Radyoterapide güncel teknolojiler ele alındı

Radyoterapide güncel teknolojiler ele alındı

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetli Meslek Yüksek Okulu Radyoterapi Bölümü “Radyoterapide Güncel Teknolojiler” konulu etkinlik düzenledi. Etkinliğin konukları Özel Anadolu Sağlık Merkezi Medikal Fizik Uzmanı Nadir Küçük ve Anadolu Medikal Center Medikal Dozimetris Hande Sertkaya Yaman oldu.

Üsküdar Üniversitesi Çarşı Yerleşke Emir Nebi Konferans Salonunda gerçekleşen etkinliğin sunuculuğunu Sağlık Hizmetli Meslek Yüksek Okulu Radyoterapi Bölümü öğrencisi İrem Nur Turgut üstlendi.

Radyoterapide güncel teknolojiler ele alındı 2

Radyoterapinin amacı ile ilgili bilgi verildi

Nadir Küçük konuşmasını başında yaşamı ve mesleki deneyimleri ile ilgili bilgi verdi. Radyoterapide güncel olarak kullanılan cihazlara değinen Küçük, radyoterapinin tanımı ve radyoterapi mesleğinin amacı ile ilgili paylaşımlarda bulundu. Küçük, “Radyoterapi mesleğinde temel işimiz hastalık hücreyi yani tümörlü hücreye yüksek radyasyon dozu vererek çevresindeki normal dokuları korumak. Bunu yaparken de bir takım teknikler ve cihazlar kullanılıyor” dedi.

Küçük: “Tedavide doğru doz çok önemli!”

Radyoterapide kullanılan radyasyon ışınları ile ilgili paylaşımlarda bulunan Küçük, uygulanan tedavide hastaya bilinen dozda tedavi verilmesi gerektiğini vurguladı. Küçük, “Tümör dozunu artırırsanız bütün tümörleri öldürürsünüz fakat tümör dokularını artırmanın da dezavantajı var. Tümör dokuları artıkça sağlıklı dokular ölmeye başlıyor. Sağlıklı dokuların ölmesi hastaya zarar verir bu nedenle doğru dozda tedavi uygulanmalı” şeklinde konuştu.  

Radyoterapide güncel teknolojiler ele alındı 3

Kritik organ ile ilgili bilgi verildi

Hande Sertkaya Yaman ise kritik organ tanımı ile ilgili paylaşımlarda bulundu. Yaman, “Kritik organ ışınlanacak olan hedefin etrafında bulunan organlardan her biridir” dedi. Yaman, normal doku konturlamasında dikkat edilmesi gereken unsurlara değindi.

Soru cevap eşliğinde gerçekleşen etkinliğin sonunda Nükleer Teknoloji ve Radyasyon Güvenliği Dr. Öğr. Üyesi Miraç Kamışlıoğlu, Nadir Küçük’e çiçek ve sertifika taktim etti.

Radyoterapide güncel teknolojiler ele alındı 4
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)