Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Dezavantajlılara yaklaşım ülkenin gelişmişliğinin göstergesi”


Üsküdar Üniversitesi Ergoterapi Öğrenci Kongresi’nin ilkini gerçekleştirdi. Alanında çok önemli isimlerin katıldığı kongrenin açılış konuşmasını yapan Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, dezavantajlı kişilere vurgu yaptı. Gelişmiş ve gelişmemiş olan ülkeleri ayıran en önemli faktörün dezavantajlı insanlara yaklaşım olduğunu kaydeden Tarhan, “Dezavantajlı insanları önemseyip onlarla ilgileniyorsa o ülke gelişmiştir.” ifadelerini kullandı.



Üsküdar Üniversitesi Merkez yerleşke Nermin Tarhan Konferans salonunda gerçekleşen 1. Ergoterapi Öğrenci Kongresi etkinliğinin açılış konuşmalarını ilkini Sağlık Bilimleri Fakültesi Ergoterapi Bölüm Temsilcisi Berkay Karpuz yaptı.

Kongreye farklı üniversitelerden çok sayıda akademisyen ve öğrencinin katılım sağladığı kongrede daha sonra Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şefik Dursun ve Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan kürsüye geldi.

Prof. Dr. Dursun: “Üsküdar Üniversitesi’nin eğitim anlayışı tamamen öğrenci odaklı”

Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şefik Dursun, 2019-2020 eğitim öğretim yılında öğrencilerini alacak olan tıp fakültesinden bahsetti. Dursun, açılacak olan tıp fakültesinin tam tematik bir üniversite olarak toplumumuza hizmet sunacak bireyler yetiştireceğini belirtti. Dursun; “Üsküdar Üniversitesi’nin eğitim anlayışı tamamen öğrenci odaklı. Mezun olduktan sonra gittiğiniz her yerde efendiliğinizle Üsküdar Üniversitesi’ni temsil edeceğinizi söylemek istiyorum. Bu ilk kongrenin hayırlı olmasını diliyor, başarılar diliyorum” diyerek güzel dileklerini sundu.



“Olumsuz duyguları satın almayın, her zaman olumluları cebinizde taşıyın.”

Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, ergoterapinin Türkiye’de çok fazla bilinmemesine rağmen kongreye farklı üniversitelerden hocaların gelmesi üzerine gururlandığını ifade etti. Gelişmiş ve gelişmemiş ülkeyi ayıran en önemli şeyin dezavantajlı insanlara yaklaşımı olduğunu vurgulayan Tarhan; “Dezavantajlı insanları önemseyip onlarla ilgileniyorsa o ülke gelişmiştir. Bir insanla karşılaşınca o insandaki üç şeye dikkat etmek gerekiyor. Özeline, özrüne ve kutsalına. Bir insanda bunlara dikkat etmez, önemsemezseniz o insanı kaybedersiniz” şeklinde konuştu. Tarhan, Ergoterapi öğrencilerine hastalarını severek ve empati kurarak iletişim kurmaları gerektiğini söyleyerek öğrencilere tavsiyelerde bulundu. Tarhan, “Hiçbir zaman olumsuz duyguları satın almayın, her zaman olumluları cebinizde taşıyın” dedi.



Açılış konuşmalarının ardından kongreye geçildi. İlk oturum; Bilgi Üniversitesi Ergoterapi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Deniz Demirci öncülüğünde gerçekleşti. Doç. Dr. Barış Yılmaz; Cerrah Gözüyle Ergoterapi, Uzm. Psk. Hüma M. Çokakoğlu; Onkolojide Ergoterapi Uygulamalarının Psikolojik Açıdan Önemi, Prof. Dr. Banu Kuran; Romatoid Artrit Rehabilitasyonu ve Ergoterapi, Uzm. Fzt. Emre Erden; Kurumsal Hastanelerde Ergoterapi Departmanının Yaygınlaşması konusunda sunum gerçekleştirdi.
Kongrenin ikinci oturumu ise Doç. Dr. Ergoterapist Ümit Uğurlu öncülüğünde gerçekleşti. Uğurlu;  Romatizmal Hastalıklarda Ergoterapi, Doç. Dr. Onur Noyan; Bağımlılık ve Ergoterapi, Ody. ve Kon. Boz. Uzm. Çiğdem Ergül; Çocuklarla Etkileşim ve iletişim Kurarken Bireysel Farklılıkların Etkisi, Dr. Fzt. Aymen Balıkçı; Nöromotor Bozukluklarda Ekolojik Perspektif konusunda sunum yaptı.



Bağımlılık seçim midir yoksa hastalık mıdır?

Konuşmasına katılımcılara, bağımlılığın seçim mi yoksa hastalık mı olduğunu sorarak başlayan Doç. Dr. Onur Noyan, ‘Bağımlılık ve Ergoterapi’ başlıklı sunumunda önemli paylaşımlarda bulundu. Bireyin sadece seçim yapıp denediğini söyleyen Noyan, deney sonrasında beynin verdiği tepkiye göre seçimine devam ederse meydana gelen şeyin kronik bir hastalık olarak adlandırıldığını ifade etti. Hastayı değerlendirdikten sonra tedaviyi uygulayıp 2-3 hafta sonra taburcu ettiklerini belirten Noyan, beyinde, seks yapmak, kitap okumak, resim yapmak gibi eylemlerde salgılanan dopamin hormonunun uyuşturucu madde kullanımında daha fazla salgılandığı söyledi ve ekledi. Noyan, “Beyin uyuşturucu maddeyi almadan mutlu olamaz ve bireyi yaşamdan uzaklaştırır. Bu değişimde beyin kendine yeni yollar buluyor ve günlük yapılan işlemlerden zevk alamaz hale getiriyor. Bağımlılık tedavisindeki asıl başarı, bağımlı kişiyi bir sonraki randevuya ikna etmektir” şeklinde konuştu.

