Üsküdar'da 1. Beslenme ve Diyetetik Zirvesi gerçekleştirildi
Beslenme ve Diyetetik Kulübünün düzenlediği 1.Beslenme ve Diyetetik Zirvesi katılımın yoğun olduğu bir programla Üsküdar Üniversitesinde gerçekleştirdi. Çok sayıda uzman isim zirvede önemli başlıkları ele aldı.
Çarşı yerleşke Emir Nebi 1 Salonundaki zirveye Prof. Dr. Halil Coşkun 'Obezite Cerrahisinde Doğru Bilinen Yanlışlar', Uzm. Dyt. Nil Yıldız 'Obezite Cerrahisi Öncesi ve Sonrası Beslenme', Uzm. Dyt. Orçun Kürüm 'Dayanıklılık Sporlarında Beslenme & Bir Diyetisyenin Girişimcilik Hikâyesi', Uzm. Dyt. Yunus Emre Bakırhan 'Nutrigenetik: Gen Analizine Uygun Beslenme, Dyt. Canan Aksoy' Tavuk Etinin Sağlıklı Beslenmedeki Yeri', Veteriner Hekim Erdal Elmas 'Tavuk Eti Yetiştiriciliği', Biyolog Dyt. Burçak Çubukçu 'Kanser & Beslenme', Dr. Dyt. Gizem Köse 'Yeme Farkındalığı' başlıklı sunumlarıyla katılım sağladı.
Bezmialem Üniversitesi Genel Cerrahi ABD öğretim üyesi olup aynı zamanda kurucusu olduğu BariatrikLab Obezite ve Metabolik Cerrahi Merkezinde çalışmalarına devam etmekte olan Prof. Dr. Halil Coşkun, ‘Obezite Cerrahisinde Doğru Bilinen Yanlışlar’ adlı sunumunu gerçekleştirdi. Coşkun, şu anda gündemde olan bariyaktik yani obezite cerrahisi hakkında bilgiler verdi.
“Obezite sadece beslenme kusuru, irade yetersizliği değil, hastalıktır”
Coşkun, obezitenin sadece beslenme kusuru, irade yetersizliği değil, hastalık olduğunu belirterek “Onları tedavi etmemiz lazım fakat genel anlamda obeziteye çözüm üretmek istiyorsak yapılması gereken şey obezitenin engellenmesidir. Bir hastalığı engelleyebilmek için hasta olmayan bireyler üzerinde çalışma yapmak lazım” dedi ve obez olmayan bireylere bu konuyla ilgili bilgilendirme çalışmaları yapılırsa obezliğin azalmasına sebebiyet vereceğini vurguladı.
“Obezitenin çok etkili bir tedavisi yok”
Obezitenin çok etkili bir tedavisi olmadığını, egzersiz, beslenme, davranış ve en sonra cerrahi tedavisi olduğunu söyleyen Coşkun, cerrahi tedavisinin çok arttığını belirtti. Bu yüzden obezite terimini kullanırken obeziteye tedavi etmek değil de obeziteye çözümlemek ifadesini kullanmanın daha doğru yaklaşım olacağını, öyle bir tedavinin ortada olmadığını söyledi.
“Gıda sektörüne denetim getirmek lazım”
Obeziteyi engellemek için gıda sektörüne denetim getirilmesi gerektiğini fakat ekonomi düşeceği için ülkelerin bunu yapmadığını belirten Coşkun, “Böyle olunca da bizler daha çok işlenmiş gıdalarla temas halinde kalıyoruz dolayısıyla obezite artıyor.” dedi. Sonrasında Cerrahi bir müdahale olan mide ameliyatlarının arttığını belirterek türlerini ve nasıl uygulandıklarını katılımcılara anlattı.
“Amacımız; her bir tükettiğim anıda ilk ısırıktaki tadı almak”
Diğer konuşmacıların ardından son olarak “Yeme Farkındalığı” konusu Dr. Dyt. Gizem Köse tarafından anlatıldı. Köse, yeme farkındalığı dediğimiz şeyin açlığın hissedilmesiyle beraber o anda durmak, düşünmek mümkünse bir nefes almak sonrasında harekete geçmek ile yediklerini farkında olarak yemek olduğunu söyledi. “Amacımız her bir tükettiğim anıda ilk ısırıktaki tadı almak” olduğunu belirten Köse, bu farkındalığın kilo almak istemeyenlere, diyabetlilere faydası olduğunu, bu sayede porsiyon küçültüp duygusal açlığını değil de biyolojik açlığını doyurduğunu söyledi.
“Sevmiyorsan yeme seviyorsan da tadını çıkar”
"Sevmiyorsan yeme seviyorsan da tadını çıkar” ana temalarının bu cümle olduğunu belirten Köse, diyet kelimesinin Türkçe karşılığının bir şeyin bedelini ödemek olduğunu söyleyerek bu kelime yerine yeme farkındalığının kullanılması gerektiğini dile getirdi. Çünkü insan ne kadar kısıtlanırsa o kadar çabuk ondan vazgeçtiğini ve eski yeme düzenine döneceğini bu yüzden insanların diyet yerine yeme farkındalığına başlamaları gerektiğini belirtti.
1. Beslenme ve Diyetetik Zirvesi konuşmacıları adına hatıra ormanına bir fidan dikildiği belirtilerek Doç. Dr. Mesut Karahan ile Dr. Dyt. Pınar Hamurcu Varol’un plaket takdimi ardından toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.
Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)