Bir Konu Bir Konuk’ta İlkyardım ve Yangın Güvenliği konuşuldu


Üsküdar Üniversitesi İş Güvenliği, İş Sağlığı ve Çevre Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezinin düzenlediği 1 Konu 1 Konuk programının 19. oturumu gerçekleştirildi. Programın konukları Limak İth. İhr. San. Tic. Ltd. Şti. Genel Müdürü Cengiz Vurtak ve Kıvanç Kimya San. Ve Tic. Aş. Kurumsal Müşteri temsilcisi Ali Şancı oldu.



Merkez Yerleşke Nermin Tarhan Konferans Salonunda gerçekleştirilen etkinlikte Makine mühendisi Cengiz Vurtak “Türkiye’deki ve dünyadaki iş yeri ilk yardım setleri ve özellikleri” başlıklı sunumunu gerçekleştirirken, Tekstil Mühendisi Ali Şancı ise “Yangın güvenliği için kullanılan alev almaz kıyafetler ve ekipmanlar” konulu sunumuyla katılımcılara önemli bilgiler aktardı.



“Bir işyeri sahibiyseniz çok fazla riske de sahipsiniz” 

Konuşmasının başlangıcında ilkyardım kuruluşu olan Kızılay’ın tarihçesine inen Cengiz Vurtak, günümüze kadar süregelen ilkyardım koşulları hakkında katılımcılara bilgiler verdi.

Sonrasında iş yerinde ilkyardım konusuna değinen Vurtak, İş Sağlığı ve Güvenliği kanununu örnek göstererek “Bir iş yeri sahibiyseniz çok fazla riske de sahipsiniz. İstediğiniz önlemi alın, kaza geliyorum demiyor. İdari para cezalarının yanı sıra karşınıza çıkabilecek tazminat davaları da var. Bu sebeple ilkyardım konusu ve iş sağlığı ve güvenliği konusu çok önemli” ifadelerini kullandı.

“Avrupa’da yönetmeliği olmayan tek ülke Türkiye”

Konuşmasının devamında iş yerinde ilk yardım seti yönetmelikleri konusuna değinen Vurtak, “Avrupa’da yönetmeliği olmayan tek ülke Türkiye. Yönetmeliklerde sadece revir yönetmeliği var” şeklinde konuştu.



“Yanmaz kıyafet diye bir şey yoktur”

Tekstil Mühendisi Ali Şancı ise etkinliğin devamında  “Yangın güvenliği için kullanılan alev almaz kıyafetler ve ekipmanlar” konulu sunumunu gerçekleştirdi. Şancı, günümüzde doğru bilinen yanlışlar başlığı altında yaptığı açıklamada “Yanmaz kıyafet diye bir şey yoktur. Dünyada yanmayan bir şey yoktur. Bizler alev almaz kıyafet satıyoruz. Yanmamak ayrı bir şey, alev almamak ayrı bir şey” ifadelerine yer verdi.

“Yanık statik bir olay değildir”

Şancı, konuşmasının devamında yanıklar, yanık dereceleri, yanıkları önlemek konularına dikkat çekerek sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Yanık statik bir olay değildir. Her yanık 1’inci derecedendir. Yanıklar ilkyardım yapılma şekline göre 2’nci ve 3’üncü dereceye ilerler” dedi.



Soru cevap bölümün ardından İş Sağlığı ve Güvenliği Bölüm Başkanı Dr. Öğrt. Üyesi Rüştü Uçan tarafından konuşmacılara plaket takdim edildi.

Toplu hatıra fotoğrafı çekimiyle etkinlik sona erdi.
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)