Üsküdar Üniversitesi Ergoterapi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sevda Asqarova’nın öncülüğünde gerçekleşen 3’üncü oturumda Fzt. Ebru Sidar, Yetişkinlerde Travma ve Duygu Bütünleme İlişkisi, Uzm. Dilek Özdemir Geropsikiyatri Rehabilitasyonda Ergoterapi, Uzm. Fzt. Senem Dallıoğlu Serebral Persi'de Nörogelişimsel Müdahalelerin Değişen Yüzü, Öğr. Grv. Elif Konar Özkan Anlatıların; Masal ve Hikâyelerin Şifa Gücü adlı sunumlarını gerçekleştirdi.



Kongrenin 4’üncü oturumu Dr. Öğr. Üyesi Fzt. Serkan Pekçetin moderatörlüğünde gerçekleşti. Pekçetin; Bebeklik ve Erken Çocukluk Döneminde Duyu Bütünleme Müdahaleleri, Öğr. Gör. Ümit Ertem; Seçilmiş İnsanlar; Özel Gereksinimli Çocuğun Ailesi Olmak, Arş. Gör. Gülşah Zengin Şizofreni Tanılı Birey Merkezli Ergoterapi Müdahale Programının Etkinliğinin Yaratıcı Beceriler Modeline Göre İncelenmesi, Öğr. Gör. Nilüfer Esin Berberoğlu Sanatın İyileştirici Gücü, Erg. İsa Kör Türk Ergoterapist Olarak Güney Amerika'daki Uygulanan Ergoterapi Gözlemleri adlı sunumunu gerçekleştirdi. MÜTEM-NUN Okulları Minik Dostlar Grubunun sunumlarıyla oturum sona erdi.



“Bizleri çok küçük meblağlarla çalıştırıyorlar ve işimizi gasp ediyorlar”

Üsküdar Üniversitesi Ergoterapi bölümü mezunu İsa Kör, Türk Ergoterapist olarak “Güney Amerika'daki Uygulanan Ergoterapi Gözlemleri” konusunda yaptığı sunumda şunları söyledi: “Mezun olduktan sonra bir şeylerin yanlış olduğunu gördüm ve değiştirmek istedim. Bizleri çok küçük meblağlarla çalıştırıyorlar ve işimizi gasp ediyorlar. İnsanlık hayatında birbirimizi zengin-fakir, bilgili-cahil gibi tek bir çizgi ile ayırıyoruz. İnsanlar olarak kötü yönleri görmeye meyilliyiz. İnsanların iyi yönlerini görmeye körüz, kötü yönlerini arıyoruz. Mutluluğu unutup paraya sığınıyoruz. Ülke ülke gezip ergoterapinin başka ülkelerde nasıl uygulandığını inceledim” dedi.

Kongrenin 5’inci oturumu ise Dr. Yeşim Ünveren öncülüğünde gerçekleştirildi. Ünveren, Beynin Nörobiyolojisi Yemeyi Nasıl Etkiliyor, Metabolik İhtiyacın Ötesinde Yeme Bozuklukları, Öğr. Gör. Erg. Shahram Mohseni; Otizmli Çocukların Rehabilitasyonunda İnterdisipliner Yaklaşım, Erg. Aslı Koçak; El Rehabilitasyonunda Sahadan Veriler, Erg. Mehmet Kaan İldiz; Teknolojik Rehabilitasyonun Ergoterapide Kullanım Potansiyeli, Kadriye Yağmurcu; Depresyon Tedavisinde Dans ve Yaratıcı Hareket Analizi adlı sunumunu gerçekleştirdi.Kongrenin 6’ıncı oturumu ise Dr. Öğr. Üyesi Emre Serdar Atalay öncülüğünde gerçekleştirildi. Öğr. Gör. Sümeyye Belhan; Adli Kurumlarda Ergoterapi Müdahaleleri, Öğr. Gör. Fzt. Yavuz Sultan Selim Kavrık; Üst Ekstremite Amputasyonlarında Ergoterapi Müdahaleleri, Erg. Sedanur Yılmaz; Dislekside Ergoterapi, Erg. Begüm Mine Doğan; Terapi Boyutunda İşaret Dili ve İşitme Engeli, Psk. Ebru Ayda Aktay Sanatın İyileştirici Gücü / Ebru Sanatının Terapötik Özelliği konularında sunum yaptı.

Kongrenin son oturumu Dr. Öğr. Üyesi Fzt. Gülşah Kınalı öncülüğünde gerçekleşti. Kınalı; Pediatrik Rehabilitasyonda Bütünsel Yaklaşım: Nöroduyusal Mobilizasyon Terapisi, Op. Dr. Bekir Eray Kılınç; Ön Çapraz Bağ Yaralanmasında Uygulanan Ameliyat Tekniğinin Post-Operatif Rehabilitasyona ve Aktivite ye Etkisi, Öğr. Grv. Erg. Andrea Güvenç; Almanya ve Diğer Avrupa Ülkelerinde Ergoterapi, Ecem Tuğçe Akbulut; Müziğin İnsan Hayatına Etkisi, Erg. Emre Savaş; Türkiye'de Ergoterapistlerin Yeri ve Önemi ( İstatistik Veriler) adlı sunumunu gerçekleştirdi.



Üsküdar Üniversitesi Ergoterapi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sevda Asqarova’nın kapanış konuşması ardından 1. Ergoterapi Öğrenci Kongresi sona erdi.
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)