Kişisel gelişim önerileri ve sağlıkta kariyer yolculuğu konuşuldu

Haber ile ilişkili SDG etiketleri

DOI : https://doi.org/10.32739/uha.id.43515

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu İlk ve Acil Yardım Programı ‘Kişisel Gelişim Önerileri Ve Sağlıkta Kariyer Yolculuğu’ adlı etkinlik düzenledi. Etkinliğe Paramedik Anıl Can Gürgen konuk oldu. Öğrencilerin tam donanımlı şekilde mezun olmalarına özen göstermeleri gerektiğine dikkat çeken Gürgen, kendini gerçekleştirme anlamında adım atan insanların üslubunun da diri olduğuna dikkat çekti. 

Çarşı Yerleşke Emirnebi 2 Konferans salonunda gerçekleşen etkinliğe öğrencilerin ilgisi yoğun oldu. Etkinliğin moderatörlüğünü ise İlk ve Acil Yardım Program Başkanı Öğr. Gör. Ayşe Bağlı yaptı.

“Tam donanımlı şekilde mezun olmaya özen göstermemiz gerekiyor”

İlk yardım sertifikasının önemine değinen Paramedik Anıl Can Gürgen; “Hangi sağlık hizmetleri meslek yüksekokulu veya sağlık yüksekokulu mezunu olursak olalım, bize hayatımız boyunca lazım olabilecek bir sertifika var, o da ilk yardım sertifikasıdır. Sonra ise ilk yardım eğitmenliği sertifikası. Hangi branştan mezun olursak olalım, atandığımız gibi eğitime başlayacak diye bir genelge ve kural yok. Sizin atandığınız ile sizin kendi branşınıza uygun eğitmen var ise veya ona göre ekipman var ise siz eğitimi almışsınız. Mezun olmadan önce tam donanımlı şekilde mezun olmaya özen göstermemiz gerekiyor. Her uygulamayı mutlaka yapmalıyız. Girişimci olmak, girişken olmak, etkili, güzel konuşmak, bir haksızlığa maruz kaldığınızda bunu güzel bir üslupla mutlaka dile getirmek, altta kalmamak, üslup, sunacağınız CV bunlar hayatınızın her aşamasında oldukça önemlidir.” şeklinde konuştu.

“Sizi en iyi tanıyanlardan tavsiye alın”

Meslek hayatına atılmadan önce ve sonrasında, hayatın her aşamasında kişinin nelere yatkın olduğunu bilmesi gerektiğini vurgulayan Gürgen; “Şu çok önemlidir; ‘Benim nelere yatkınlığım var, neleri başarabilirim, nelerin üstesinden gelebilirim, hangi konularda el becerilerim çok fazla, kendimi nasıl daha fazla geliştirebilirim, kendi potansiyelimin farkında mıyım?’ İlk sorular bunlar. İnsan kendini en iyi şekilde nasıl geliştirir? Hayatımın tüm aşamasında kendime bir ilke geliştirdim. Dışarıdan direkt sonuca bakarak konuşanlar çok fazla oldu ama benim bizzat yakın arkadaşım vardı, çektiğim her sıkıntılı süreci biliyordu, yakın şahit olmuştu. Onun söylediği tavsiyeler benim için daha kıymetli. Çünkü benim yaşadığım zaman diliminde sürecin hep bir parçası. Hep beni yakından takip etti. Hiç sonuca odaklanmadı. Bu yüzden sizi en iyi tanıyanlardan tavsiye alın.” ifadelerini kullandı.  

“Amacımız insan hayatını kurtarmak”

Kişinin hayatı boyunca yaptığı işte mutlu olması gerektiğini belirten Paramedik Anıl Can Gürgen; “Mesleki gelişimde ve akademik kariyerde amacımız insan hayatını kurtarmaktır.  Bunu kendi ailemiz ve yakınımız olarak da düşünebiliriz, dolayısıyla en ufak bir hataya tahammül olmadığı için ‘Mesleki anlamda kendimi nasıl geliştirebilirim ve bunu bilimsel araştırmalara nasıl dökebilirim?’, bilime nasıl katkı sunabileceğim temel prensibimdi. Ne iş yaparsak yapalım, hayatımız boyunca yaptığımız işte mutlu olmak çok önemli. Sevmediğimiz, yapmak istemediğimiz bir işi yaparsak bu bizi hayatımız boyunca mutsuz hissettirir.” dedi. 

“Üslup insanın aynasıdır”

Başka kültürler tanımanın kendi yaşadığımız ve içinde doğduğumuz kültüre farklı perspektiften bakmamızı sağladığını belirten Gürgen; “Bu durumda daha hoşgörülü, daha ılımlı bir insan haline dönüşürüz. Bu bize davranışlarda da yansır. Üslubun önemine değinmek istiyorum. Hastaneler, ambulanslar, acil servisler, yoğun bakımlar tüm sağlık hizmetlerinde önemli. Kendi meslektaşlarımdan maalesef eleştirmek istediklerim var. Çok sert, çok kaba bir üslup, hiçbir şekilde üslubunu törpülememiş ama zamanında belirli bir puanı alarak atanmış. Ben şu düşüncedeyim kendine gerçekten bir şeyler katan, kendini gerçekleştirme anlamında adım atan insanların üslubu da diri olur. Çünkü üsluba mutlaka yansır. Maalesef sert üslupları olduğu için bazen gereksiz polemikler yaşanabilir. Bu da yanlış anlaşılmaya sebep olabilir. Ben üslup insanın aynasıdır diyorum.” şeklinde konuştu. 

“Beden dilinde psikolojik durumları içeren bir belirti var”

Beden dilinin önemine değinen Gürgen; “Bize bir diksiyon kadar lazım olabilecek bir şey var o da beden dili. Çünkü ben gergin de olsam, stresli de olsam veya suçlu profili de olabilirim, bu konuda ne kadar profesyonellik gösterirsem göstereyim beden dilinde mutlaka psikolojik durumları içeren bir belirti var. Önemli olan onu analiz edebilmek veya bir arkadaşınızın size yalan söyleyip söylemediğini analizle tespit edebiliriz. Yüzde yüz güvenilir değil ama bazı ipuçları da çok önemli, çok belirli.” dedi.

“Bu hediyeyi mutlaka bulmalısınız”

Öğrencilere öğütlerde bulunan Gürgen; “Yaşamın iyi insan ilişkileri kurup onu geliştirmeyi, iş birliği yapıp topluma ve bilime katkı sunan insanlara bir gün mutlaka hediyesi vardır.  Er ya da geç hayatınızın herhangi bir aşamasında bu hediyeyi mutlaka bulmalısınız.” ifadelerini kullandı.
Etkinlik soru-cevap yapılmasının ardından sona erdi.
 

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)