesi Ayça Demir Yıldırım: “Öğrencilerimizi her anlamda geliştirmeye çalışıyoruz”

Dr. Öğr. Üyesi Ayça Demir Yıldırım öğrencilerin el becerilerini aynı zamanda sosyal ve iletişim becerilerini de geliştirmeye çalıştıklarından bahsetti. Yıldırım; “Öğrencilerimizi sadece teknik anlamda değil, her anlamda geliştirmeye çalışıyoruz. El becerilerini, sosyal ve iletişim becerilerini geliştirmeye çalışıyoruz. Çocuklarınızla ne kadar gurur duysanız az diyebilirim çünkü mezun olduklarında hepsi birer toplum sağlıkçısı olacaklar. Bu toplumun sağlığını yükseltmek için ellerinden geleni yapacak donanımla geliştirmeye çalışıyoruz. Üsküdar Üniversitesi Ebelik bölümünde her bir öğrenci aynı zamanda kadın hakları savunucusu. Pandemi sürecinde ebeler çok fazla rol aldılar, bu yüzden sizin çocuklarınız bu durumlarda toplumun sağlığı açısından sahada çalışanlar olacaklar.” ifadelerini kullandı.  

Dr. Öğr. Üyesi Günay Arslan: “İleride çok iyi meslektaşlarımız olacaklarına inanıyorum”

Dr. Öğr. Üyesi Günay Arslan, öğrencilerle düşüncelerini paylaştı. Arslan; “Güler hocamın söylediklerini öğrencilerimiz dikkate alırlarsa ileride çok iyi meslektaşlarımız olacaklarına inanıyorum. Gerçekten çok iyi bir üniversitede çok iyi bir bölüm okuyorlar. Bu yönüyle çok şanslılar. Sizlerin hepsi çok kıymetli bizim için.” dedi.

Dr. Öğr. Üyesi Arzu Akdemir: “Hastanelerden teşekkür alıyoruz”

Dr. Öğr. Üyesi Arzu Akdemir, ebelik bölümü öğrencilerinden bahsetti. Akdemir; “Dördüncü sınıf öğrencilerimiz haftanın üç günü klinik uygulamaya çıkıyorlar ve o klinik uygulamalarında diğer hocalarımız gibi hastanelerde onlara eşlik ediyorum. Dördüncü sınıflar birkaç ay sonra meslektaşlarımız olacaklar. Birinci sınıftan bellidir hem teorik hem pratik derslerin meyvelerini yiyecekleri bir dönem. Klinik uygulamalarda da aldıkları meyveyi yediklerini görüyoruz. Özellikle üniversite olarak farklı hastanelerde staj yaptırıyoruz. Hastanelerden teşekkür alıyoruz, o yüzden hepsi çok kıymetli.” şeklinde konuştu. 

Toplantı, velilerin merak ettiği soruların cevaplanmasının ardından sona erdi. 

 
 

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)