‘Her Yönüyle Çocuk Sağlığı Kongresi’nde önemli isimler bir araya geldi…

Haber ile ilişkili SDG etiketleri

DOI : https://doi.org/10.32739/uha.id.43152

Üsküdar Üniversitesi Üsküdar Bilimsel Araştırma Topluluğu (ÜSKÜBAT) tarafından Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı önderliğinde “Her Yönüyle Kongre: Çocuk Sağlığı” programı gerçekleştirildi. Farklı üniversitelerden gelen akademisyenler ve uzman hekimlerin katıldığı sempozyumda her yönüyle çocuk sağlığı konuşuldu.

Üsküdar Üniversitesi Bilimsel Araştırma Topluluğunun düzenlediği kongre Sağlık Bilimleri Fakültesi İbni Sina Oditoryumunda gerçekleşti. 

İki gün süren kongrenin ilk gününde Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haydar Sur, ‘Halk Sağlığının Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Boyutu’ başlıklı konuşmasını gerçekleştirdi. 

Prof. Dr. Haydar Sur: “Çocuğa yatırım yapmamız lazım”

Çocuk sağlığının önemini vurgulayan ve çocukluk çağlarını anlatan Prof. Dr. Haydar Sur; “Çocuk sağlığı çok önemlidir. Doğumdan on sekizinci yaş gününe kadar insanın geçirdiği ömür evresine çocukluk denir. Bu on sekiz yıllık dilimi insan vücudu ve ruhu, zihni açısından gelişim sürecini değerlendirmemizde bazı alt periyotlara ayırmak mümkündür. Bebeklik, oyun çocukluğu, okul çocukluğu ve ergenlik dönemleri dört ana alt grubu olarak sınıflandırılır. Tıpta böyledir ama çok daha ayırıcı sınıflandırmalar vardır. Örneğin bebeklik dönemini on grupta inceleyebilirsiniz. Çocuklar yetişkinlerden farklıdır. Bu farkları bilirsek, hekimlik hayatımızda da ya da çocuk gelişimcisi olacaksak ya da ebe, hemşire olacaksak çocuğa yaklaşımımız yetişkine yaklaşımımızdan farklı olursa mesleğimizde daha etkili hale geliriz. Çocukluk döneminde sağlık yeterince gözetilmezse, düşe kalka büyüyor derseniz otuz, kırk yaşına gelince çocuk onun ceremesini çeker. Çocuğa yatırım yapmanız lazım.” dedi.

“Her ülkenin kendi gerçeklerine göre yaklaşmak lazım”

Sağlığa yapılan müdahalelerin ya da kötü sağlık koşullarının çok uzun zamana yayılabilecek etkileri olduğunun altını çizen Sur; “Bunu kısa dönemli olarak düşünmememiz lazım, halk sağlıkçıları bunu böyle görür. Halk sağlığı problemi sayma, saymama onlara ne gibi işlem yapma, yapmama toplumdan kültürden kültüre farklılık gösterir. Bazı kültürlerde hastalık sayılan şey bazı kültürlerde doğal sayılıyor. Her ülkenin kendi gerçeklerine göre yaklaşmak lazım. Çocukların bedenleri yetişkinlerden farklıdır. Mental durumları da farklıdır. Bu o kadar önemlidir ki sadece bu ikisi için bir sağlık mesleği ihdas edilmiştir. Toplum sağlığının en önemli gelecekteki belirleyicileri olan bugünün çocukları iyi geliştirilmesi, gelecekte sağlıklı nesillerin ortaya çıkması demektir. Çocukların hastalanma ihtimalleri daha yüksektir. Hastalananlarsa ciddi şekilde hastalanırlar. Çocukların yaralanmada, kendilerini koruma yetenekleri daha gelişmemiştir. Vücut ağırlığının kilogramı başına yetişkinlere göre daha fazla hava solurlar. Büyümeye ihtiyaçları vardır.” ifadelerini kullandı.

İki gün süren kongrenin ilk gününde; İstanbul Üniversitesi Prof. Dr. Bülent Bayraktar, ‘Çocuk Gelişiminde Spor’ adlı sunumunu, Memorial Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Prof. Dr. Rukiye Nurten Eken Ömeroğlu, ‘Akut Romatizmal Ateş’ adlı sunumunu, İstanbul Üniversitesi Prof. Dr. Erbuğ Keskin, ‘Kadın ve Erkek Sünneti’ adlı sunumunu, İstanbul Alerji Uzm. Dr. Gizem Atakul, ‘İnfant ve Çocuklarda Astım’ adlı sunumunu gerçekleştirdi.

