Üsküdar Üniversitesi Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü Azerbaycan’a davet edildi



Azerbaycan Parlamentosu Üyesi Ganire Paşayeva, Bakü’de çeşitli Üniversitelerle işbirliği geliştirmek üzere Üsküdar Üniversitesi Rektör Danışmanı Cemalnur Sargut’u ve heyetini 5-8 Mayıs 2019 tarihlerinde Bakü’ye davet etti. Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Elif Erhan, Kerim Vakfı adına Kerim Güç ve Belgin Batum’un da bulunduğu davette Cemalnur Sargut tasavvufun ülkelerin birbirini anlaması ve birlikte yaşaması konusunda global bir lisan olduğunu söyledi.

Üsküdar Üniversitesi heyeti Bakü ziyaretinin ilk gününde, Azerbaycan İlahiyat Enstitüsü Rektörü Prof. Ceyhun Memmedov ile görüşerek, karşılıklı bilgi ve görüş alışverişinde bulundu. Görüşmelerde, her iki ülkenin dilinin Türkçe olması, ortak kültürel değerler ve gelişen işbirlikleri çerçevesinde geliştirilecek imkânlar üzerinde duruldu. Özellikle, tasavvuf alanında eğitimlerini sürdürmek üzere İlahiyat Enstitüsünden, Üsküdar Üniversitesine öğrenci gönderilmesi konusu değerlendirildi.

Kendi din adamlarını ülkesinde yetiştirmeyi amaçlayan Azerbaycan yönetimi, din eğitimi veren kurumlarını tek bir üniversite altında birleştirerek 2016 yılında Azerbaycan İlahiyat Enstitüsü’nü kurdu. Üniversite statüsündeki Enstitü, Din Adamı ve Din Bilimleri Uzmanı olmak üzere iki farklı lisans diploması veriyor.



Cemalnur Sargut konferans verdi

İlahiyat Üniversitesinde öğrencilere bir konferans veren Cemalnur Sargut, Azerbaycan’nın birçok işgal ve yıkıma rağmen milli ve dini kimliğini, kendi edebi kültürünün barındırdığı tasavvufi neşve ve diline sahip çıkmak suretiyle muhafaza ifade ettiğini ifade etti. Bu kültürün temel öğeleri olarak, Azerbaycan coğrafyasında doğmuş, ülkemizde de yakinen bilinen Fuzûlî, Nizâmî-i Gencevî, Nesîmî, Seyyid Yahyâ-yı Şirvâni el-Bâkûvi gibi manevi şahsiyetlerin önemini vurguladı. Sargut toplantı sonunda, öğrencilerin sorularını cevapladı ve Azeri Türkçesiyle yayınlanan Can-ı Candır (Hz. Muhammed Mustafa) adlı eserini dinleyiciler için imzaladı.

Sargut: “Tasavvuf, global bir lisan”

Temaslarına Azerbaycan’ın en eski akademik kurumlarından Azerbaycan İlimler Akademisi Edebiyat Enstitüsü ile devam eden heyet, Prof. Aygün Bağırlı ve Akademi öğretim üyeleri ile görüşerek Üsküdar Üniversitesi hakkında bilgiler verdi ve tasavvufun İslam’ın anlatılması ve anlaşılmasındaki önemi üzerinde durdu. Cemalnur Sargut’un tasavvufun ülkelerin birbirini anlaması ve birlikte yaşaması konusunda global bir lisan olduğu konusundaki görüşlerini ifade ettiği toplantıda ortak çalışma imkânları konuşuldu.

Nesîmî konulu bir panel düzenlenecek…

Dini Kurumlardan Sorumlu Devlet Komitesi Başkanı Mübariz Kurbanlı ile yapılan görüşme ile üniversiteler arasında geliştirilecek işbirliklerine ilişkin destek sözü alındı. Azerbaycan İlahiyat Enstitüsü, bakanlık düzeyinde bir kurum olan söz konusu başkanlığa bağlı olup, Başkan Kurbanlı din eğitimi konusunda Türkiye’yi model aldıklarını, ilgili üniversitenin açılışının Diyanet İşleri eski Başkanı Prof. Dr. Tayyar Altıkulaç tarafından gerçekleştirildiğini ifade etti. Öngörülen işbirliğinin ilk adımı olarak, Azerbaycan İlahiyat Enstitüsü Rektörü Prof. Ceyhun Memmedov ve Ganire Paşayeva’nın hazır bulunacağı bir heyetin, Üsküdar Üniversitesi Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü ile ortaklaşa olarak “Nesîmî” konulu bir panel düzenlemesi planlandı. Panelin, önümüzdeki Haziran ayında Üsküdar Üniversitesinde yapılması bekleniyor. Ayrıca, Kerim Vakfının Cumhurbaşkanlığı Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığıyla yürütmekte olduğu “Köklere Yolculuk” gençlik projesine Azerbaycan İlahiyat Enstitüsü öğrencilerinin dâhil edilmesi imkânı görüşüldü.

Cemalnur Sargut okurlarına kitaplarını da imzaladı

Heyet Başkanı Cemalnur Sargut, söz konusu temasların yanı sıra, Maarifetlendirme İçtimai Birliği Vakfı ve Ganire Paşayeva tarafından düzenlenen, şehit anneleri ve gazilerin davet edildiği toplu iftar programlarına katılarak konferanslar verdi. Uzun yıllardır Ermenistan ile Karabağ sınırında sürmekte olan savaşın ülke insanı üzerindeki etkilerini değerlendiren Sargut, şehit anneleri, yetimler ve gazilerle karşılıklı sohbetler etti. Cemalnur Sargut, Azebaycan’da daha önce yayınlanmış olan “Dinle” ve yeni yayınlanan “Can-ı Candır” başlıklı kitapların imza günlerine de katılarak sevenleriyle buluştu.



 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)