1 Konu 1 Konuk etkinliğinde ‘mobbing’ ele alındı

Haber ile ilişkili SDG etiketleri

DOI : https://doi.org/10.32739/uha.id.42692

Üsküdar Üniversitesi İş Güvenliği, İş Sağlığı ile Çevre Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÜSGÜMER)'nin düzenlediği 1 Konu 1 Konuk etkinliğinin 62. Dönem oturumu gerçekleştirildi. Programa konuk olarak İnsan, Kültür ve Değişim Yönetimi Danışmanı Lerzan Erkan katılım sağladı. 

Online gerçekleştirilen etkinlikte İnsan, Kültür ve Değişim Yönetimi Danışmanı Lerzan Erkan “Mobbing’i (Psikolojik Taciz) Yönetmek” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. 

“Yetkililer net bilgiye sahip olmalıdır”

Mobbing unsurları konusunda bilgilendirmelerde bulunan Erkan; “Mobbing birkaç kişi tarafından bir kişiye sistematik, planlı bir şekilde düşmanca bir iletişim yöneltmesi, bir ya da birkaç kişinin planlayarak diğer kişiye işten ayrılması niyetini güderek davranışlar sergilemesidir. Mobbing unsurlarına örnek verecek olursak sistematik halde ilerlemesi, uzun süredir devam ediyor olması, iş yerinde gerçekleşmesi örneklerini verebiliriz. Bu bağlamda iş yerinde mobbing unsurları ortaya çıktığında yetkililer net bilgiye sahip olmalıdır. Mobbingi önlemek için bu yöndeki iddiaların araştırılması, soruşturulmasında gizliliğin korunmasına dikkat edilmelidir.” ifadelerini kullandı. 

“ALO 170 verileri önem taşıyor”

ALO 170 verilerine dikkat çeken ve ALO 170 verilerinin oldukça önem taşıdığından bahseden Lerzan Erkan; “Yaklaşık 100 bin başvurudan %5’i şikâyete dönüşmüş, %95’ine ise psikolojik destek sağlanmıştır. Özel sektörden başvuranların oranı ise %81 olarak verilere yansımıştır. ALO 170 verileri bu bağlamda oldukça önem taşıyor.” dedi. 

“Şahıs iddiasını ispatlamakla yükümlüdür”

İspatın önemliliğine vurgu yapan Lerzan Akın: “Mobbingin ispatı hususunda mobbinge uğradığını iddia eden şahıs iddiasını ispatlamakla yükümlüdür. Hukuki açıdan elimizdeki kanıtların niteliği önem taşıyor. Bunlar neler olabilir diye söylemek gerekirse, mobbinge ilişkin her türlü konunun yazışma olarak elinizde bulunmasıdır. Kişi mobbinge uğradığını kanıtlayacak yazışma, not, mesaj, e-posta gibi belgeleri saklamalı ve eğer bu davranışlar süregeliyorsa benim önerim bu davranışların tüm detaylarıyla yazılması yönündedir. Hukuki anlamda çalışanın elinde hiçbir yazılı kanıt veya gönderilen bir mesaj bulunmuyorsa, sözlü bir şekilde bu mobbing ilerliyorsa son çare olarak ses kaydı almaya hukuki anlamda izin vardır. Mobbing’e uğradığını kanıtlayacak yazışma, not, mesaj e-posta gibi belgeler saklanmalıdır.” şeklinde konuştu. 
Online gerçekleştirilen etkinlik katılımcıların sorularının cevaplandırılmasının ardından sonra erdi.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)