İSG’de Senaryolar bize ne öğretiyor?

Haber ile ilişkili SDG etiketleri

DOI : https://doi.org/10.32739/uha.id.43510

Üsküdar Üniversitesi İş Güvenliği, İş Sağlığı ile Çevre Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÜSGÜMER)'nin düzenlediği 1 Konu 1 Konuk etkinliğinin 63. Dönem oturumu gerçekleştirildi. Programa konuk olarak Senaryo Bazlı İSG Eğitimi Kurucusu Opr. Dr. Uçar Çallı katılım sağladı. Çevrimiçi gerçekleştirilen etkinlikte Dr. Çallı, ‘Sürdürülebilir İş Sağlığı Güvenliği Eğitimi’ gerçekleştirdi.

Üsküdar Üniversitesi ile çalışmaktan inanılmaz gurur duyduğundan bahseden Opr. Dr. Uçar Çallı öğrencilere önemli paylaşımlarda bulundu. Etkinliğe ise yoğun ilgi oldu. 

Opr. Dr. Uçar Çallı: “Sahadan gelen insanlarla anlaşmak daha kolay”

Sahada yaşadığı deneyimlerden bahseden Senaryo Bazlı İSG Eğitimi Kurucusu Opr. Dr. Uçar Çallı; “Ben sahanın içinden geldiğim için sahadaki olayları bilgiyle birleştirmek lazım. Rüştü hoca ve ekibine bu yüzden çok minnettarım. Akademisyenler ama hepsi sahadan gelmiş kişiler. Sahadan gelen insanlarla anlaşmak daha kolay. Bu insanlar akademisyen ise zaten akademik yönden de yardımcı olurlar. O yüzden Üsküdar Üniversitesi ile çalışmaktan inanılmaz gurur duyuyorum.” şeklinde konuştu.

Bir bilgiyle can kurtarmak en büyük ibadetlerden bir tanesi…

Dubai’de aldığı senaryo bazlı eğitimi Türkiye’ye getiren Opr. Dr. Uçar Çallı; “İlk başta Rüştü hocaya böyle bir proje olduğunu anlattım. Şu ana kadar bizde İSG araştırmalarında üç bine yakın senaryo olmuş durumda. Bu senaryolar bize ne öğretiyor? Bize bilgi veriyor, tecrübe öğretiyor. Her gün whatsapp uygulaması üzerinden yayınlar yapmaktayız. Bu yayınlarda olan verileri İSG Haber topluyor. Ben de her gün iş kazalarını bilimsel verilerle senaryo haline getiriyorum ve yayınlıyorum. İSG’de bir sürü meslek sağlığı hakkında kitaplar yazılır ama bunları hiç kimse okumaz. Akademisyenlerin yaptığı yayınları da kimse okumaz. Benim öyle bir şey yapmam lazım ki bunu hikâye, senaryo gibi anlatmam lazım. Uluslararası bilgileri katmamız lazım. Biz şu an onu yapıyoruz. Bu metotlarımı, senaryolarımı bir şekilde bu ülkeye nasıl sunabilirim, nasıl bir faydam olabilir diye düşündüm. Benim için bir bilgiyle can kurtarmak en büyük ibadetlerden bir tanesi. Dört yılda hacim olarak bu noktaya geldik. Yayınlayamadığımız, paylaşamadığımız sürece benimle beraber gidecek gibi gözüküyor. Bu isteyeceğimiz son şeydir.” dedi.

Etkinlik katılımcıların sorularının cevaplandırılmasının ardından sonra erdi.
 

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)