Ardından Ankara Müjdegül Zayıfoğlu Karaca Kliniği ve Ankara Op. Dr. Meltem Aksu Kliniği ‘Cinsel Organ Gelişimi ve Anneden Bebeğe HPV Aktarımı’ başlıkları altında panel düzenlendi.

Prof. Dr. Murat Salim Tokaç ve Prof. Dr. Haydar Sur düzenlenen kongrede müzik dinletisi gerçekleştirdi. 

İstanbul Üniversitesi Prof. Dr. Nevzat Alkan ve İpek Biter Gündüz Avukatlık Bürosu Av. İpek Biter Gündüz ‘Adli Vakalarda Çocuk İhmal Ve İstismarı’ adlı söyleşi düzenlendi. Özel Cosmodent Ağız Ve Diş Sağlığı Polikliniği Dr. Nida Hüroğlu ‘Ağız ve Diş Bakımında Çocuğa Yaklaşım’ adlı sunumunu katılımcılarla paylaştı. Ardından okul dışında gerçekleşen sosyal programdan sonra kongrenin ilk günü sonlandı. 

Prof. Dr. Nurper Ülküer: “İlk 7 yaş çocuk gelişimi açısından çok önemli”

Kongrenin ikinci gününde ise Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nurper Ülküer, ‘Birincil Sağlık Sistemleri ve Erken Çocukluk Gelişiminde DSÖ Kriterleri’ adlı sunumunu gerçekleştirdi. Çocuk gelişiminin ciddi bir konu olduğuna ve çocuk gelişimcilerin yapmak istediği şeyin ebeveyn ile çocuk arasında güzel bir iletişim kurmak olduğuna dikkat çeken Ülküer; “Yapmak istediğimiz ebeveyn ile çocuk arasında güzel bir iletişim kurabilmek. Çocuk gelişimi ciddi bir konu. Güzel hikayeler anlatırız, çocuk gelişiminin önemini hep vurgularız ama giderek bu konu daha da ciddi ve bilimsel bir hüviyete büründü. Çocuğun bütüncül gelişimi dediğimiz zaman tüm çocukların mümkün olan en üst düzeyde fiziksel olarak sağlıklı, zihinsel olarak uyanık, sosyal olarak yetkin, duygusal olarak pozitif ve öğrenebilen, yaşamdaki en iyi başlangıcı yapma hakkı vardır. Bütün bu özellikleri bir araya getiren bir gelişim sürecinden bahsediyoruz. İlk 7 yaş çocuk gelişimi açısından çok önemli. Olumsuz yaşantılar, travmalar beyinde önemli bir etki yaratıyor. Stres beyin gelişimini ve beyindeki sinaps gelişimini etkiliyor. Genelde 3 çeşit stres vardır, birisi normal stres yani yararlı stres. Sınav stresi yararlı bir strestir o stresi duyacaksınız ki çalışacaksınız. İkinci stres katlanılabilir stres, beyin gelişimi ve hasar oluşumu açısından çok fazla etki yapmayabiliyor. Üçüncüsü ise toksik stres, çok uzun süre devam eden stresler toksik stresi oluşturuyor ve beyin gelişimini etkiliyor.” ifadelerini kullandı.

Ardından Medipol Üniversitesi Öğr. Gör. Uğur Tutkun ‘Ergen Ve Çocuklarda Masal Terapisi’ adlı sunumunu katılımcılarla paylaştı. Cerrahpaşa Üniversitesi Uzm. Dr. Hülya Bingöl Çağlayan ‘DEHB Ve Tedavisi’ adlı sunumunu, Elit İstanbul Tıp Merkezi Uzm. Dr. Murat Palabıyık ‘Çocukluk Dönemi Aşıları Ve Bağışıklama’ başlığında sunumlarını gerçekleştirdi.  
Program kapsamında Medical Park Hastanesi Prof. İrfan Serdar Arda ‘İnmemiş Testis’, Memorial Hastanesi Doç. Dr. Elif Söbü ‘Çocuklarda Diyabet’, Prof. Dr. Ahmet Akçay ise ‘Çocuklarda Besin Alerjisi’ başlıklı sunumunu katılımcılarla paylaştı.

Soru-cevap ve plaket takdiminin ardından toplu fotoğraf çekimi gerçekleştirildi. Daha sonra konuşmacılar ve katılımcılar, öğrencilerin açtığı fuar alanı ziyaret etti. Öğrencilerin yapmış olduğu çalışmalar yoğun beğeni topladı. 

Sempozyum kapsamında farklı konularda workshoplar da düzenlendi. 

Workshoplarda çeşitli oyunlar oynandı, yarışmalar yapıldı ve katılımcılar dolu dolu bir workshop geçirdi.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)