Prof. Dr. Arıboğan “Hayata anlam katamazsanız mutlu olamıyorsunuz”



Üsküdar Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Direktörlüğü ile Bir Düşün Sosyal ve Siyaset Kulübü “Tecrübe Üzerine Söyleşi 3” etkinliği düzenledi. Etkinliğin konuğu İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan oldu. Öğrenciler ile deneyimlerini paylaşan Arıboğan, öğrencilere tavsiyelerde bulundu.

Fuat Sezgin Konferans salonunda gerçekleşen etkinliğin moderatörlüğünü Bir Düşün Sosyal ve Siyaset Kulübü Başkanı Emirhan Dursun üstlendi. Etkinliğe öğrenciler ve akademisyenler yoğun ilgi gösterdi.

Hiçbir yeteneği heba etmeyin!

İnsanın mutlu olduğu işi yapması ile başarıyı elde edeceğini söyleyen Arıboğan, kişinin sahip olduğu yeteneği keşfedip üzerine gitmesi, bırakmaması gerektiğini vurguladı. Arıboğan, “Sistem, aldığımız eğitimle yaptığımız iş arasında hiçbir bağlantı bırakmıyor bu nedenle bir sürü yetenek heba oluyor. Fütüristik tahminlere göre sizin neslinizin en az 3 mesleği olacağı hesap ediliyor yani başladığınız yerde bitirmeyeceksiniz zaten bitirmeyin çok sıkıcı bir şey hep aynı şeyi yapmak. O yüzden farklı şeyler yapmaya açık olun hiçbir yeteneği heba etmeyin yeni alanlar seçin, yeni şeyler keşfedin” şeklinde konuştu.



“Dijital dünyayı bilmeyen hiçbir sosyal bilimci hayatta kalamaz”

Arıboğan, insanların kendilerini geliştirmesi gerektiğini belirterek teknolojik gelişmelere ayak uydurmanın önemine değindi. Arıboğan, “Kendilerini hiç geliştirmedikleri için çok iyi başlanmış hocalık kariyerlerini felaket bitirmiş insanlar tanıyorum. Dünyanın nasıl geliştiğini, dönüştüğünü bilmedikleri için geride kalıyorlar. Ben aldığım eğitimi 4 - 5 kere çöpe atmak zorunda kaldım çünkü uluslararası politikada öyle bir devinim var. Bugün geldiğimiz nokta da en önemli değişim insanın zihinsel yapısında. Teknolojideki değişim direkt olarak üretim alanını etkiliyor. Üretim alanlarında değişim toplumsal yapıları, düşünce sistemlerini, üst yapıyı etkilediği için üst yapıdaki insanlar bu gelişimi, değişimi, sistemi bilmek zorunda. Dijital dünyayı bilmeyen hiçbir sosyal bilimci hayatta kalamaz” şeklinde ifade etti.

“Hayata anlam katamazsanız mutlu olamıyorsunuz”

İnsanın yorulduğu zamanlarda tekrar harekete geçmesini sağlayacak ideallerinin olması gerektiğini söyleyen Arıboğan, hayata anlam kattığımız takdirde mutluluğa ulaşabildiğimizi ifade etti. Arıboğan, “İnsan yorulduğu zaman onu harekete geçirecek onu yeniden şarj edecek şey bir idealinin olması, bir şeye inanarak yapıyor olmasıdır. Bu parayla pulla, şanla şöhretle olacak bir şey değil. İnsanın hayatına anlam katması ile ilgili. Hayata anlam katamazsanız mutlu olamıyorsunuz. Hayatı anlamlı bir şekilde yaşayabilmek ulusal dünyamızın merkezinde oturan bir şey böylelikle bize kimlik katıyor” dedi.

“Bir çocuğumu ayağımda salladım, diğerini emzirdim, tezimi öyle yazdım!”

Aile hayatı ile ilgili paylaşımlarda bulunan Arıboğan, kariyer sahibi kadınlar ile ilgili mevcut tabuların yıkılması gerektiğini belirtti. Arıboğan, “Evliliği, çocuk büyütmeyi, anneliği zamane şehirli kızları çok önemli hale getiriyor milyarlarca insan doğuruyor, çocuğunu büyütüyor kimisi tarlada kimisi Çin’de kimisi Amerika’da. Ben bir çocuğumu ayağımda salladım diğerini emzirdim bir yandan da doktora tezimi yazdım, insanın vakti hepsine yetiyor yeter ki niyetli olun. Kariyer kadınları yemek yapamaz mutfağa girmez şeklinde bir algı var bunlar yanlış şeyler, yaptığınız her şeyi zevkle yapın. Erkeğinde kadınında mutfağa girmesi incilerini dökmez hizmet etmek servis etmek kimseyi aşağılamaz” dedi. Arıboğan, evine gelen misafirlere hizmet etmeyi, servis etmeyi de çok sevdiğini belirtti.
Söyleşide Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan öğrencilerin merak ettiği soruları da yanıtladı.

Bir Düşün Sosyal ve Siyaset Kulübü Başkanı Emirhan Dursun, Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan’a hediye taktim etti.

Söyleşi toplu fotoğraf çekimi ardından sona erdi.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)