Radyasyon ve radyasyondan korunma yolları her yönüyle konuşuldu…

Haber ile ilişkili SDG etiketleri

DOI : https://doi.org/10.32739/uha.id.42813

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO) tarafından çevrimiçi olarak düzenlenen ‘8 Kasım Dünya Radyoloji Günü’ etkinliğinde radyasyonla ilgili doğru bilinen yanlışlar ele alındı. SHMYO Tıbbi Görüntüleme Teknikleri bölümünde eğitim gören öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirilen etkinlikte, radyasyondan korunma yolları ve doğru bilinen yanlışlar kapsamlı bir şekilde anlatıldı.

Etkinliğin moderatörlüğünü SHMYO Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Program Başkanı Öğr. Gör. Elif Ebru Altunsoy Güçlü ve Biyomedikal Cihaz Teknolojisi Programından Öğr. Gör. Aybike Pirol Elmas üstlendi. 

Etkinliğe konuk olarak ise Kimya Yüksek Mühendisi, Radyasyon Güvenliği Danışmanı Salih Şimşek ile Radyoloji Teknikeri Öğr. Gör. Sevda Karaçayır katıldı.

“İyi korunursanız çok daha az radyasyona maruz kalırsınız”

Radyasyondan korunmak için her alanda başka bir eğitim verilebileceğini belirten Radyasyon Güvenliği Uzm. Salih Şimşek; “Öğrenci arkadaşlarım sahadaki yanlış bilgilerle aklını karıştırmasın çünkü sahada radyasyondan korunmak için yanlış algılar, bilgiler var maalesef. Cep telefonun kanser yaptığı söylenir ama yapmadığına dair daha fazla araştırma var. Güneş daha zararlı… UV- C ışınları tehlikeli. Bunlar sterilizasyonda kullanılıyor. Doğal ve yapay radyasyonlar var. Biz yapay olanları kullanıyoruz. Güneş ışığı, solunum yoluyla maruz kaldığımız doğal radyasyonlar var. Bunlara dünyadaki herkes maruz kalıyor. İyi korunursanız çok daha az radyasyona maruz kalırsınız. Bu detaylı ve hassas bir konu. Nerede, nasıl korunmanız gerektiğini bilmelisiniz.” dedi. 

“Zırhlama radyasyondan korunmak için en iyi yollardan…”

Radyasyondan korunma yolları hakkında bilgi veren Şimşek; “Zırhlama, radyasyondan korunmak için en iyi yollardan, radyoloji, anjiyo odaları bunlar zırhlanmış yerler. Cihazların bulunduğu sizin olduğunuz yerler zırhlanmış odalardır. Mesafe korunmak için çok fark etmediğiniz ama önemli bir korunma yoludur. Ayrıca radyoloji teknikerleri şunu bilmelidir ki zırhlanmış odalar 6 ayda, senede bir ölçümlenmelidir. Standartlara uygun bir yerde çalışan arkadaşlar korkmasınlar, sadece 6 ayda bir zırhlanan odaların kontrol edilmesi gerekir.” şeklinde konuştu.

“Bizim için her zaman hastanın güvenliği önemlidir.”

Çalıştığı cihazı tanıyan, hastaya ve hastalığa göre çekim parametrelerini ayarlayan, çalışan ve hasta güvenliği açısından gerekli tedbirleri alan teknisyenler radyoloji doktorlarının da en yakın çalışma arkadaşları olduğunu vurgulayan Radyoloji Teknikeri Sevda Karaçayır ise hasta güvenliğine dikkat çekti. Karaçayır; “Bizim için her zaman hastanın güvenliği önemlidir. Ülkemizde kullanılan cihazlarda minimum ışın vermekle maksimum görüntü almaya çalışırız. Solunum gerektiren işlemlerde hastanın bulunduğu yerde işlem yapmak önemlidir. Teknikerler hastalarla tamamen temas halinde olduğu için kişisel hijyenlerine dikkat etmek durumundalar.” diyerek hastanın güvenliği konusuna dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Zoom üzerinden gerçekleşen etkinlik katılımcıların sorularının cevaplandırılmasının ardından sona erdi.
 

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)