1 Konu 1 Konuk programının 17. Oturumu gerçekleştirildi



Üsküdar Üniversitesi, MESKA Vakfı ve İSGDER’in birlikte organize etmiş olduğu 1 Konu 1 Konuk programının 17. Oturumu gerçekleştirildi. OMRON Hareket Kontrol & Sürücü ve Robot Ürün Pazarlama Müdürü Yusuf Safran ve OMRON Makine Emniyet Uzmanı Mecnun Beycan öğrencilere önemli bilgiler paylaştı.

Robotların hareket kısmından bahseden Safran OMRON'un bir Japon fabrikası olup, İş Sağlığı ve Güvenliği mezunlarının çalıştığı yerlerdeki endüstriyel robotları üreten bir firma olduğunu belirterek, konunun öğrenciler için önemli olduğuna dikkat çekti.

“Neden kolaboratif robotlar?

Endüstrilerde artık seri üretim mantığının olup, tüketicinin talebine dayalı üretime dönüşmeye başlandığını belirten Safran, fabrikaların iş birlikçi anlamına gelen kolaboratif robotları tercih ettiğini söyledi. Çünkü bu robotların uygulamaya uygun tasarlanmış ve insanlar ile birlikte çalışmaya uygun özelliklere sahip robotlar olduğunu belirterek diğer robotlardan ayıran özelliklerinin; emniyet izlemeli durdurma, el ile kontrol, kuvvet ve güç sınırlama, hız ve bölge sınırlandırma olduğunu dile getirdi. Safkan, uygulamada kolaylık sağladığını dile getirerek, fabrikalarda ne kadar kolaboratif robotlar kullanılırsa kullanılsın risk değerlendirilmesi gerekliliğinin altını çizdi.



“Robot tek başına bir iş yapabilir mi?”

OMRON Makine Emniyet Uzmanı Mecnun Beycan ise hareket kısmı ardından robotun emniyet kısmından bahsetti. Robotu alıp kutudan çıkardığınız zaman kendi başına bir iş yapabilir mi? sorusuna en fazla bir yerden bir yere gitme veya çekme yapabilir diyerek cevap veren Beycan, robotun üzerine bir ekipman koymak gerektiğini ifade etti ve ekledi. “Hiçbir zaman analizsiz bir çalışma yapamazsınız. Siz küçük bir risk değerlendirmesi yaptığınız zaman genelde 3 tane soru soruyorsunuz; şiddet ölçüsü nedir? Frekansı nedir? Kazadan kaçınabilme olasılığı nedir?”

“Bu sektörde İngilizce çok önemli!”

Beycan, kolaboratif robotların teknik ve emniyet açılarından bahsettikten sonra, öğrencilere tavsiyelerde bulundu. Beycan; “İş Sağlığı ve Güvenliği uzmanı olacaksınız. Okuyacağınız ve kendinizi geliştireceğiniz çalışmaların %99'u İngilizce kaynak olacak. Çok fazla ekipman ve bilgi var. Bunları çok iyi bir şekilde anlayıp yorumlayıp uzman olarak çalıştığınız yere aktarmanız gerekiyor. Bu yüzden İngilizcenizi geliştirin. Bu çok önemli” dedi.




Sunum sonunda kolaboratif robotu öğrencilere tanıtıldı.

Soru cevap kısmı ardından İş Sağlığı ve Güvenliği Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan ve Dr. Öğr. Üyesi Müge Ensari Özay katılımcılara plaket takdim etti.





Konferans toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)