Üsküdar’da dijital dönüşüm konuşuldu



Üsküdar Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor direktörlüğü ile Dijital Dönüşüm Kulübü tarafından düzenlenen “Dijital Dönüşüm” etkinliğinin konuğu Ziraat Grubu İnternet ve Mobil Müdürü Erkan Derviş oldu.

Merkez Yerleşkede gerçekleştirilen etkinlikte Derviş, dijital dönüşüm hakkında bilgiler verdi. Bankacılığın, ATM'lerin geçmişinden bahsetti.

“2000’lerde internet bankacılığı popüler oldu”

Mobil bankacılık ile alakalı Türkiye’nin durumundan bahseden Derviş “2000’lerde internet bankacılığı popüler oldu. İnsanlar internette olabildiğince komünikasyon olan şeylere yöneldi. Bankacılar bu dijital kazanım durumunu nasıl entegre edebiliriz diyerek en azından internetten hesap görüntülemeyi yapıp 30 dakikada bankaya giderken, 30 dakikada işimi halledebilir konuma geldi. Yaklaşık 5-6 yıl böyleydi sonra mobil bankacılığı geçiş yapıldı. Şu anda mobil bankacılık aldı başını gitti. Türkiye banka birliğinden aldığımı verilere göre günümüzde 11 buçuk milyon internet bankacılığı kullanırken 34 buçuk milyon mobil bankacılığı kullanıyor yani sektörün yüzde 75’i mobil bankacılık kullanıyor” dedi.



“Türkiye’de 2 banka mobil asistan uygulamasını devreye aldı”

Mobil uygulamalarda parmakla işlem yapıldığını fakat daha konforlu olması için artık konuşarak işlem yapılabileceğini söyleyen Derviş, mobil asistan ın aslında buradan çıktığını ve işimizi daha çok kolaylaştıracağını ve daha konforlu olacağını belirtti. Derviş, “İşte yapay zekâ buralarda devreye giriyor. Şuan Türkiye’de 2 banka mobil asistan uygulamasını devreye aldı biz de 2019’un sonunda yapay zekânın bulunduğu bir mobil asistan projesini devreye almak istiyoruz” şeklinde konuştu.  

“Bankalar bu yapıya ciddi önem veriyor”

Konuşmasının devamında OpenEpi’ dan bahseden Derviş “Bankaların korktuğu bir şey aslında tamamen sizin monopol olunan bir dünya. Uygulamayı siz yapıyorsunuz müşteriyle iletişime geçen de sizsiniz ama siz artık bunları bir servis olarak açıyorsunuz. Bankalar kendi servislerine hizmet verecek alt yapıyı yazıyorlar. Tamamen geliştiriciler, developer’ lar alt yapı, yani açık bankacılık; Türkiye’de ciddi anlamda yatırım alırsa baya gelişecek” diye ifade etti. Artık sadece bankaların mobil uygulamalarını kullanmak zorunda kalınmacağını belirten Derviş, “herhangi bir uygulamaya girip bütün bankaların fonksiyonlarına ulaşılabilecek. Bankalar bu yapıya ciddi önem veriyor ve gelecekte burada atılımlar sağlam yapılacaktır” dedi.

Dervişe katılımından dolayı yapılan plaket takdiminin ardından program sona erdi.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)